Lumina Creştinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2025
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toţi anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Vieţile sfinţilor


adevăratele modele de viaţă se găsesc aici


 LUMINA CREŞTINULUI 
- Anul Sfintei Scripturi -

Ce este Biblia?

Începând cu prima duminică a Adventului în Dieceza de Iaşi s-a inaugurat Anul Bibliei. Între iniţiativele prezentate la nr. 3 în Scrisoarea pastorală a PS Petru Gherghel din 20 noiembrie 2005, se numără cele 12 teme biblice care vor fi prezentate în biserici, de regulă în duminica a treia a fiecărei luni. Oficiul pentru Evanghelizare şi Pastoraţie Biblică propune ca primă temă întrebarea: "Ce este Biblia?".

Biblia apare în faţa noastră ca o "carte" sau, mai bine zis, ca o "colecţie de cărţi". Termenul "Biblie" vine din limba greacă de la cuvântul ta biblia care înseamnă "cărţi". Acest termen a fost folosit de autorii creştini precum Clement din Alexandria şi Origene pentru a desemna scrierile sacre ale evreilor şi ale creştinilor.

Cărţile Sfintei Scripturi au fost scrise în epoci diferite şi în limbi diferite de cele moderne. Au fost scrise originar în ebraică, aramaică şi greacă. Perioada de compunere cuprinde aproximativ 1.300 de ani. Aceste cărţi sunt grupate în două mari unităţi: Vechiul Testament şi Noul Testament. După canonul Bisericii Catolice, Biblia cuprinde un număr de 73 de cărţi, dintre care 46 au fost scrise înainte de Cristos, iar 27 după Cristos.

Biblia sau Sfânta Scriptură este scrierea sacră pentru aproximativ două miliarde de oameni, deci pentru o treime din populaţia planetei. An de an, Biblia rămâne cea mai vândută carte, ajungând la 30 de milioane de exemplare pe an - poate 150 de miliarde de exemplare în total de când Gutenberg a inventat tiparul în 1453 şi a făcut din Biblie primul său proiect.

Pentru aproximativ două miliarde de oameni şi pentru generaţiile de dinaintea lor Biblia a fost şi este cartea prin excelenţă, cartea sfântă, care conţine în paginile sale revelaţia lui Dumnezeu, gândul lui Dumnezeu despre lume şi planul lui Dumnezeu cu lumea. Este cartea de suflet a creştinilor. De fapt, "fără Sfânta Scriptură nu există creştinism". Nu ne putem imagina creştinismul fără Biblie.

Există însă ceva prin care Biblia se deosebeşte de orice altă carte din lume: Biblia este o carte inspirată de Dumnezeu. Pe parcursul paginilor sacre găsim la tot pasul formulări precum: "Şi Dumnezeu a zis"; "Aşa vorbeşte Domnul"; "Cuvântul Domnului a fost adresat lui...", "Isus a luat cuvântul şi a spus" etc. Toate aceste formulări sunt expresie a conştiinţei că toate paginile Bibliei conţin cuvântul lui Dumnezeu.

Pentru a descrie acţiunea lui Dumnezeu în Biblie se foloseşte termenul de inspiraţie. Prin inspiraţie se înţelege o acţiune specială a lui Dumnezeu prin care autorul sacru sau hagiograful este asistat atunci când scrie, pentru a scrie fără greşeală şi pentru a exprima gândul lui Dumnezeu.

Sfânta Scriptură este cartea în care noi, oamenii de astăzi, ascultăm glasul lui Dumnezeu şi ne formăm la şcoala credinţei - "credinţa vine din ascultare" (Rom 10,17). Din această ascultare, creştinii învaţă imitarea lui Cristos, iar prin imitare pot transforma chipul acestei lumi. Mesajul pe care sfântul papă Pius al X-lea îl transmitea cardinalului Casetta în anul 1907 rămâne de mare actualitate: "Deoarece noi vrem să reînnoim toate în Cristos, desigur nimic nu este mai de dorit pentru noi, decât ca fiii noştri să-şi facă propriu obiceiul de a poseda cartea evangheliilor pentru o lectură frecventă, chiar zilnică, pentru ca să poată învăţa din ea, cum totul poate şi trebuie să fie reînnoit în Cristos".

Pentru a reflecta
1. Citeşte în cuprinsul Bibliei tale lista cărţilor din Vechiul şi din Noul Testament, apoi răspunde la această întrebare: de care din aceste cărţi nu ai auzit niciodată şi nu le cunoşti?
2. Atunci când citeşti Biblia personal sau în grup, care sunt cărţile frecvente? De ce?
3. Care dintre cărţile biblice pe care le-ai citit vreodată ţi s-a părut mai greu de înţeles? De ce?



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat