Povestea iubirii mele
Întorcându-se într-o zi de la școală, unul dintre copii mi-a spus: "Profesoara de religie ne-a dat ca temă pentru ora viitoare să scriem un eseu care să se numească Dumnezeu și familia".
Ca sursă directă de informare le-a sugerat dialogul cu părinții. Întrebându-mă care este părerea mea, după o scurtă perioadă de reflecție, printre altele i-am răspuns: "Soțul și soția sunt cele două mâini prin care Dumnezeu continuă să modeleze creația. Fără una din aceste mâini, munca la creație ar deveni foarte grea". Și l-am invitat să se gândească la familiile care dintr-un motiv sau altul au divorțat. "Mai pot fi numite familii? Se mai poate vorbi de fericire?" Mi-a răspuns că nu. "Cine suferă cel mai mult în astfel de cazuri?" "Copiii", mi-a răspuns spontan.
"Copiii sunt rodul iubirii dintre cei doi soți, la rândul lor, copiii vor avea copii, și astfel Dumnezeu continuă lucrarea creației. Dacă soții ar fi egoiști și ar folosi iubirea dintre ei numai pentru ei sau nu s-ar iubi deloc, în acest caz nu l-ar mai ajuta pe Dumnezeu la continuarea creației și astfel s-ar produce un mare dezechilibru". Apoi m-a întrebat: "Cum fac soții că pot să stea toată viața împreună?"
L-am privit în ochi și pentru moment am crezut că am în față doar un copil și că nu trebuie să-i înșir lucruri pe care oricum le va auzi mai târziu. Cu toate acestea, simplitatea și sinceritatea întrebării lui, care nu mai avea de mult aspectul unei simple documentații pentru eseul de la ora de religie, m-au determinat să-l strâng mai întâi în brațe și apoi i-am povestit: "L-am întâlnit pe tatăl tău cu mult timp înainte să ne căsătorim. Apoi prietenia dintre noi a crescut. Am început să ne preocupăm unul de binele celuilalt. Sufeream când știam că suferă și mă bucuram când îl vedeam bucuros. Îmi oferea mereu flori. Și acum îmi amintesc ziua în care m-a cerut în căsătorie. Era atât de emoționat!"
"Mamă, m-a întrerupt copilul, la noi în familie există cu adevărat iubire?" "Tu ce zici?", am intervenit eu. Apoi el m-a strâns în brațe și a continuat: "Aș vrea ca niciodată să nu se schimbe atmosfera de la noi din casă. O colegă de-a mea a venit astăzi fără pachet la școală și mi-a spus că nu și-a permis deoarece părinții ei de câteva zile nu mai pun nimic în comun. Fiecare mănâncă separat, iar ea mănâncă, uneori de la amândoi, alteori de la nici unul".
"Sper ca tu să nu treci prin astfel de momente, iar mâine dimineață să-mi amintești să-ți pun două pachete, unul pentru colega ta. Dar să-ți continui povestea noastră. Înainte să ne căsătorim ne-am propus ca orice problemă s-o rezolvăm prin dialog. Orice problemă să se discute cu blândețe și cu realism. Florile pe care le avem mereu în casă, sunt semn al prospețimii iubirii dintre noi. Când tatăl tău sau eu nu vom mai avea grijă să le împrospătăm, să știi că între noi sunt probleme. Până acum, deși au trecut atâția ani de la căsătorie, mulțumim lui Dumnezeu, am avut flori permanent, dar și înțelegere".
Pe când îi povesteam cu patos despre iubirea noastră, soțul a intrat în casă, m-a sărutat și mi-a zis că are o foame de lup. Am aranjat masa, am făcut împreună rugăciunea de dinainte de masă și ne-am așezat să mâncăm... (Dorina)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba