Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Pe malul râului străin

Am văzut zilele acestea oameni cu lacrimi în ochi pe malul Dunării sau pe alte maluri, plângând, ca și anul trecut în preajma Paștelui, când inundațiile au pătruns în casele lor. Plângeau pentru că viața lor le era amenințată. Apa care e sursă de viață a devenit pentru ei o forță aducătoare de moarte și distrugere. În altă situație am văzut oameni în alertă maximă, stând de veghe toată noaptea. De ce? Viața le era amenințată de moarte.

Am văzut mai demult oameni tot în alertă maximă alergând din localitate în localitate după păsările lovite de gripa aviară. De ce? Din nou, viața amenințată de moarte.

Am văzut părinți plângând lângă plopul căzut peste elevul care mergea la școală. Plângeau. De ce? O viață distrusă înainte de vreme.

Am văzut oameni de știință îngândurați și preocupați de soarta planetei, privind în spațiul cosmic, detectând corpuri cerești, asteroizi, comete care pot veni și lovi pământul. I-am văzut îngândurați. De ce? Viața amenințată de moarte.

Am văzut oameni mergând la spital, la operație, tremurând. De ce? Viața amenințată de moarte.

Am văzut prea multe cruci și prea mulți oameni coborând în groapă fără să se mai întoarcă?

Oare moartea e stăpâna lumii și ea face jocurile istoriei? Oare suntem în mâinile ei fără scăpare?

Cine ne-a dat biletul vieții, ni l-a dat oare până la stația morții? Cine ne-a urcat în acest tren oare și-a bătut joc de noi? Nemții îi urcau pe deținuți, pe evrei, pe țigani, în trenurile morții, care îi duceau într-un loc fără întoarcere. Oare așa suntem și noi, într-un tren spre stația morții. Într-un astfel de tren nu-mi place să călătoresc. Cred că nici dumneavoastră.

Noaptea Paștelui ne spune că nu suntem într-un tren spre stația morții, ci într-un tren care duce mai departe spre viață, spre înviere. Ne spune Maria Magdalena care l-a văzut pe Isus înviat. Ne spune îngerul aflat la mormânt care știe că cel viu nu poate sta printre cei morți: "De ce îl căutați pe cel viu printre cei morți. Nu este aici. A înviat". Ne spun femeile sfinte care s-au dus dis-de-dimineață la mormânt: "L-am văzut pe Domnul". Ne spun apostolii cu Toma care cade în genunchi în fața celui înviat. Ne spun cei doi ucenici în drum spre Emaus care l-au descoperit la frângerea pâinii. Ne spune și dușmanul lui Isus, Saul din Tars, orbit și dat jos de pe cal pe drumul Damascului, înaintea convertirii.

Isus vorbise clar și lămurit, că el a treia zi va învia. Știau aceasta și dușmanii lui, forțați să pună pază la mormânt. Acum mormântu-i gol și așa va fi ca semn că moartea nu va stăpâni, ci viața care-a biruit. A biruit viața și suntem în trenul care duce spre înviere.

În acest tren se poate urca cu biletul credinței în mână. Nu v-ați luat bilet? Se găsește la orice ghișeu din Biserica lui Cristos. E gratuit. Nu costă nici un ban. De 2000 de ani se tipăresc aceste bilete. Le-au completat apostolii. Și pe ele scrie cu litere mari: "Noi suntem martorii învierii lui. Noi am stat la masă cu dânsul după învierea sa din morți".

Compătimiți-i pe aceia care vor să rămână doar cu biletul morții în mână. Sunt cei mai de plâns oameni de pe acest pământ. Ei sunt fără speranță. Cei mai triști oameni. Ei, de Paști, vorbesc doar de mâncare și băutură, de iepuraș sau de miel, dar nu se spovedesc și nu se împărtășesc pentru că nu cred în cel înviat.

Oamenii care stau pe malul Dunării cu apa prin case se gândesc la noi și spun: Ce bine e de ei. Au sărbătorit Paștele. Nu au fost amenințați de apele morții. Într-adevăr, ferice de noi, care nu am fost speriați de valurile morții. Ferice de noi, care am sărbătorit în liniște Învierea Domnului. La noi sunt cântările învierii, la alții sunt bocetele că au pierdut totul. E adevărat îi compătimim, pe cei ce stau pe malul apei, mereu amenințați, dar și pe cei ce stau pe malul gropii fără speranța învierii.

Pr. Eugen Budău



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat