Întâlnire cu mișcările ecleziale
Voi aparțineți structurii vii a Bisericii
Papa Benedict al XVI-lea s-a întâlnit sâmbătă, 3 iunie, în ajunul Rusaliilor, cu aproximativ 300.000 de membri ai mișcărilor ecleziale și ai noilor comunități în Piața "Sfântul Petru" și pe artera Via della Conciliazione, reuniți pentru a celebra rugăciunea de seară.
Evenimentul are un singur precedent: întâlnirea acestor realități ecleziale convocată de către papa Ioan Paul al II-lea la 30 mai 1998. Pe lângă numărul mare de persoane din Italia, s-a estimat că în jur de 30.000 de persoane au venit din alte țări europene: 5.000 din America Latină, 450 din Africa, 300 din Asia și peste 100 din Oceania. În principal, aceste persoane fac parte din cele aproximativ 100 de mișcări și comunități ecleziale răspândite în întreaga lume.
Diferite sunt proveniențele lor geografice și carismele mișcărilor ecleziale de care aparțin, dar unică le-a fost bucuria de a fi cu papa Benedict, opt ani după marea întâlnire voită de papa Ioan Paul al II-lea în 1998.
Privegherea de rugăciune a fost precedată de două inițiative promovate de Consiliul Pontifical pentru Laici.
Pentru a pregăti întâlnirea din ajunul Rusaliilor cu Sfântul Părinte în perioada 31 mai - 2 iunie 300 de reprezentanți ai mișcărilor au participat la un congres la Rocca di Papa, lângă Roma, pentru a reflecta asupra temei "Frumusețea de a fi creștini și bucuria de a o împărtăși". Principalele trei discursuri au fost susținute de cardinalul Christoph Schönborn de Viena, cardinalul Marc Ouellet de Quebec și cardinalul Angelo Scola de Veneția. Al doilea eveniment pregătitor a inclus în ziua de vineri, 2 iunie, privegheri de rugăciune, care au fost conduse de mișcările ecleziale în diferite biserici și bazilici din Roma. Aceste întâlniri de rugăciune au urmărit să pregătească din punct de vedere spiritual membrii comunităților și să ofere o mărturie întregului oraș Roma.
Pentru acest eveniment, papa Benedict al XVI-lea a scris un mesaj în care și-a exprimat recunoștința Bisericii față de mișcările și noile comunități ecleziale și le cheamă la ascultare și comuniune cu papa și cu episcopii. "Mișcările și noile comunități ecleziale sunt astăzi un semn luminos al frumuseții lui Cristos și a Bisericii sale, mireasa sa", afirmă Sfântul Părinte în mesajul citit la al II-lea Congres Mondial al Mișcărilor și Noilor Comunități Ecleziale.
"Duceți lumina lui Cristos în toate mediile culturale și sociale în care trăiți, îi îndeamnă papa. Luminați întunericul unei lumi care trăiește în confuzie datorită mesajelor ideologice contradictorii! Cât rău poate să existe în viețile oamenilor și ale popoarelor din cauza setei de putere, avere și plăcere! Aduceți acestei lumi agitate mărturia libertății cu care Cristos ne-a eliberat".
"Voi aparțineți structurii vii a Bisericii", a asigurat papa mișcările și noile comunități. Biserica "vă mulțumește pentru angajamentul vostru misionar, pentru eforturile voastre formative tot mai intense în rândul familiilor creștine și pentru promovarea vocațiilor la preoție și călugărie". Papa Benedict le-a mai mulțumit și "pentru disponibilitatea pe care ați arătat-o în respectarea îndrumărilor nu doar ale succesorului lui Petru, ci și ale episcopilor din diferite Biserici locale, care, împreună cu papa, sunt custozii adevărului și iubirii în unitate". "Contez pe ascultarea voastră", a spus spre final suveranul pontif.
* * *
Mișcările și noile comunități ecleziale, dintre care multe formate de credincioși laici, se referă la un model vechi de 2000 mii de ani. Au reapărut în secolul trecut după Conciliul Vatican II, având ca model prima comunitate creștină: o comunitate de credincioși care primeau vestea cea bună dată de apostoli, o păstrau și deveneau martorii ei până la eroism datorită darului tăriei primit de la Duhul Sfânt.