Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Papa în Spania
Papa Benedict al XVI-lea va vizita Valencia (Spania), în zilele de 8 și 9 iulie, pentru Cea de-a V-a Întâlnire Mondială a Familiilor. Călătoria papei, a treia în străinătate din pontificatul său, va începe sâmbătă, 8 iulie, când va sosi la Valencia înainte de amiază și va rămâne în Spania până duminică după-amiaza. În timpul scurtei sale șederi în Spania, pontiful se va întâlni cu premierul Luis Rodriguez Zapatero și cu cuplul regal, regele Juan Carlos și regina Sofia. Guvernul condus de Zapatero are relații reci cu Sfântul Scaun din cauza pozițiilor diferite pe teme precum avortul, căsătoriile homosexuale, educația religioasă și cercetările pe celulă rădăcină, ce au condus la conflicte cu ierarhia catolică. Sfântul Părinte va participa la ceremoniile de încheiere a Întâlnirii Mondiale a Familiilor, eveniment ce va începe la 1 iulie. Este prevăzut să participe la programul de sâmbătă seara, apoi să celebreze Liturghia de duminică dimineața, când se așteaptă să vină aproximativ două milioane de persoane.

Asociațiile de credincioși
Vaticanul a publicat pentru prima oară un catalog al noilor mișcări și comunități ecleziale. Volumul, publicat de Consiliul Pontifical pentru Laici prin Editura Vaticanului, prezintă descrierea, un istoric și alte informații a 122 de "asociații ale credincioșilor". În prefața volumului, arhiepiscopul Stanislaw Rylko, președintele consiliului amintit, adaugă: "În lumea noastră tot mai secularizată, în care credința multora este puternic pusă la încercare, luată în derâdere și omorâtă adesea, mișcările și noile comunități ecleziale, purtătoare a unei prospețimi neașteptate și puternice, sunt răspunsul dat de Duhul Sfânt acestei provocări grave". Din acest motiv, papa Benedict al XVI-lea a convocat o a doua întâlnire a acestor noi realități ecleziale la 4 iunie, de Rusalii, la Vatican. Întâlnirea va fi centrată pe rugăciune.

Garda Elvețiană
Papa Benedict al XVI-lea a mulțumit Gărzii Elvețiene pentru cei 500 de ani de slujire și a invitat-o să își continue misiunea cu "curaj și fidelitate". Papa a afirmat aceasta sâmbătă, 6 mai, în timpul unei Liturghii ce a aniversat sosirea în Roma, acum cinci secole, a primelor 150 de gărzi elvețiene, la cererea papei Iuliu al II-lea. În predica sa, Sfântul Părinte a spus că scopul întâlnirii a fost "de a onora Corpul Gărzilor Elvețiene". Liturghia a marcat încheierea unei serii de evenimente ce au celebrat cei 500 de ani de slujire ai Gărzii Elvețiene.

Sărbătoarea popoarelor
În Piața "S. Giovanni Lateran" din Roma, duminică, 21 mai, s-a desfășurat "Festa dei popoli" - "Sărbătoarea popoarelor". Evenimentul, care a reunit aproape toate comunitățile creștine străine din Roma, a devenit de acum o tradiție. Motoul a fost: "Chipuri diferite, o unică familie!", reflectând scopul principal al acestei inițiative, dialogul și comuniunea dintre toți oamenii. Comunitatea românilor a participat activ la animarea Liturghiei internaționale de la prânz, precum și la spectacolul folcloric. A fost amenajat un stand românesc, în vederea unei mai bune cunoașteri a istoriei, culturii și frumuseților românești. (Pr. Iulian Faraoanu)

Întâlnire despre cateheză
Având tema "Inițierea creștină", la Roma, în perioada 8-11 mai a avut loc întâlnirea episcopilor și a responsabililor naționali cu cateheza. Au participat episcopi și responsabili de Oficii Catehetice Diecezane din 33 de țări. Alături de aceștia au fost prezenți experți din partea Sfântului Scaun, de la Congregația pentru Cler, de la Consiliul Conferinței Episcopale Europene, de la Conferința Episcopală Italiană, precum și specialiști în problema catehumenatului. Din partea Conferinței Episcopale din România au participat Mons. Cornel Damian, episcop auxiliar de București, responsabil cu cateheza la nivelul Conferinței Episcopale din România, și pr. Felician Tiba din Dieceza de Iași, responsabil cu Oficiul Catehetic Diecezan.

Sesiune a CER
Aula mare a Facultății de Teologie Greco-Catolică Blaj a găzduit, în zilele de 1 și 2 mai, sesiunea de primăvară a Conferinței Episcopale Române, la care au participat toți episcopii greco-catolici și romano-catolici din România, cărora li s-au alăturat PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, și PS John Michael Botean, episcopul de Canton (SUA). La deschiderea sesiunii au fost prezenți și ES card. Ignațiu Moussa Daoud, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale din Roma, și ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova. În cadrul sesiunii, prezidată de Preafericitul Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, au fost dezbătute probleme actuale ale Bisericii: Întâlnirea Națională a Tinerilor Catolici - Miercurea Ciuc, 23-27 august; Cea de-a III-a Întâlnire Ecumenică Europeană - Sibiu, 5-9 septembrie 2007; canonul 522 din CDC, cu privire la numirea parohilor pentru un timp determinat; programul marian legat de prima atestare publică și diecezană a cultului Maicii Domnului de la Lourdes (1886); raportul asupra activității pe anul 2005 și a proiectelor Asociației SIGNIS România; alegerea unui responsabil național al mișcării Scout; confirmarea pr. Egidiu Condac ca președinte al Confederației Caritas România; un mesaj de solidaritate a tuturor episcopilor catolici din România cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de București în problema construcției de lângă catedrala din București; probleme administrative și de ordin intern. Sesiunea de toamnă se va desfășura la Baia Mare, în zilele de 26-27 septembrie.

Doctor honoris causa
Universitatea din București și Facultatea de Teologie Romano-Catolică și Asistență Socială i-a oferit, la 15 mai, distincția doctor honoris causa episcopului de Münster, dr. Reinhard Lettmann, în prezența nunțiului apostolic Jean-Claude Périsset, a arhiep. Ioan Robu, a ep. Petru Gherghel, a rectorului Universității București, prof. Ioan Pânzaru și a Mons. Vladimir Petercă. Pr. dr. Isidor Mărtincă, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică, în discursul Laudatio domini Reinhard Lettman, a spus: "Este un mare prieten al României, cunoscând personal diferite centre diecezane ca Timișoara, București sau Iași". ES ep. dr. Lettmann s-a născut în 1933, a fost consacrat preot în 1959. În 1960 a primit titlul de doctor în dreptul canonic la Universitatea Pontificală Gregoriana. A fost numit episcop de Rotaria în 1973, iar în 1980 Sfântul Scaun l-a numit episcop titular de Münster. Deține din 1991 titlul de doctor honoris causa al Universității Westfalica Wilhelms din Münster.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat