Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfintei Scripturi -

Înviere sau Întrupare?

În Anul Bibliei și nu numai, cea mai recomandată metodă de citire a Scripturii este cea în cheie cristologică. Să simți, de cum ai deschis Sfânta Carte, cum fiecare text, pur și simplu, vibrează de încărcătură salvifico-cristică, este de dorit la toată lumea. Altfel spus, să vezi cum totul poartă spre Cristos, cum prezența divinului întrupat depășește cu mult limitele unor povestiri evanghelice și chiar reflecțiile teologice ale Noului Testament, înseamnă să fi înțeles ceva din evenimentul Cristos.

Ce te faci însă când până și o întrebare ca aceea din titlu te neliniștește? Ei bine, Învierea și Întruparea - ca mistere vitale ale religiei noastre - nu se exclud reciproc. De unde atunci dificultatea de a face omilie a treia zi de Crăciun pe textul evanghelic din sărbătoarea Sfântului Ioan cu referire clară la Înviere. Oare s-a greșit undeva? De unde apoi exilul lumânării pascale între Anul Nou și Paști? Stingheritoare (dacă are scris pe ea anul), riscă să fie ascunsă prin sacristie ori prin vreun colț întunecat. De unde dificultatea în a te regăsi complet (și nu știrbit), ca și creștin, chiar și în situații ca cele invocate? Este vorba de punctele de referință. Nu se poate spune că lipsesc. Dimpotrivă. Dar nu sunt focalizate în sens cristologic. Gândim poate în sens de frânturi și nu de întreg. Uităm că până și timpul cronologic - întrucât este și istorie - nu înseamnă context, ci chiar textul însuși din mâna lui Dumnezeu, despre care se spune că știe să scrie drept și pe rândurile strâmbe ale stângăciilor noastre umane.

Apoi, Învierea și Întruparea nici măcar nu se completează reciproc. Nu se cârpește cu ceva peste altceva. Atâta armonie și atâta unitate este în evenimentul Cristos, încât nici măcar nu suportă metafore pământești pentru a fi ilustrat. Doar că mintea noastră limitată nu reușește să fie la înălțime când se confruntă cu el: la nivel speculativ suntem infimi față de culmile transcendente ale Spiritului. Problema este însă practica. Nu punerea în practică a unor teorii dintr-o altă galaxie. E vorba de fapte concrete care se situează la nivel comunitar de lucrare a mântuirii. Cum le gândim și le realizăm? Pentru că decizii trebuie luate uneori.

Iată un fapt ilustrativ. Într-o parohie se obișnuiește ca în zilele de Crăciun să se salute ca la Paști, dar cu ceva schimbat în conținut: "Cristos s-a născut!". Introducerea acestei practici este recentă și a fost decisă cu bună credință de un preot. Numai că, prin simpla alăturare sau din dorința de un colorit bogat pentru pietatea populară, nu se pot lua decizii practice fără a formula mai întâi o teorie. Apoi, teoria ar trebui să aibă drept fundament un principiu și niște criterii bazate pe puncte de referință solide. Să spunem că principiul ar fi Întruparea. În cazul acesta poate ar fi sunat mai bine salutul în termenii "Cristos s-a întrupat". Dar tot nu ar fi stat în picioare. Căci, chiar și de Crăciun, spunem la Liturghie: "Moartea ta o vestim, Doamne, și Învierea ta o mărturisim..." Nu Întruparea. Nu pentru că ar fi un mister de mâna a doua. Mai curând pentru că aceasta (Întruparea) nu se proclamă. Se trăiește, se simte, se respiră, este în desfășurare, cuprinde, acaparează, poartă spre împlinire. Unii teologi au ajuns să gândească întruparea acțiunii mântuitoare a lui Dumnezeu la dimensiuni de neînchipuit. Bineînțeles, cu axarea în Cristos. Or, odată și odată, va trebui să înțelegem și noi că evenimentul Cristos depășește cu mult limitele unui moment ori altul actualizat în mintea noastră cu ocazia unei sărbători sau când citim ceva din Sfânta Carte.

Pr. Cristian Chinez



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat