Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

În ceasul al doisprezecelea

"Într-un sat erau doi oameni. Amândoi se credeau buni gospodari. Aveau animale, aveau uneltele agricole necesare lucrului pământului.

În familiile lor nu dicta nimeni afară de ei. De fapt, între familiile lor era un concurs tacit. Fiecare căuta să aibă mai mult decât celălalt. Pentru aceasta nici unul nu ținea cont de nimeni și de nimic. Atât timp cât era de lucru, nu exista respect față de neputința nimănui. Nimeni nu prețuia ziua de odihnă, nu participa la sfânta Liturghie duminicală".

Așa povestea o bătrână bolnavă, pe patul spitalului. Din când în când ofta și, vădit emoționată, continua povestea vieții ei. Ea era soția unuia dintre cei doi așa-ziși gospodari. Continuă ea: "Am muncit o viață întreagă. Nu am știut ce înseamnă odihna. Nu am știut ce înseamnă fericirea.

Când ești preocupat doar de tine și de munca ta, nu te mai interesează nimic. Da, mi-am trăit viața sub teroarea soțului și a dorinței lui de a avea.

Auzeam zilnic clopotele bisericii. Știam că acolo lumea se adună pentru a participa la Liturghie. Știam că este Crăciunul, Paștele, dar nu puteam să trăiesc aceste sărbători. Ca să le trăiești trebuie să le simți, ori eu nu puteam să le simt. Să trăiești o viață alături de un soț care nu vede în față decât muncă, nu e ușor".

"Mamaie, am întrerupt-o eu, când te-ai căsătorit nu l-ai văzut?"

"L-am văzut ca multe dintre tinerele de astăzi. Dar nu e de ajuns. În afară părea frumos. Era chipeș, vorbea frumos și mereu era atent față de mine. Dar sufletul nu i l-am putut vedea.

Atenți sunt toți băieții atunci când vorbesc cu fetele. Ne-am promis multe împreună, dar promisiunile s-au uitat. A rămas doar privirea lui dură, copiii pe care ni i-a dat Dumnezeu între timp și munca care nu se mai termina.

Nu eram mai bogați decât alții. Mâncam la fel, aveam aceeași casă, ne îmbrăcam cu aceleași haine. De multe ori mă întrebam cum rabdă Dumnezeu astfel de oameni. Visam la o zi în care să pot spune: Ce bine este! Ce fericită sunt! Dar acea zi era doar în mintea mea.

Și cum Dumnezeu are grijă de toate, cred că el s-a îngrijit și de soțul meu.

Într-una din zile, unul dintre caii pe care îi aveam l-a lovit atât de puternic în piept încât a leșinat. Am chemat medicul, l-a dus la spital, dar zilele îi erau numărate. În agitația care era în jur am văzut trecând un preot. L-am oprit și i-am explicat în câteva cuvinte ce se întâmplase. Preotul a cerut să rămână doar cu el. La câteva zile soțul meu a murit. Nu știu dacă era pregătit, preotul nu mi-a spus ce au vorbit. Doar atât am putut să observ pe fața preotului, o mare bucurie interioară și aceasta m-a liniștit. Cred că Dumnezeu l-a salvat în ceasul al doisprezecelea.

Acum, de când el nu mai este, sunt fericită. Copiii sunt de mult la casele lor. Mă mai vizitează. Vin la mine și nepoții. Sunt fericită! Merg la sfânta Liturghie zilnic. Mă rog lui Dumnezeu pentru ca soțului meu să-i fie bine, mă rog pentru copii, dar mă rog și pentru mine. N-am vrut să-l părăsesc. Știam că într-o zi Dumnezeu va rezolva cum știe el mai bine". (Elena)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat