Prelatul Albert Holenstein - Jubileul de diamant
Prelatul Albert Holenstein, care de mai bine de un an de zile se află la Săbăoani, și-a sărbătorit jubileul celor 60 de ani de preoție vineri, 7 aprilie. Mai mulți preoți, împreună cu PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, au celebrat o Liturghie de mulțumire. Duminică, 2 aprilie, prelatul a celebrat o Liturghie de mulțumire în limba germană la Institutul Teologic din Iași.
În urmă cu 60 de ani, la 7 aprilie 1946, pe atunci a V-a duminică din Postul Mare, era sfințit la Innsbruck, într-un oraș aproape distrus de bombardamente, singurul reprezentant al primei generații de preoți de după Cel de-al II-lea Război Mondial, tânărul Albert Holenstein, în vârstă de 27 de ani. A fost o sărbătoare simplă, povestește Sfinția sa, marcată de trauma războiului abia încheiat, la care nici măcar rudele sale nu au putut participa, căci nu au primit permisiunea de a trece granița dinspre Elveția, locul de origine al familiei sale. Și-a început astfel slujirea pastorală sub semnul nesiguranței și al fragilității, dar pe deplin încrezător în puterea lui Dumnezeu care i-a spus sfântului Paul acele cuvinte pe care părintele Albert și le alegea drept moto al slujirii sale: "Îți este suficient harul meu; căci puterea mea se arată în slăbiciune" (2Cor 12,9).
Au trecut 60 de ani în care a construit și a hrănit spiritual o parohie ("Sfântul Columban" din Bregenz, Austria), a condus o asociație misionară (Missio Feldkich) și a întemeiat o operă caritativă dedicată ajutorării bolnavilor de lepră din lumea întreagă (Aussätzigenhilfswerk), jubileul de diamant al slujirii sale preoțești găsindu-l la Săbăoani, în Dieceza de Iași. De această dată nu a mai fost singur, ci a fost înconjurat de mai mulți confrați preoți, care, împreună cu PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și cu întreaga comunitate din Săbăoani, s-au unit în rugăciune la sfânta Liturghie spre a-i aduce laudă lui Dumnezeu pentru darul vieții și al Preoției.
Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel care a ținut să sublinieze faptul că prelatul Albert Holenstein este un prieten drag al Diecezei de Iași și să-i mulțumească pentru multele opere de binefacere realizate pentru noi. La predică, pr. paroh Toma Encuță a evocat lucrarea minunată a lui Dumnezeu în oamenii aleși de el să-i ducă planul la îndeplinire, comparându-l pe prelatul Albert Holenstein cu patriarhul Abraham căci, asemenea lui, a ascultat mereu de glasul Domnului și s-a lăsat condus oriunde el a voit să-l poarte. Liturghia s-a încheiat cu un moment artistic în care copiii comunității din Săbăoani i-au cântat prelatului câteva cântece în limba sa maternă și i-au urat tradiționalul "La mulți ani!".
Întrebat de mulți care ar fi secretul unei preoții frumoase și rodnice, părintele Albert răspundea mereu cu seninătate: "Secretul preoției stă în a te lăsa purtat în viață de providența divină". Cei care-l cunosc mai îndeaproape știu că acest lucru l-a făcut toată viața: s-a născut în Statele Unite ale Americii, a copilărit în Elveția, a lucrat în Austria, s-a retras pentru o perioadă în România și - glumește el adesea - va muri probabil undeva în Siberia. Că aceasta din urmă se va întâmpla vreodată, e îndoielnic. Ceea ce e sigur e că acum este la noi, iar acest lucru reprezintă pentru dieceza noastră o onoare și o mare binecuvântare.
Pr. Mihăiță Blaj
* * *
Mons. Albert Holenstein s-a născut la 18 august 1919 în Brooklyn, Statele Unite ale Americii. După doi ani și jumătate s-a mutat în Elveția, locul de origine al părinților, unde a făcut școala primară și gimnaziul. A intrat apoi la Seminarul din Innsbruck, Austria, pe care l-a absolvit în 1946, când a fost sfințit preot.