Pentru salvarea catedralei
Continuă acțiunile în favoarea salvării catedralei "Sfântul Iosif" din București. Tot mai mulți din țară și din străinătate se solidarizează, opunându-se construcției care pune în pericol catedrala.
Preoții și credincioșii din cele 131 de parohii ale Diecezei de Iași joi, 25 mai, s-au rugat în bisericile lor; la ora 20.00, clopotele bisericilor au răsunat cel puțin cinci minute în semn de protest pentru oprirea construcției care amenință catedrala "Sfântul Iosif". PS Petru Gherghel cere insistent tuturor să se roage în continuare în spirit de credință pentru catedrală.
Amintim că la câțiva pași de catedrală (construită între anii 1873 și 1884, după planurile arhitectului Friedrich Schmidt din Viena, stilul construcției fiind cel romanic, având însă îmbinate și elemente gotice), edificiu trecut în lista monumentelor istorice, o companie internațională (Millenium Business Development SRL) a început lucrările la o construcție cu patru subsoluri, parter și 19 etaje, în total 75 m înălțime.
Joi, 25 mai, Biserica Romano-Catolică a celebrat Înălțarea Domnului. Credincioșii din Moldova, alături de credincioșii romano-catolici și greco-catolici din întreaga țară, s-au solidarizat cu credincioșii Arhidiecezei de București cerând de la Dumnezeu înțelepciune pentru factorii responsabili ca să oprească lucrările care pun în pericol catedrala din București, pentru a nu se repeta ceea ce s-a întâmplat cu Biserica Armeană ascunsă acum în spatele unui centru de afaceri în construcție.
"Noua construcție, a declarat pr. Francisc Doboș, secretarul arhiepiscopiei, aduce o degradare a ambientului arhitectural, acoperind catedrala catolică "Sfântul Iosif" din București, în spatele unui colos de sticlă și oțel. Construcția a cărei fundație se află la doar câțiva metri distanță de zidurile catedralei și peste 10 m adâncime sub fundația catedralei poate pune în mare pericol existența acesteia".
Totul a început în anul 1996, când pe terenul vecin catedralei, se promova un proiect, pentru un imobil de 50 m. înălțime. Din fericire acel proiect a fost respins. În anul 1998 a fost demarat actualul proiect.
Arhiepiscopia Romano-Catolică "sub marea presiune la care au fost supuși în acele momente, că până la urmă tot se va realiza pe acel teren o astfel de construcție", a fost inițial de acord cu proiectul, dar ulterior, realizând pericolul, și-a retras avizul. Plângerile repetate făcute până acum de sistare a proiectului au rămas fără răspuns.
După scrisoarea deschisă trimisă forurilor competente și după procesiunea de rugăciune și de protest pașnic din ziua de 25 aprilie, organizată de Arhiepiscopia Romano-Catolică de București pe străzile capitalei, a urmat intentarea procesului din partea arhiepiscopiei pentru cei implicați în acordarea aprobării construcției. Zilele de 28 aprilie și 16 mai au constituit pentru credincioșii din arhidieceză zile de rugăciune și post.
Conferința Episcopilor din România întrunită la Blaj în perioada 1-2 mai au redactat un mesaj de solidaritate a tuturor episcopilor catolici din România cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de București în problema construcției de lângă catedrala din București.
Vaticanul s-a interesat de ceea ce se întâmplă cu catedrala din București, transmițând autorităților române îngrijorarea prin Mihail Dobre, ambasadorul României la Vatican.
Se strâng semnături în favoarea salvării catedralei. Protestul poate fi semnat și online la adresa: http://www.petitiononline.com/VideaNU/petition.html. Petiția a fost semnată până la 24 mai de peste 5.000 de persoane.
Se speră ca autoritățile să ia decizii responsabile și să protejeze atât monumentele cât și drepturile comunităților minoritare.
Pr. Cornel Cadar