Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Povestea Mariei

Mă numesc Claudia Ghinea, sunt profesoară de limba română, iar soțul meu, Romeo Ghinea, este cadru didactic universitar. Locuim în Iași, unde am rămas încă de la sfârșitul facultății. Cam tot atunci ne-am căsătorit... Mai târziu a apărut și copilul, Maria-Ioana, o fetiță superbă, acum în vârstă de trei ani și opt luni. Venirea ei pe lume a însemnat pentru noi o imensă bucurie. Dar totul s-a prăbușit într-o zi într-un ocean de tristețe, când, în toamna anului 2004, a fost diagnosticată cu autism infantil.

Nu auzisem nimic despre această boală până atunci. Am început căutările... la medici pediatri și psihiatri, la centrele de recuperare și pe siturile unor instituții din țară și străinătate. Am aflat astfel că autismul este o boală caracterizată de scăderea capacității de a interacționa și de a comunica pe plan social, de comportamente stereotipe și repetitive, cu simptome ce se manifestă de obicei înaintea vârstei de trei ani. Aproximativ 75% din indivizii afectați manifestă și handicap mintal. Cauzele nu sunt deocamdată cunoscute, de aceea nu există un tratament medicamentos.

Maria are deficiențe pe plan cognitiv, socio-afectiv, de autoservire și de limbaj. Nu înțelege lumea din jurul ei. Nu interacționează cu alți copii, nu vorbește, nu comunică în vreun fel. Nu știm niciodată ce vrea, ce o doare. Nu poate să mănânce, să se îmbrace singură, și încă poartă scutece. Nu înțelege pericolele, trebuie supravegheată mereu. Are probleme cu somnul, cu alimentația. Este dependentă de cei din jurul ei.

Între timp am aflat că există totuși o soluție: cea mai eficientă terapie la această vârstă este ABA (Applied Behavior Analysis-Analiza Comportamentală Aplicată), singura ale cărei rezultate sunt recunoscute de un număr mare de specialiști, terapie în urma căreia sunt deja cinci copii recuperați în țară. ABA înseamnă între 20 și 40 de ore de lucru săptămânal cu copilul, timp în care acesta învață efectiv totul... de la cele mai simple lucruri până la sentimente. Terapia ABA este însă pe cât de eficientă, pe atât de costisitoare din cauza numărului mare de persoane implicate (patru tutori care lucrează cu copilul alternativ, în echipe de câte doi). Din păcate, în România această metodă este mult prea puțin cunoscută, de altfel în Iași nu se știe mai nimic despre ea, nu se poate vorbi de existența unor specialiști, deci vom colabora cu terapeuții din București.

Costurile terapiei ajung până la 25-30 milioane/lună timp de cel puțin doi ani. Cel mai mare dușman al nostru este timpul, terapia este eficientă doar începută între doi și cinci ani.

Noi încercăm prin toate mijloacele să o ajutăm. Cândva credeam că dragostea și dăruirea noastră vor fi suficiente pentru a crește acest copil. Am realizat însă că avem nevoie de sprijinul celor din jurul nostru, de ajutorul acelor oameni care pot și vor să fie alături de noi.

Poate că d-voastră veți găsi drumul către sufletele acestor semeni...

Nu putem decât să vă mulțumim și să sperăm că va ajunge și Maria să se roage pentru toți într-o zi...

Pentru cei care vor să contribuie cu o sumă de bani pentru terapia Mariei, sunt deschise conturi la Raiffaisen Bank, Piața Charles de Gaulle, nr. 15, sect. 1, București, România, pe numele lui Eugen Ghinea.
- Cont RON: RO 94 RZBR 00000 6000 769 4390
- Cont EUR: RO 66 RZBR 00000 6000 769 4409
- Cont USD: RO 33 RZBR 00000 6000 769 4421
- Cont SWIFT: RZBR ROBU.

* * *

Autismul infantil este o tulburare pervazivă de dezvoltare, cu debut înainte de vârsta de trei ani, de etiologie necunoscută. Autismul este un handicap global care împiedică persoana să comunice obișnuit, să înțeleagă relațiile sociale și să învețe prin metodele obișnuite din învățământ. Sindromul autist se caracterizează prin joc stereotip, lipsă de răspunsuri la emoțiile altora, lipsa de abilități de comunicare, de rezistență la schimbare.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat