Bogatul sărac
"Bogăția este pașaportul cu care poți merge oriunde, dar mai puțin în cer, poți cumpăra totul, dar mai puțin fericirea".
Bogați au fost, sunt și vor fi atâta timp cât va dăinui lumea. Dar mai întâi să vedem ce înseamnă a fi bogat sau în ce constă bogăția. Foarte pe scurt, bogăția este acumulare sau abundență de bunuri. Bogăția în sine nu putem spune că este un rău sau un bine, dar poate deveni, totul depinde de modul în care ne folosim de ea. Bogăția este un rău sau poate deveni atunci când este fructul nedreptății, escrocheriei sau fraudei împotriva aproapelui, fructul crimelor sau războaielor... Bogăția este un bine atunci când este folosită pentru a îndeplini binele, pentru ajutarea bolnavilor și a săracilor sau alte opere de caritate.
Un om chibzuit spunea: "Bogăția este periculoasă în mâinile aceluia care o folosește rău, inutilă în mâinile avarilor, dar utilă în mâinile onestului binefăcător".
Nu trebuie neglijat însă faptul că și sărăcia este foarte periculoasă. Unul care nu are nici măcar necesarul pentru a trăi, aflându-se într-o situație disperată, poate deveni foarte ușor hoț, violent sau poate comite cine știe ce delict. Ziarele de astăzi sunt pline de cazuri nefericite, cum ar fi jafuri, violențe de tot felul, prostituție, sinucideri, cauza acestora fiind de multe ori sărăcia.
Nu trebuie neglijat însă nici faptul că în lumea de astăzi sunt mulți bogați care spiritual sunt foarte săraci. Sunt săraci în iubire, în bunătate și generozitate față de cei nevoiași. "Bogații săraci" sunt aceia care nu se gândesc la altceva decât cum să-și strângă bogății, fără să se preocupe de mântuirea lor și de alții. Sfântul Augustin spunea: "Avarul de fiecare dată când mănâncă un ou, exclamă: vai mie, un alt pui în minus!". Iar după un umorist "avarul este ca un porc: face bine doar după moartea lui". Ce se poate face? Răspunsul este simplu. Să ne eliberăm de egoism, să ajutăm bolnavii și săracii, căci ajutându-i și iubindu-i pe ei îl ajutăm și îl iubim pe Cristos prezent în ei. Nu te neliniști - zice Padre Pio - în jurul lucrurilor care generează tulburări și neliniști. Un singur lucru este necesar: să-ți înalți sufletul și să-l iubești pe Dumnezeu și pe aproapele.
Fr. Nicolae Zamfirache, OFMCap.