Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Sfânta Brigitta

Papa Ioan Paul al II-lea, cu ocazia împlinirii a 600 de ani de la canonizarea sfintei Brigitta, afirma despre aceasta: "Exemplu de imitat, mai ales în realizarea noii evanghelizări în Europa; o sfântă de dimensiuni europene; semn profetic de împăcare și de speranță pentru continentul european și pentru întreaga omenire".

Brigitta Birgersdotter s-a născut în anul 1303, pe moșia Finsta, în regiunea Uppland în Suedia, în familia aristocraților Bierger Petersson și Ingeborg Bengtsdotter. Părinții Brigittei erau foarte credincioși. Adesea făceau pelerinaje la morminte sfinte, lucru de altfel neobișnuit pentru familiile din clasa lor socială.

Brigitta a rămas orfană de mamă la vârsta de 11 ani. A fost încredințată în grija mătușii sale în perioada 1314-1316. În anul 1316, la dorința tatălui, chiar dacă ea voia să intre într-o mănăstire, este nevoită să se mărite cu fiul principelui de Narke, Ulf Gudmarsson. În timpul căsătoriei, care a durat 28 de ani, li s-au născut opt copii. Asemenea mamei sale, Brigitta și-a iubit copiii foarte mult. Le-a oferit o educație foarte riguroasă, în spiritul umilinței și al ascultării. Zilnic, Brigitta plângea și se ruga pentru păcatele copiilor ei și cerea iertare în numele lor când îl supărau pe Dumnezeu.

Împreună cu soțul ei a fondat un spital, unde frecvent vizita bolnavii, și chiar îi îngrijea. A fost apreciată pentru calitățile sale pedagogice, fiind consultată la curtea imperială de la Stocholm.

În anul 1341 face un pelerinaj cu soțul la sanctuarul din Santiago de Compostella, în Spania, prin care începe o nouă etapă în viață. Soțul ei, Ulf, se îmbolnăvește, iar ultimii doi ani de viață și-i petrece în mănăstirea din Alvastra.

După moartea soțului, Brigitta se dedică total iubirii și slujirii lui Dumnezeu. Își împarte averea între copiii săi și săraci, reținându-și numai strictul necesar. În această perioadă a vieții intensifică pelerinajele, faptele de milostenie, de umilință, precum și viața de rugăciune. Rămâne o perioadă la mănăstirea de călugări din Alvastra, unde are o explozie de revelații. O comisie de teologi, cunoscători ai marilor sfinți din evul mediu, s-a format pentru a cerceta proveniența revelațiilor. Rezultatul a fost pozitiv, ceea ce a determinat ca faima Brigittei să se răspândească în Europa.

În 1347 scrie regulile pentru o mănăstire ce va fi construită și sfințită abia în 1386 la Vadstena, un important loc de pelerinaj chiar și astăzi.

În anul 1349 Brigitta pleacă la Roma, unde va rămâne până la sfârșitul vieții. Aici, în urma unei revelații, îndeamnă pe papa Clement al VI-lea să plece de la Avignon și să se restabilească la Roma, ca adevărat urmaș al sfântului Petru. Profeția Brigittei s-a îndeplinit abia în 1367, când papa Urban al V-lea a intrat în Roma. Brigitta a soluționat și războiul de 100 de ani.

A murit la 23 iulie 1373 la Roma. Numărul minunilor s-a înmulțit după moartea ei, fiind consemnate în protocolul de la procesul de canonizare deschis în 1378 de papa Urban al VI-lea, apoi redeschis de papa Bonifaciu al IX-lea în 1390. A fost proclamată sfântă la 7 octombrie 1391.

Papa Ioan Paul al II-lea a numit-o copatroană a Europei la 1 octombrie 1999, alături de sfintele Ecaterina de Siena și Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein). Cu această ocazie papa spunea despre Brigitta: "Numind-o patroană a Europei, vreau să arăt că este aproape nu numai de cei care au primit vocația la viața de consacrare religioasă, ci și de cei care sunt chemați să trăiască în mod obișnuit viața laică în lume ca și familie creștină".

Gabriel Trișcă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat