Facultatea de Teologie Romano-Catolică - Prima promoție
Cei 48 de studenți ai primei promoții de absolvenți ai Facultății de Teologie Romano-Catolică, din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași, înconjurați de preoți, profesori, părinți și prieteni, s-au întâlnit miercuri, 10 mai, pentru a marca sfârșitul celor patru ani de studii printr-un curs festiv.
Îmbrăcați de sărbătoare, cu tradiționalele toci și robe, absolvenții i-au primit pe profesori și pe ceilalți invitați cu flori, pâine și sare.
Cu o undă de nostalgie, ce se dorea a fi ascunsă, tinerii s-au așezat în bănci ca de obicei, așteptând începerea cursului.
Festivitatea a fost deschisă de pr. prof. dr. Emil Dumea, decanul facultății, care a adresat un Bine ați venit! tuturor. În prima fază a discursului, părintele a prezentat un scurt istoric al facultății. Apoi a menționat persoanele care s-au implicat mai mult în lunga și dificila muncă de pregătire a tratativelor pentru înființarea ei: PS Petru Gherghel, pr. Benone Lucaci, pr. Lucian Farcaș, pr. Alois Bulai, pr. Wilhelm Dancă, prof. Mariana Purțuc, iar din partea Universității, rectorul Dumitru Oprea și alte persoane din conducere. A menționat faptul că Facultatea de Teologie Romano-Catolică se află în colaborare, pentru disciplinele de teologie, cu Institutul Romano-Catolic din Iași, iar pentru cea de-a doua disciplină cu celelalte trei catedre din cadrul universității.
A urmat strigarea catalogului. Emoționați, absolvenții așteptau să li se rostească numele și să răspundă "prezent" așa cum au făcut-o în ziua de deschidere a primului an de studii.
Susținerea cursului a fost făcută de pr. Emil Dumea, decanul facultății, prezentând un subiect destul de acid pentru zilele și societatea noastră, care a zguduit pe mulți și care a reușit să dezorienteze pe cei care s-au lăsat prinși în capcana romanului Codul lui da Vinci, scris de americanul Dan Brown.
Din partea studenților au luat cuvântul Claudia Sociu și Iosif Șandoru care în numele tuturor absolvenților au mulțumit cadrelor didactice pentru devotamentul și implicarea lor în formarea spirituală, umană și profesională a studenților. Au prezentat activitățile în care absolvenții s-au implicat pe parcursul celor patru ani și la care au răspuns cu disponibilitate și generozitate. Unii s-au remarcat prin talent teatral, care, pregătiți de doamna Doina Iarcuczewicz, au prezentat piesele Insomnie sau coșmar și Mărturii din infernul inimii. Alții, cu voce suavă, s-au înscris în corala Gaudete, sub bagheta pr. prof. Florin Spătariu; alții cu inimă mare și generoasă s-au implicat în activități caritative în strânsă legătură cu Centrul Diecezan Caritas Iași, precum și cu alte organizații nonguvernamentale prezente în parohii.
Dintre personalitățile invitate s-a numărat PS Aurel Percă. În cuvântul său a transmis salutul episcopului Petru Gherghel, bucurându-se împreună de primele roade ale facultății, în ciuda tuturor dificultăților care păreau că pentru moment au învins. Episcopul a subliniat importanța învățământului catolic în viața comunităților și a întregii Biserici locale.
Din partea profesorilor de la specializarea a doua au luat cuvântul doamna prof. Daniela Șoitu, dl. prof. Sorin Pîrvu și dl. prof. Bogdan Crețu.
După aceste intervenții din partea invitaților, studenții au primit o diplomă simbolică la încheierea celor patru ani de studii superioare, ce a fost înmânată de decanul facultății și câte o floare oferită de pr. prof. Iosif Enășoae.
Cheia facultății a fost predată de Claudia Sociu, șefă de promoție, reprezentantei anului III, sr. Rodica Martin.
Fotografia de grup a fost făcută în fața Universității, iar încheierea cursului festiv s-a făcut prin cântecele Gaudeamus și Vivat.
Lăcrămioara Boroș