Figuri ilustre. Pr. Iosif Gabor
Continuăm prezentarea de biografii ale unor istorici romano-catolici. În acest număr al revistei, preotul cercetător Iosif Gabor.
S-a născut în 1922 la Tămășeni, fiind nepot al Mons. Anton Gabor, fondatorul "Presei Bune" de la Iași.
A urmat cursurile Seminarului Franciscan de la Hălăucești și ale academiilor teologice de la Luizi-Călugăra și Oradea, studiu pe care l-a întrerupt în 1948. Un an mai târziu a fost arestat de Securitate, executând trei ani de detenție. A fost hirotonit preot la Oradea, în 1954, de către episcopul Fiedler.
A activat în parohiile București (catedrala "Sfântul Iosif"), Adjudeni, Galați, Huși, Fărcășeni, Cotnari, Nisiporești, Frumoasa, Izvoarele, Răchiteni, Barați și Luizi-Călugăra. Moare la 4 noiembrie 1988 la Luizi-Călugăra.
În paralel cu activitatea pastorală, pr. Iosif Gabor a desfășurat ample cercetări în arhivele românești, elaborând numeroase studii și articole, majoritatea rămase în manuscris. Într-un medalion pe care pr. prof. Anton Despinescu i l-a dedicat în Buletin istoric nr. 1, acesta menționa faptul că "o prețuire deosebită merită neobositul cercetător de arhive, preotul Iosif Gabor, OFMConv., de fericită amintire". Cu acest prilej, pr. Anton Despinescu a realizat și un inventar al vastei opere istoriografice a lui I. Gabor, ce însumează 101 titluri de lucrări (cca. 12.000 de pagini format A4 dactilografiate).
După 1990, a început recuperarea editorială a acestei opere istoriografice, fiind tipărite până în prezent lucrările: Dicționarul comunităților catolice din Moldova (1996) și Necrolog (2001). În același timp, revistele diecezane de istorie ecleziastică Buletin istoric și Pro memoria și-au făcut un titlu de onoare din a publica, în fiecare număr, studii și articole din opera istoriografică a ilustrului nostru predecesor. De menționat însă faptul că proiectul cultural și științific al celor două prestigioase publicații prevede continuarea publicării de studii și articole scrise de I. Gabor, la rubrica "Restituiri istoriografice", cunoscut fiind faptul că în anii regimului ateu-comunist nu s-au putut tipări aceste lucrări. De asemenea, Departamentul de Istorie de pe lângă Episcopia Romano-Catolică de Iași are în programul său editorial pe anul 2007 și publicarea volumului al doilea din monumentala lucrare a lui I. Gabor, Ierarhia Catolică a Moldovei, volum ce a fost dedicat Episcopiei de Bacău. Tipărirea acestei lucrări este prilejuită de împlinirea, anul viitor, a 400 de ani de la fondarea Episcopiei de Bacău (1607), eveniment de mare reverberație spirituală în viața Diecezei de Iași.
Cele mai multe dintre lucrările lui I. Gabor sunt realizate sub forma unor monografii dedicate unor sate, comunități și biserici catolice din Dieceza de Iași și Arhidieceza de București.
Numeroase alte lucrări sunt dedicate unor personalități catolice românești, vieți de sfinți, instituții de cultură și școlare, momente sociale din viața catolicilor români ș.a.
Una dintre cele mai importante lucrări ale lui I. Gabor rămâne Dicționarul menționat mai sus, la care a lucrat peste două decenii, o capodoperă a istoriografiei catolice românești.
Cartea fost tipărită la Bacău în anul 1996 și prezintă denumirile și descrierile a 405 localități în care s-au aflat sau în care se află comunități parohiale catolice. Este în realitate o colecție de minimonografii, titlu bibliografic însă obligatoriu pentru orice istoric și cercetător care dorește să inițieze cercetări istorice privind istoria Bisericii noastre locale.
De altfel, pr. I. Gabor s-a remarcat printr-o bună îmbinare a surselor arhivistice inedite cu bibliografiile de specialitate, românești și străine, rezultatul fiind lucrări științifice de amplu interes pentru cultura noastră catolică.
Pr. I. Gabor face parte din galeria marilor personalități culturale ale Bisericii locale, și în cele mai multe domenii ale cercetării istorice el rămâne un pionier și un deschizător de drumuri.
Dr. Dănuț Doboș