Curier juridic
* Ion T. (Suceava). "Am promovat la judecătorie un dosar de partaj succesoral, iar adversarii din proces nu recunosc existența unor bunuri în succesiune, cu toate că acestea există. Datorită acestei situații judecătoarea a stabilit o taxă de timbru pe care trebuie s-o plătesc până la următorul termen de judecată, taxă care mi se pare foarte mare. Cum se calculează această taxă de timbru?"
În art. 1 din legea 146/1997 "acțiunile și cererile introduse la instanțele judecătorești, precum și cererile adresate Ministerului Justiției și Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiție sunt supuse taxelor judiciare de timbru și se taxează în mod diferențiat, după cum obiectul acestora este sau nu evaluabil în bani, cu excepțiile prevăzute de lege.
Art. 2. - (1) Acțiunile și cererile evaluabile în bani, introduse la instanțele judecătorești, se taxează astfel:
a) până la valoarea de 38,80 lei - 2 lei;
b) între 38,81 lei și 388 lei - 2 lei + 10% pentru ce depășește 39 lei;
c) între 388,01 lei și 3.879 lei - 37 lei + 8% pentru ce depășește 388 lei;
d) între 3.879,01 lei și 19.394,80 lei - 316 lei + 6% pentru ce depășește 3.879 lei;
e) între 19.394,81 lei și 38.789,60 lei - 1.247 lei + 4% pentru ce depășește 19.395 lei;
f) între 38.789,61 lei și 193.948,20 lei - 2.023 lei + 2% pentru ce depășește 38.790 lei;
g) peste 193.948,20 lei - 5.126 lei + 1% pentru ce depășește 193.948 lei.
Judecătorul este obligat să stabilească taxa de timbru în funcție de acest articol din lege. Deoarece nu ați precizat în scrisoarea dv. nici valoarea bunurilor nerecunoscute, nici ce taxă v-a fost stabilită, v-am indicat tabelul cu taxele de timbru care a fost avut în vedere de instanță. Puteți verifica și dv. pe baza acestui tabel dacă taxa v-a fost stabilită corect sau nu.
Taxa de timbru se achită la Direcția Finanțelor Publice locale, iar chitanța în original se depune la dosarul cauzei. Neachitarea taxei de timbru stabilită de instanță atrage sancțiunea anulării acțiunii ca netimbrată sau insuficient timbrată și duce la finalizarea procesului fără a se trece la administrarea probelor și dezbaterea fondului cauzei.
În baza art. 21 din lege, instanța judecătorească poate acorda scutiri, reduceri, eșalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru în condițiile prevăzute de art. 74-81 din Codul de procedură civilă.
* Doina Pelin (Fălticeni). Există posibilitatea ca răspunsul pe care vi-l dăm prin intermediul revistei să fie altul, raportat chiar și la un act din dosar.
În ceea ce privește termenul de acceptare a succesiunii, acesta este de șase luni, calculat de la data deschiderii succesiunii. În acest interval de șase luni, orice persoană care pretinde că ar avea un drept la moștenire trebuie să se pronunțe asupra acceptării sau renunțării la moștenire. Acceptarea sau renunțarea la moștenire se face expres la Notariat prin declarație autentică sau tacit. Din datele pe care ni le-ați furnizat dv. rezultă că în ceea ce privește moștenirea rămasă după mama dv., cumnata nu a acceptat în termenul legal de șase luni, motiv pentru care nici ea, nici copiii ei, în calitate de moștenitori ai tatălui lor nu mai au dreptul la moștenire.
Deși este cumnata dv., ea poate solicita partajul averii succesorale rămasă de pe urma părinților dv., în calitate de moștenitoare a soțului său, adică fratele dv. Dacă aceasta deține singură titlul de proprietate pentru suprafața de 1.900 m.p., teren pe care este amplasată construcția, va trebui să solicitați constatarea nulității absolute a titlului de proprietate, altfel instanța îl va considera un act valabil și va constata că singurul proprietar al terenului este cumnata, împreună cu copiii săi. În ceea ce privește casa, cu martorii despre care ați vorbit veți dovedi că acea cameră este construită și renovată de dv. și veți solicita pe baza probelor administrate să vă fie atribuită dv. Dacă sunteți nemulțumită de certificatul de moștenitor eliberat în anul 2005, puteți solicita anularea acestuia în instanță. Cumnata dv., împreună cu cei șase copii nu pot să culeagă din moștenire decât atât cât i s-ar fi cuvenit fratelui dv., adică toți șapte o cotă egală cu cota dv. sau a surorilor dv.
Mihaela Ciobanu, avocat