Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Jacques Maritain

Considerat unul dintre exponenții cei mai mari și mai discutați din istoria gândirii și culturii catolice din anii 1900, Jacques Maritain spunea despre sine: "Sunt poate un filozof sau un scriitor, dar sunt mai ales un căutător al absolutului". Realismul filozofiei lui Maritain, ce urmează tradiția sfântului Toma de Aquino, reprezintă o deschidere pentru filozofia din viitor.

Născut la Paris, la 18 noiembrie 1882, filozoful Jacques Maritain a fost unul dintre principalii exponenți ai gândirii sfântului Toma de Aquino. Atras inițial de filozofia lui B. Spinoza, s-a îndreptat ulterior spre cea a lui Henri Bergson. În 1901, Maritain a întâlnit-o pe viitoarea lui soție, Raissa Oumansoff. Afectați de ariditatea spirituală a intelectualității franceze, cei doi au decis să se sinucidă. I-au salvat însă provocările lansate de H. Bergson în cadrul curentului pozitivist. În 1906, influențați de scriitorul Léon Bloy, Jacques și Raissa Maritain s-au convertit la catolicism. După aprofundarea științelor naturale la Heidelberg, Maritain a abandonat filozofia lui H. Bergson și a început să studieze scrierile sfântului Toma de Aquino. În 1914, a fost numit asistent la Institutul Catolic din Paris, iar în 1921 a devenit profesor.

Încă din primele sale scrieri (La science moderne et la raison, 1910; La philosophie bergsonienne, 1913 etc.), Maritain a apărat filozofia tomistă și credința catolică.

Din 1920, și-a îndreptat atenția spre aspectele sociale, dezvoltând și principiile umanismului creștin. În această perioadă a scris numeroase cărți, abordând diverse domenii: religia, cultura, epistemologia, filozofia științei, filozofia politică (Le Docteur angelique, 1930; De la philosophie chrétienne, 1933; Humanisme intégral, 1936; De la justice politique, 1940 etc.).

În 1940 s-a mutat în Statele Unite, unde a predat la universitățile din Princeton și Columbia (1941-1944). Cărțile sale din această perioadă (Les droits de l'homme et la loi naturelle, 1942; Christianisme et démocratie, 1943; Principes d'une politique humaniste, 1944; La personne et le bien commun, 1947 etc.) au abordat noi domenii: filozofia politică, estetica, filozofia educației, metafizica.

În perioada 1944-1948 a fost ambasador al Franței la Vatican. În 1948, Maritain s-a întors la Princeton ca profesor emerit. În acest timp, a continuat să scrie în domeniul filozofiei politice, al esteticii, al religiei, al filozofiei morale și al filozofiei istoriei. În 1960, Maritain s-a întors în Franța. După moartea Raissei, Maritain s-a mutat la Toulouse, unde a trăit în cadrul Ordinului "Micii Frați ai lui Isus", care i-a oferit inspirație pentru alte cărți: De la grâce et de l'humanité de Jésus, 1967; De l'Église du Christ. La personne de l'Église et son personnel, 1970 etc. A murit la 28 aprilie 1973 și a fost înmormântat la Kolbsheim (Franța).

Amploarea operei sale, influența asupra doctrinei sociale a Bisericii, preocuparea pentru apărarea drepturilor omului și a credinței catolice au făcut din J. Maritain una dintre personalitățile marcante ale catolicismului. Alături de Dante Alighieri, Duns Scotus, sfântul Filip Neri, sfântul Carol Borromeu, papa Leon al XIII-lea etc., Jacques Maritain poate fi considerat un ucenic fidel al sfântului Toma de Aquino.

Calea sfințeniei este deschisă tuturor oamenilor. E nevoie doar de curaj și entuziasm pentru a o străbate.

Emanuel Imbrea

* * *

"Atâta vreme cât există lumea, creștinul trebuie să caute întotdeauna noi progrese și îmbunătățiri pentru mai multă dreptate și comuniune pe pământ, pentru o împlinire mai profundă și mai completă a evangheliei... Așa cum creștinii trebuie să se străduiască neîncetat, fiecare în viața proprie, pentru mântuirea veșnică a sufletelor lor și a lumii, la fel și ei, în decursul secolelor, trebuie să se străduiască neîncetat să găzduiască și să împlinească din ce în ce mai bine în această lume speranța pământească a omului în evanghelie" (Despre filozofia istoriei, 4, 9).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat