Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfintei Scripturi -

Biblia și opiniada

Ajunsă obiect de atac mai mult ca niciodată, Sfânta Scriptură pare să fie contestată mai ales de cei care, refuzându-i valoarea încă din start, sunt dispuși să impună drept epistem propria părere. Dacă ar fi cazul unor simpli egocentriști, ajunși victime ale propriilor slăbiciuni, poate că ar ajunge o rugăciune de felul "iartă-i, că nu știu ce fac!" în speranța că harul lui Dumnezeu va penetra într-o zi și crusta neghiobiei lor. Din nefericire însă este vorba de imbecilitate și de obsesie.

Teama că omenirea este manipulată, tendința de a scăpa oricărei structuri sociale sau de altă natură, refugiul spre o libertate absolută, exprimarea propriilor păreri cu o incredibilă ușurință, toate acestea denotă exact contrariul a ceea ce se dorește. Cei care o viață întreagă pozând în victime au încercat, atunci când li s-a oferit ocazia, să scoată strigăte de Prometeu înlănțuit, de fapt au dat din ei frânturi de pe la alții și venin inoculat de sforarii timpului. Așa se întâmplă și în zilele noastre. Imbecilitatea generațiilor limitate ca și cultură, dar cu tehnologie de ultimă oră la îndemână, a făcut să apară nu de mult pe diferite canale ale comunicației interumane spuma aroganței exprimată în toată monstruozitatea hainei de opinie. Indivizi care au citit întâmplător și fragmentar ceva (foarte puțin!) ce nu știau despre redactarea textelor scripturistice - iar acum dau cu tifla: "Pune-ți mâna și mai citiți, băieți!" - au ajuns să-și spună opinia de "cunoscător" că dacă o scriere neo-testamentară nu-l are drept autor pe cel sub numele căruia figurează, atunci este o înșelătorie.

Cum să-i explici unuia ca aceștia că nici una dintre cărțile cuprinse în Biblie nu este operă de autor? Nu poate fi vorba nicidecum de amprenta substanțială a unei persoane umane ale cărei caracteristici proprii să le descoperi numaidecât citind ceea ce a scris. Este întotdeauna decisivă experiența - personală sau colectivă - avută cu Dumnezeu pe linia revelației, iubirii și a milostivirii și mai ales a inspirației divine. Că cineva a consemnat în scris o experiență sau alta de acest fel, imediat sau după un anumit timp, are desigur importanță. Dar cele mai importante sunt trăirea, mărturia și mesajul care au ajuns până la noi.

Cum să vorbești unor astfel de "opinioniști" de doi bani despre povestirea pre-marciană (adică anterioară evanghelistului Marcu) sau despre așa-zisa sursa Q - identificate de exegeți ca proprii și vii în Biserica de la început - care nu puteau fi ignorate de cei care au scris (puțin mai târziu) evangheliile sub un nume sau altul, evanghelii pe care noi le avem doar ca rezultat al unei redactări finale?

Pentru ei se pare că importante sunt fabulațiile și inepțiile unor "indivizi de milioane" (de dolari sau euro, mirosind a 30 de arginți) care, de dragul unei celebrități numaidecât odioase, nu numai că tulbură apele în favoarea speculațiilor infernale, dar se mai și judecă pentru dreptul de autor.

Dacă în evanghelii găsim incriminată de însuși Cristos acea categorie de păcate care - din cauza gravității și a direcționării - nu vor fi iertate niciodată, asta ar trebui măcar să le dea de gândit celor care, cu foarte multă ușurință, își dau cu părerea. Opiniada e o boală devastatoare cu dimensiuni de molimă pe ici pe colo. Chiar dacă vaccinul există și constă în autenticitatea trăirii creștine, un avertisment nu strică totuși: "E devastator pentru tine să lovești cu piciorul gol în țepușă" (Fap 26,14b).

Pr. Cristian Chinez



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat