Sărbătoarea Copiilor
Vorbește, Doamne, te ascult!
Întâlnirea anuală a copiilor la nivel diecezan a avut loc anul acesta în Parohia Faraoani, sâmbătă, 3 iunie.
Având motoul "Vorbește, Doamne, te ascult!", sărbătoarea a reunit peste 3.450 de copii și 280 de animatori, însoțiți de preoți și persoane consacrate din 70 de parohii ale Diecezei de Iași.
După prezentarea și explicarea temei întâlnirii de către pr. Felix Roca, programul a continuat cu jocuri, cântece și cu o scenetă simbolică. La ora 10.30, reprezentanții parohiilor prezente și copiii din Faraoani i-au primit pe PS Petru Gherghel și pe PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, care apoi au celebrat Liturghia împreună cu peste 60 de preoți.
La omilie, PS Anton Coșa a subliniat importanța citirii Sfintei Scripturi, o scrisoare expediată de Dumnezeu, prin care ne sunt date indicații referitoare la modul în care trebuie să ne trăim viața pentru a ajunge alături de el, în cer. Practic, Biblia este modul în care Dumnezeu ne indică "subiectele" pe care trebuie să le pregătim pentru a promova examenul final, însă depinde de noi, de cât de conștiincioși suntem. Biserica ne îndeamnă, cu precădere în acest an, să citim mesajul evanghelic pentru a aprofunda cuvântul lui Dumnezeu. Toți copiii sunt "cuvintele vii", apostolii zilelor noastre, care au misiunea de a face cunoscut mesajul lui Dumnezeu, prin modul lor de viață. Într-o lume în care sunt promovate diverse valori, Samuel este un model de ascultare și disponibilitate la cuvântul lui Dumnezeu.
La finalul Liturghiei, păstorul diecezei a înmânat icoana-simbol a întâlnirii (care îl reprezintă pe Isus binecuvântându-i pe copii) Parohiei Răchiteni care va fi gazda Sărbătorii Copiilor de anul viitor.
Programul a continuat cu spectacolul cultural-artistic-formativ.
Ținând cont de tema anului: Sfânta Scriptură, s-a organizat un concurs, al cărui scop era să reamintească parabolele și minunile făcute de Isus. Astfel, în cadrul acestui concurs, fiecare parohie a primit câte un plic care conținea trei cuvinte dintr-o parabolă sau o minune. Pe parcursul celor zece minute puse la dispoziție, fiecare parohie trebuia să identifice parabola sau minunea din care erau extrase cele trei cuvinte, și să o redea în scris, cât mai fidel. Conform tragerii la sorți, cinci parohii, care au redat corect parabola sau minunea, au fost desemnate câștigătoare: Nicolae Bălcescu, Barticești, Izvoarele, Răchiteni și Valea Mică.
Sărbătoarea Copiilor s-a încheiat cu binecuvântarea PS Anton Coșa. La final, fiecare parohie a primit un coșuleț în care se aflau mesaje, iar copiii, purtând eșarfe cu numele darurilor Duhului Sfânt, au dat drumul la șapte porumbei care au însoțit, în mod simbolic, grupurile pe drumul de întoarcere.
Claudia Budău