Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Motivație misionară

"Biserica trăiește în lume, deși nu aparține lumii" (In 17,16) și este trimisă să continue opera răscumpărătoare a lui Isus Cristos care, în timp ce, prin natura sa, are drept finalitate salvarea oamenilor, îmbrățișează instaurarea întregii ordini temporale. De aceea lumea, destinată să glorifice pe Dumnezeu Tatăl în Cristos, este locul și mijlocul vocației creștine a laicilor care, prin forța botezului sunt coresponsabili în misiunea Bisericii. Împlinind chemarea comună la sfințirea apostolatului, creștinii sunt chemați să contribuie la sfințirea lumii, mai ales cu mărturia propriei vieți și cu strălucirea credinței, a speranței, a iubirii, iluminând și rânduind realitățile temporale din perspectiva lui Dumnezeu. Ei slujesc societatea trăind în mod radical Evanghelia și evanghelizând culturile. În datoria lor politică și socială caută să promoveze demnitatea persoanei umane, punând omul în centrul vieții economico-sociale; se străduiesc să apere dreptul la viață, la libertatea conștiinței și a exprimării religiei. Primul loc al datoriei sociale îl ocupă familia și sufletul datoriei apostolice este caritatea.

Papa Benedict al XVI-lea definește cu măiestrie alegerea fundamentală a vieții fiecărui creștin și motivațiile datoriei apostolice într-o formulă sintetică a existenței creștine: "Noi am recunoscut iubirea pe care Dumnezeu o are pentru noi și am crezut în ea" (1In 4,16) (Enciclica Deus caritas est). Astfel, a recunoaște și a crede în iubirea pe care Dumnezeu o are pentru fiecare dintre noi - pentru orice bărbat și femeie de pe pământ - și a simți plenitudinea acestei iubiri, stimulează puternic dorința de a o împărtăși, de a o comunica și altora, deci de a trăi în mod activ propria apartenență la Biserica misionară. Conceptul de iubire fiind așa de uzat în limbajul obișnuit, nu este de mirare că, până și pentru creștini - chiar și pentru cei mai devotați - e atât de greu să creadă în iubirea lui Dumnezeu, să accepte că el ne-a iubit mai întâi; acest lucru explică, cel puțin în parte, diminuarea conștiinței măreției vocației creștine. Cum să întărim această conștiință? O indicație găsim în enciclica Deus caritas est: "În fața activismului și a iminentului secularism al multor creștini - spune Sfântul Părinte - a venit momentul să reîntărim importanța rugăciunii" (nr. 37). Așadar, noi, toți membrii Bisericii - preoți, persoane consacrate și laici - trebuie să ne axăm pe rugăciune, cultivând o familiaritate mai profundă cu Dumnezeu și abandonându-ne voinței sale sfinte. Doar în acest mod, chiar dacă suntem o "mică turmă", vom deveni plămada capabilă să fermenteze întreaga masă a omenirii, pentru că numai întâlnirea personală cu Tatăl lui Isus Cristos, prin care voim să-i conducem pe alții, va putea să împiedice degradarea omului și salvarea din sclavia răului. A fi conștienți de propria vocație creștină înseamnă a crede că dragostea este posibilă și că noi suntem în măsură să o practicăm. A fi creați după imaginea lui Dumnezeu înseamnă a crede că, prin harul său, suntem capabili să trăim și să facem ca lumina lui Dumnezeu să pătrundă în lumea de astăzi atât de însetată de iubire (cf. DCE, 39).

"Pentru credincioșii creștini, ca ei să fie conștienți de propria vocație în orice mediu și în orice împrejurare" (Comentariul intenției misionare indicate de Sfântul Părinte, realizat prin grija sr. Elisabeta Adamiak, superioara generală a Surorilor Misionare "Sf. Petru Claver", situl Agenției "Fides").

Traducere de Minodora Mărtinaș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat