Știri externe
Pentru preoți
"V-am chemat prieteni", cuvintele lui Isus din Evanghelia după sfântul Ioan (15,15) constituie tema Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților, care s-a celebrat în solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus (23 iunie). Ziua Mondială de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților, instituită de Ioan Paul al II-lea, amintește preoților că "oamenii doresc să contemple în preot chipul lui Cristos", a explicat card. Dario Castrillón, prefect al Congregației pentru Cler. Congregația pentru Cler a propus să se mediteze asupra omiliei rostite de Benedict al XVI-lea la Liturghia crismei din Joia Sfântă de anul aceasta, în bazilica "Sf. Petru".
Beatificare
Pe stadionul Mineirao din Belo Horizonte, Brazilia, card. Jose Saraiva Martins, CMF, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, a prezidat o concelebrare euharistică la 15 iunie, în timpul căreia a citit scrisoarea apostolică prin care Sfântul Părinte l-a proclamat ca fericit pe pr. Eustaquio Van Lieshout. Pr. Eustaquio Van Lieshout s-a născut în Aarle-Rixtel, Olanda, la 3 noiembrie 1890. A fost hirotonit preot în 1919, practicându-și preoția în țara sa natală până în 1924. A sosit în Rio de Janeiro în 1925, următorii 18 ani activând ca misionar în Brazilia. În aprilie 1942 a preluat Parohia Santo Domingo din Belo Horizonte, unde câteva luni mai târziu, la 30 august 1943, a murit. La 19 decembrie 2005, papa Benedict al XVI-lea a autorizat promulgarea decretului privind un miracol atribuit mijlocirii pr. Eustaquio.
Iubire în misiune
"A fi misionar înseamnă a proclama faptul că Dumnezeu este iubire", spune papa Benedict al XVI-lea, în mesajul pentru Ziua Misionară Mondială care se va celebra duminică, 22 octombrie. Mesajul cu tema "Caritatea, sufletul misiunii" a fost prezentat vineri, 2 iunie. Dacă misiunea "nu este orientată de caritate, dacă nu izvorăște dintr-un profund act de iubire divină, riscă să se reducă la o simplă activitate filantropică și socială".
Reviriment al credinței
În timp ce Europa Occidentală se confruntă cu o lipsă acută de preoți catolici, Polonia este singura țară de pe continent unde numărul acestora este în creștere. Aproximativ un sfert dintre toți tinerii europeni care doresc să devină preoți catolici sunt polonezi. În Polonia sunt în prezent aproximativ 7.131 de seminariști. În același timp în Spania, țară tradițional catolică și cu o populație aproximativ egală cu cea a Poloniei, numărul acestora a fost în anul 2001 de abia aproximativ 1.800. Se pare că acest avânt al credinței din Polonia se datorează fostului papă, Ioan Paul al II-lea, care a fost o inspirație vie pentru mulți din conaționalii săi.
Moment comemorativ
În localitatea austriacă Bad Deutsch-Altenburg, locul de naștere al episcopului martir dr. Anton Durcovici, în ziua de 17 mai, aniversarea zilei de naștere a episcopului (17 mai 1888), pr. Pavel Balint, decan de Hainburg și paroh de Bad Deutsch-Altenburg, a organizat o procesiune de rugăciune de la capela "Sf. Elisabeta" până la piatra comemorativă dedicată episcopului Durcovici. S-a cerut de la episcopul martir mijlocirea pentru diferite persoane suferinde din Bad Deutsch-Altenburg și din Dieceza de Iași. "Ne rugăm plini de speranță că vom ajunge ziua declarării sale ca fericit, poate chiar în catedrala nouă din Iași. Aceasta speră și nepotul său, Anton Durcovici, din Hainburg", a spus părintele decan.
Sfințire de biserică
Sfințirea bisericii din comunitatea Crețoaia, Republica Moldova, a fost celebrată marți, 13 iunie. Biserica și casa parohială au fost puse sub ocrotirea sfântului Anton de Padova. La sfințire a participat și PS Petru Gherghel. Parohul comunității este pr. Andrei Dăscălașu. Crețoaia este un sat la 40 de km de Chișinău și 25 de km de Transnistria, pe șoseaua Chișinău-Tiraspol. Comunitatea a fost înființată pe la 1900. În 1994 aici a fost construită o capelă. Lucrările la biserica nouă au început în anul 2004 și a fost dată spre folosință anul trecut în octombrie.
Primul congres
La Mănăstirea Brâncoveanu din localitatea Sâmbăta de Sus va fi primul Congres Național al Preoților Comunității "Sant'Egidio" din România. Congresul cu titlul Creștini în România: mărturisitori ai unui nou umanism în inima Europei se va desfășura în perioada 4-7 iulie. La congres vor fi prezentate diferite materiale audio-video ("Un an cu Comunitatea "Sant'Egidio", "A cincea poruncă: Să nu ucizi", "Mărturisitori ai evangheliei din secolul XX"), discursuri ("Păstori și frați în spiritul Comunității Sant'Egidio", "Mărturisitori ai unui nou umanism în inima Europei"), mese rotunde, momente de rugăciune etc.
Salvați catedrala!
Situația generată de construirea unui edificiu comercial lângă catedrala "Sf. Iosif" din București este cunoscută și la Vatican, a confirmat arhiep. Giovanni Lajolo, secretar al Vaticanului pentru relațiile cu statele. "Biserica Ortodoxă Română (...) este total alături de Arhiepiscopia Romano-Catolică și de Mons. Robu în acest demers de salvare a catedralei", a precizat pr. Florin Șerbănescu, consilier patriarhal. La 2 iunie, a avut loc o întâlnire la sediul Ministerului Culturii și Cultelor între ministrul Adrian Iorgulescu și ÎPS Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, pe tema catedralei. La 7 iunie, ing. Emanuel E. Necula, constatând modificări drastice ale proiectului "Cathedral Plaza", la care a lucrat în perioada 2004-2005, a atenționat Inspectoratul de Stat în Construcții și Ministerul Construcțiilor asupra neregulilor din șantierul de lângă catedrală și asupra pericolelor pe care proiectul, în forma actuală, îl reprezintă pentru monumentul istoric din imediata apropiere. Marți, 13 iunie, la București și la Padova, au avut loc simultan rugăciuni pentru salvarea catedralei; la aceste rugăciuni s-au unit și comunitățile catolice din întreaga țară.
Doctor honoris causa
În aula Palatului Patriarhiei, în ziua de miercuri, 7 iunie, în prezența PF Teoctist, a avut loc ceremonia de decernare a titlului doctor honoris causa al Universității din București ES dr. Antonio Mattiazzo, arhiepiscop de Padova. Propunerea acordării acestui titlu a venit din partea Facultății de Teologie Ortodoxă "Patriarhul Justinian", ca recunoaștere a operei teologice și a contribuției la promovarea ecumenismului și unității creștine, sprijinirea tinerilor bursieri români la Universitatea din Padova și activitatea umanitară în România. Din Dieceza de Iași a participat PS Petru Gherghel. Arhiep. Antonio Mattiazzo a susținut, a doua zi, în amfiteatrul "Dumitru Stăniloae" al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, conferința cu tema "Doctrina socială a Bisericii. Întemeierea ei teologică".