Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfintei Scripturi -

Împlinirea Scripturilor

Abordarea Bibliei ca obiect de lectură - fie ea (in)formativă sau de aprofundare - implică numaidecât niște predispoziții personale.

Există însă și nenumărate provocări ce vin din textul însuși. Asta pentru că, fiind vorba de cuvântul viu al lui Dumnezeu, deși învăluit în exprimări omenești, litera Scripturii nu este moartă. Așa cum sămânța conține germenul vieții chiar înainte să i se ofere condiții prielnice pentru a încolți, la fel textul biblic presupune capacitatea de acțiune ce poate fi declanșată. Altfel spus: întrupată - la acest nivel - în text scripturistic, acțiunea mântuitoare a lui Dumnezeu stă gata să continue în noi forme umane ceea ce nu are cum să rămână doar la nivel de potență. În plus, Scriptura este coerentă cu ea însăși.

Poate că uimește preocuparea evangheliștilor de a face legături între ceea ce transmit ei și anumite texte vetero-testamentare. Expresia "aceasta s-a petrecut ca să se împlinească scriptura (care zice...)" revine mai ceva ca un refren. Dar nu este menită să ilustreze pur și simplu sau să îmbogățească o povestire seacă. Nici nu reprezintă invocarea unui automatism ce ține de destin. E mai curând ecoul a ceea ce se întâmplă în fapt: continuitate și coerență, dar mai ales actualitate absolută. Așa cum povestirile părinților reprezentau pentru evrei modalitatea de a se regăsi mereu în inima evenimentelor, implicați existențial, nimic din ceea ce a fost exprimat cândva în sens mesianic nu putea fi considerat de primii creștini ca pierdut într-un trecut care nu-i privește. Acel "acum și aici" - atât de subliniat în ambientul liturgic - reprezenta pentru ei natura însăși a acțiunii mântuitoare în care se regăseau nu în sens de implicare exterioară, ci în sens de întrupare. Asta îi ferea de riscul de a considera anumite lucruri ca aparținând trecutului, iar altele că "or să se realizeze ele cândva".

Fiul lui Dumnezeu s-a făcut om și pentru a-i vindeca pe oameni de o frică cu totul aparte. Este vorba de teama de "împlinirea Scripturilor". Prima tentativă a avut loc la Nazaret, cu proprii concetățeni, atunci când Isus, în sinagogă, după citirea unui anumit fragment din cartea profetului Isaia, a zis: "Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta..." (Lc 4,21). Însă așteptările oamenilor se pare că sunt aproape întotdeauna exact pe contrasens: "Fă și aici ceea ce am auzit că s-a întâmplat la Cafarnaum" (cf. v. 23b). Altfel spus: "Nu vrem să se realizeze cu noi cine-știe-ce preziceri.

Vrem mai degrabă să ne alegem cu ceva minuni". Un veșnic "nu" spus unui Dumnezeu care are planurile sale cu oamenii și o căutare cu obstinație a unui Dumnezeu la purtător și bun de folosit. Pe această linie se situează atitudinea celor care se tem de "împlinirea Scripturilor" și se refugiază spre fel de fel de teorii sau practici religioase adaptabile.

Anul Sfintei Scripturi la nivel de Biserică locală poate că este considerat de unii în sens benefic și ca o umplere a unui gol (împlinire = umplere). Ceea ce "se împlinește" însă "acum și aici" este numaidecât lucrarea lui Dumnezeu de mântuire întrupată în acțiune eclezială. Iar împlinitorii acesteia nu trebuie să fie doar anumite persoane la care îți vine să te gândești când rostești cuvântul "biserică", ci întreaga comunitate a credincioșilor. Vai dacă cei mai mulți rămân pe mai departe doar niște utilizatori în beneficiul propriu al unor practici religioase, preluând exprimări dubioase sau formulând anumite teorii proprii! Asta ar însemna că teama de a fi în inima "împlinirii" persistă, iar superficialitatea este condamnabilă mai ales atunci când comportă tendința de a manipula divinul.

Pr. Cristian Chinez



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat