Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Monografie -

Dărmănești

Orașul Dărmănești este situat în județul Bacău, pe Valea Trotușului la confluența râului Uz cu Trotușul, prelungindu-se de o parte și de alta a râului Uz până în extremitatea vestică a județului. El se înalță până în vârful Nemira (1.649 m), stabilind astfel limita cu județul Harghita. Cu un număr de aproximativ 14.300 de locuitori orașul se întinde pe o suprafață de circa 27.600 ha.

După unele documente aceste locuri au fost populate după anul 1200, când, din cauza invaziilor pricinuite de tătari, populația era nevoită să se retragă pe Valea-Uzului, ascunzându-se în munți.

Începând cu secolul al XVI-lea Dărmăneștiul apare menționat în mai multe documente. În anul 1790 apare ca toponim în hărțile lui Dimitrie Cantemir.

Prezența catolicilor pe aceste meleaguri este menționată în statisticile catolice ale Schematismului Misiunii din 1850, sub forma Dormonesti, având biserica închinată sfântului Ioan Botezătorul și un total de 280 de credincioși, dar prezența lor reală poate fi situată mai înainte de anul 1800 pentru că în 1813 aveau deja construită o biserică. Mulți dintre catolicii veniți aici au fost atrași de marii proprietari agricoli. În jurul anului 1852 proprietarul Nicolae Ghica-Comănești, vărul domnitorului, cere episcopului Antonio de Stefano să înființeze un centru parohial la Comănești pentru a-i atrage pe catolici în zonă, asigurându-și astfel lucrători pentru moșia sa, cererea fiind onorată în anul 1853 prin înființarea Parohiei Dărmănești, ușurând munca enormă a Parohiei Pustiana care avea spre păstorire și această zonă. După înființarea centrului parohial la Dărmănești s-a putut asigura îngrijirea catolicilor de la Palanca și până la Bogata. În cadrul parohiei, în anul 1880 în Dărmănești a funcționat pentru câteva luni și o școală catolică, pe care pr. paroh Scaramucci din acel timp a fost nevoit să o închidă pentru că nu avea cu ce plăti învățătorii.

Așa cum reiese din Schematismul Misiunii, Biserica era închinată Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și a fost distrusă de un incendiu în ziua de 9 septembrie 1918. Pe același loc apare un nou lăcaș între anii 1922 și 1928, lăcaș de cult îmbunătățit în decursul timpului atât în exterior cât și în interior. Din cauza lipsei de rezistență, dar și a faptului că devenise neîncăpătoare credincioșilor, această biserică a trebuit să fie dărâmată.

Demolarea ei, în anul 2004, a făcut mai vizibilă impunătoarea biserică nouă ale cărei lucrări au început în anul 1995, pentru zidirea ei dedicându-se cu mult zel și efort pr. Eugen Lucaci.

Sfințirea noii biserici, cu hramul Preasfânta Inimă a lui Isus, și consacrarea altarului din marmură au avut loc la 1 septembrie 2003. Noua biserică are 17 m lățime, o lungime de 40 m, iar înălțimea este de 9 m interiorul și 14 m până pe vârful acoperișului. În jurul acestui nou lăcaș de cult s-a ridicat și o sală de cateheză ce se încadrează în aceeași linie arhitecturală.

Actuala casă parohială a fost construită de pr. Ioan Trifaș în anul 1936 și se păstrează astăzi în aceeași formă exterioară cu puține modificări interioare.

Parohia catolică din Dărmănești actualmente are un număr de 597 de familii și un total de aproximativ 1.750 de credincioși, păstorită din anul 1993 de pr. Eugen Lucaci, fiind ajutat, începând cu anul 2003, de pr. vicar Valentin Aenoaei.

În această localitate din toamna anului 2005 își desfășoară activitatea și Congregația Surorilor Carmelite.

Și în Dărmănești a pornit la drum cu pași timizi Acțiunea Catolică a Tinerilor cu un număr de 23 de membri. În această parohie și-a desfășurat activitatea și Asociația Cercetașilor Creștini Români (ACCR), contribuind mult la entuziasmul și întărirea unității tinerilor.

Pr. Valentin Aenoaei



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat