Fericita Maria Tereza a Sfântului Iosif
Înger de mângâiere și pace
Maria Tereza a sfântului Iosif, fondatoarea Congregației Surorilor Carmelite a Inimii Dumnezeiești a lui Isus, a fost beatificată sâmbătă, 13 mai 2005. Cea mai arzătoare dorință a sa era "să usuce lacrimile, să vindece rănile sufletești din înălțimea cerurilor".
Celebrarea a fost prezidată de arhiepiscopul de Utrecht, cardinalul Adrianus Johannes Simonis, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, în catedrala orașului olandez Roermond.
Anna Maria Tauscher van den Bosch s-a născută în Polonia în 1855. La 30 octombrie 1888 a intrat în Biserica Catolică, primind Botezul creștin în orașul Cologne din Germania, în ciuda opoziției cunoscuților. Această decizie a privat-o de iubirea familială, ajungând să nu mai aibă unde locui, dar nu s-a descurajat. Și-a oferit viața pentru ajutorarea copiilor abandonați, bătrânilor, emigranților și a celor fără casă.
A deschis prima casă de primire a acestor oropsiți ai sorții din Berlin, la 2 iulie 1891, model ce a fost urmat în scurt timp și în alte țări. La sfârșitul anului 1892 un număr de aproximativ 70 de copii locuiau în acea casă.
În 1897 i s-a permis să înceapă noviciatul în conventul carmelit din Roma. Își ia numele de Maria Tereza a sfântului Iosif. Un an mai târziu ajunge în orașul Sittard, din Olanda. La 2 februarie 1899 deschide o casă de noviciat pentru 14 tinere. Între timp a deschis numeroase case de primire pentru copiii abandonați. Fiecare activitate a sa era o luptă continuă cu sărăcia, strângeri de inimă și dezamăgire. Cu toate acestea, nu s-a lăsat pradă ispitei de a renunța.
A fondat Congregația Surorile Carmelite ale Inimii Dumnezeiești a lui Isus. "Fiecare călugăriță carmelită trebuie să fie ca un înger de mângâiere și pace, care coboară de pe înălțimile Carmelului în mijlocul oamenilor apăsați de durere și de lipsa păcii", obișnuia să spună adesea. Carisma fondatoarei constă în a pune spiritul contemplativ al Carmelului în slujba activă a apostolatului direct. În acest mod a răspuns cu generozitate la chemarea lui Dumnezeu și la nevoile timpului în care trăia. "Această uniune de rugăciune și de slujire constituie viața și misiunea noastră, precum și darul nostru făcut Bisericii și lumii" - este scris în Constituția congregației la punctul 6. În această privință, fondatoarea obișnuia să-și atenționeze surorile spunând: "Noi nu trebuie să ne mulțumim să fim doar tabernacol, locuință a lui Dumnezeu, ci și instrumente ale lui Dumnezeu, de care Mântuitorul să se poată folosi pentru mântuirea sufletelor".
Însuflețită de un spirit apostolic expansiv, face o călătorie în 1912 în Statele Unite ale Americii, unde mai deschide o casă în Milwaulkee. În acel timp congregația era înfloritoare, cu multe vocații, căci sora Maria Tereza știa să scoată la lumină sămânța vocației din sufletele multor tinere atât din Europa, cât și din Statele Unite.
"Secretul vieții de virtute a maicii Tereza a sfântului Iosif trebuie căutat în iubirea ei față de cruce și suferință. Era un suflet de o seninătate și reculegere extraordinare, petrecea ore în șir în genunchi în fața sfintei Euharistii, cufundată în Dumnezeu. Carisma ei personală era ispășirea păcatelor, îndeosebi ispășirea ofenselor aduse inimii dumnezeiești a lui Isus. Devoțiunea deosebită față de sfântul Iosif a determinat-o să așeze toate casele congregației sub ocrotirea soțului feciorelnic al sfintei Fecioare Maria. Noi ne simțim chemate să continuăm astăzi același zel pentru mântuirea sufletelor", spune sora Benigna Dedola, una din fiicele ei spirituale.
Sora Maria Tereza a trecut la cele veșnice la 20 septembrie 1938, aproape de localitatea Sittard, din Olanda. A fost declarată venerabilă la 20 decembrie 2002 de către papa Ioan Paul al II-lea.
Gabriel Trișcă