Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Fotbalul și golul sufletesc

Fotbalul e ca Biserica: va dura până la sfârșitul veacurilor. Presupun că nici un tiran, oricât de puternic ar fi nu va putea să distrugă și să elimine acest joc din viața oamenilor. S-a răspândit în prea multe locuri pe glob și e iubit cu patimă din generație în generație. Copiii înainte de a vorbi știu să dea cu piciorul în minge și o strâng la piept ca pe o comoară.

Despre Biserică Isus a spus: "Puterile celui rău nu o vor birui". Dacă pentru Biserică, cel rău folosește toate mijloacele pentru a lupta împotriva ei, pentru fotbal chiar nu găsește nici un motiv pentru a se împotrivi. În fotbal se învârt mulți bani și unde sunt bani, este și atracție puternică, de care ispititorul nu se întristează. Fotbalul, în zi de duminică, mută oamenii din biserici pe stadioane. Ce interes ar avea cel rău să se împotrivească acestui joc? Așa că fotbalul nu are potrivnici nici din lumea această nici din cea de dincolo. Se dezvoltă în toată libertatea și are apostoli înflăcărați.

M-am tot străduit să aflu numele celui care a inventat fotbalul, dar nu l-am găsit. Știu că englezii au preluat acest joc de la toscani și i-au dat niște legi fixe pe la 1863. Cel care a inventat fotbalul n-a bănuit că acest joc se va impune ca o religie și că va dura până la sfârșitul veacurilor. N-a bănuit că unii își vor da viața pe teren alergând nebunește după o minge. Nu s-a gândit că jucătorii de fotbal vor deveni idoli și că vor sta pe pereții camerelor mai ceva ca sfinții.

Acum toată lumea e cu ochii pe ecran urmărind Campionatul Mondial de fotbal din Germania. Din când în când, din case, se aude strigătul "Gol". Se aude clar, căci geamurile sunt deschise pe timp de vară. Nemții strigă și ei, dar nu ca noi. Strigă "Tor". Nu știu de ce n-au voit să preia de la englezi cuvântul "gol" și au preferat să spună "Tor"- poartă. O literă însă e comună: cea din mijlocul cuvântului. E acel "O" rotund ca o minge, care răsună prelungit în glasul celor care văd balonul ajungând în plasă.

De sus pământul se vede ca un balon. E bine că nimeni nu dă cu șutul în el. Cineva îl ține în brațe ca să nu se prăbușească în marele gol care este sub noi. În univers sunt multe mingi, dar îngerii nu le șutează ca nu cumva din întâmplare să lovească mingea noastră, pentru că ar fi vai și amar. Ei stau liniștiți și se uită și ei de sus la ce se întâmplă în Germania. Se bucură când Ronaldinho face cruce și privește spre cer, mulțumind lui Dumnezeu pentru golul frumos pe care l-a dat. Nu se bucură când văd certuri, lovituri cu coatele, cartonașe galbene și roșii. Ei se întreabă dacă nu cumva la originea acestora nu stă un gol sufletesc, nelocuit de Dumnezeu, un gol pe care foarte mulți nu l-au umplut și nu-l vor umple niciodată.

Toată lumea strigă "Gol". Asta pe stadion. Pe alt teren, pe cel sufletesc, nu se strigă deși sunt foarte multe goluri. E un gol sufletesc când partenerul de viață te-a scos din inima lui și ți-a întors spatele pentru totdeauna. E un gol când nimic nu te mai mulțumește, nici banul, nici casa, nici mașina. E un gol sufletesc când munca ta nu e respectată și ești șutat în toate părțile. Și câte goluri nu mai sunt! Poate pentru unii e mai bine că nu se văd.

Pr. Eugen Budău



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat