Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre. Pr. Ioan Mărtinaș

S-a născut la 14 martie 1900 la Butea și a studiat la seminariile din Iași și Genova (Italia). A fost sfințit preot la 6 iunie 1925 la Genova, iar la întoarcerea în țară a activat în Parohiile Gherăești, Cleja și Iași. Regimul ateo-comunist l-a închis în perioada 1950-1963. Moare la Gherăești la 29 noiembrie 1986.

Unul dintre biografii părintelui I. Mărtinaș, pr. A. Despinescu, scria: "Părintele Ioan Mărtinaș a fost un sârguincios cărturar. Pe lângă activitatea pastorală și gospodărească, în nopțile lungi de iarnă și mai cu seamă ca profesor detașat la seminarul diecezan, i-a plăcut "să cerceteze Scripturile". Ca bun român ce era, i-a stat la inimă problema originii populației de confesiune catolică și istoria acesteia".

În perioada 1941-1948, părintele Ioan Mărtinaș a publicat câteva lucrări de istorie a Bisericii locale. Cu siguranță ar fi dezvoltat un proiect istoriografic amplu, dacă regimul comunist nu ar fi pus capăt, în anul 1950, activităților sale pastorale și culturale.

Debutează în 1941 în Almanahul "Presa Bună" cu un articol dedicat satului Gherăești, unde a lucrat cea mai mare parte a vieții, pentru ca un an mai târziu să publice la Editura "Presa Bună" lucrarea apologetică Cine sunt catolicii moldoveni? Această broșură trebuie înțeleasă în contextul epocii și al situației catolicilor din județele Roman și Bacău în anii Celui de-al Doilea Război Mondial, atunci când drepturile și libertățile cetățenești ale catolicilor au fost puse sub semnul întrebării. "Ar fi timpul - scria I. Mărtinaș - să nu mai nesocotim istoria și realitățile și să dăm catolicilor moldoveni dreptul de a se numi și de a fi adevărați români. S-ar cuveni să nu mai fie insultată dragostea lor de neam și țară, să nu mai fie arătați prin viu grai și manualele de școală ca unguri și străini, să nu li se mai arunce neplăcuta poreclă de "ceangăi", pentru că ceangăi nu există, ci există români de religie catolică (...)".

Acest subiect privitor la originea catolicilor din Moldova a fost reluat de I. Mărtinaș în 1944 într-un articol publicat în Lumina creștinului, și care se dorea a fi și o recenzie la lucrarea lui P. Râmneanțu în legătură cu grupele de sânge la catolicii din Moldova.

Lucrarea de bază a lui I. Mărtinaș, rămasă din păcate sub formă de manuscris, este o Istorie a creștinismului la români și a catolicismului la români, în două părți totalizând 416 pagini. Studiul a fost redactat în perioada 1940-1944 și revizuit de autor între anii 1969 și 1970. O parte a lucrării a fost publicată sub formă de serial în revista Lumina creștinului din anii 1942 și 1943 și probează talentul de istoric pe care l-a avut I. Mărtinaș. Lucrarea este totodată o sinteză a vieții creștinismului la români și a Bisericii noastre locale și ar fi utilă publicarea neîntârziată a manuscrisului respectiv.

Cea mai cunoscută lucrare a lui I. Mărtinaș, scrisă în colaborare cu pr. G. Bachmeier a apărut în 1948 sub titlul Bine ai venit, stăpâne. Broșura a fost prilejuită de instalarea ca episcop de Iași în 1948 a Mons. Anton Durcovici.

O lucrare mai puțin cunoscută a lui I. Mărtinaș este studiul intitulat Mitropolitul Petru Movilă și catolicismul, tipărită în 1943 la Editura "Presa Bună". Lucrarea este o incitantă biografie a marelui mitropolit al Kievului, P. Movilă, autorul cărții intitulate Mărturisirea ortodoxă a credinței catolice și apostolice a Bisericii Orientale.

În anul 1944, I. Mărtinaș a publicat în Almanahul "Presa Bună" un articol dedicat Margaretei Mușata, principesă a Moldovei și ctitor de biserici catolice.

Scrierile lui I. Mărtinaș rămân o pagină importantă în istoriografia Bisericii noastre locale.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat