Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială rămâne o gravă problemă de sănătate mai ales din cauza faptului că, în general, nu prezintă nici un semn sau simptom alarmant, dar este un factor de risc pentru boli de inimă, rinichi sau accidente vasculare cerebrale, adică principalele cauze de deces în lume.

Din fericire, se poate afla dacă tensiunea arterială este ridicată controlând valoarea ei regulat. Dacă este crescută, pot fi luate măsuri pentru a o scădea. De asemenea, chiar dacă are valori normale, se poate învăța cum să fie menținută.

Sângele este transportat de inimă la țesuturile organismului prin vase numite artere, presiunea sângelui reprezentând forța cu care împinge sângele în pereții arterelor. La fiecare bătaie a inimii (60-70 bătăi pe minut în repaus), se pompează sânge în artere. Presiunea arterială este maximă în momentul contracției inimii și pompării sângelui. Aceasta se numește presiune arterială sistolică. Când inima se relaxează, între bătăi, presiunea arterială scade. Aceasta reprezintă presiunea arterială diastolică. Presiunea arterială este caracterizată de aceste două valori, presiunea sistolică și diastolică. Anumite activități fac ca presiunea arterială să crească sau să scadă. De exemplu, dacă alergați presiunea arterială crește. Când dormiți scade. Aceste variații ale presiunii arteriale sunt normale. Unele persoane au o presiune arterială ce stă în majoritatea timpului la valori ridicate. Sângele acestor persoane împinge în pereții arterelor cu o forță mai mare decât în mod normal. În lipsa tratamentului se poate ajunge la probleme medicale serioase cum ar fi ateroscleroza (îngroșarea arterelor), infarctul de miocard (atacul de inimă) sau accident vascular hemoragic.

Factorii ereditari pot face ca numărul bolnavilor să fie mai mare decât în alte familii. Dacă părinții și bunicii suferă de hipertensiune este cu atât mai probabil ca ea să se transmită și la copii. Deși este o suferință frecventă la adulți, poate să apară și la copii. Controlul tensiunii arteriale este rapid, ușor și nedureros.

O măsura importantă pentru sănătate este să nu fumați. Deși fumatul nu este legat direct de hipertensiune, va crește riscul de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral. De asemenea, este bine ca fiecare dintre noi să mențină greutatea optimă. Pe măsură ce greutatea corpului crește, tensiunea arterială se mărește. Studiile au arătat că persoanele supraponderale au șansa dublă să dezvolte hipertensiunea arterială comparativ cu cele normoponderale. Cea mai bună dietă este cea în care se slăbește pierzând 250 până la 500 de grame pe săptămână. O regulă importantă pentru aceasta este alegerea unor alimente cu conținut scăzut în calorii și grăsimi.

Pentru o tensiune perfectă
- Fiți siguri că tensiunea arterială e sub 140/90 mmHg. Dacă presiunea sistolică (primul număr) este peste 140 întrebați medicul ce se poate face pentru a o micșora.
- E ideal să aveți o greutate normală. Dacă sunteți supraponderal sau obez prezența greutății în plus crește riscul de hipertensiune.
- Faceți cât mai mult sport, ideal cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată, ca mersul pe jos, de exemplu, în fiecare zi a săptămânii.
- Alegeți alimente care conțin puțină sare și sodiu. O persoană sănătoasă ar trebui să consume nu mai mult de 2,4 grame de sodiu pe zi. Aceasta înseamnă șase grame, adică o linguriță de sare de masă pe zi.
- Mâncați mai multe fructe, legume, semințe și brânzeturi cu conținut scăzut în grăsime.

Lucia Amza, medic de familie



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat