Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Compendiul reflectă "grija maternă" a Bisericii

Compendiul Catehismului Bisericii Catolice (CCBC), în versiune italiană, a fost prezentat la Vatican în ziua de 28 iunie 2005. Lucrarea are 205 pagini și conține 598 de întrebări și răspunsuri, 15 imagini, un apendice (cu principalele rugăciuni creștine și cu anumite formule ale doctrinei catolice) și un index alfabetic. În curând Compendiul va apărea și în limba română, la Editura "Presa Bună". Mons. Tommaso Scenico de la Congregația pentru Cler, directorul Biroului pentru Cateheză, a dat un interviu preluat de situl Catholica.ro de pe Zenit cu privire la Compendiu.

- Este Compendiul o lucrare separată de Catehismul Bisericii Catolice?
Învățăturile nu s-au schimbat. Depozitul de credință prezent în Catehismul Bisericii Catolice (CBC) este un depozit unic și nerepetabil, până acolo încât Compendiul este foarte dependent de CBC, folosind aceeași frazeologie, de preferat chiar aceleași cuvinte, și referindu-se la acesta prin numerele marginale. Dată fiind această dependență de CBC, Compendiul se împarte în aceleași patru părți: Lex credendi - Crezul; Lex celebrandi - Sacramentele; Lex vivendi - Morala; și Lex orandi - Rugăciunea. "Depositum fidei" nu a fost schimbat, doar maniera de expunere.

- Astăzi mai sunt însă unii care preferă catehismul sfântului papă Pius al X-lea.
Catehismul sfântului papă Pius al X-lea a fost făcut astfel încât să fie ușor de memorat. Nu a fost promulgat de papă pentru întreaga Biserică Catolică, ci a fost realizat pentru Dieceza de Roma. Apoi catehismul s-a răspândit în întreaga lume și a fost considerat un catehism universal. Când papa Ioan Paul al II-lea a dăruit în 1992 Bisericii Catehismul Bisericii Catolice, a fost pentru prima oară când un papă a promulgat un catehism pentru toată lumea. Și trebuie să spun că în acești 13 ani, din 1992 și până astăzi, Catehismul a fost o normă sigură pentru predarea credinței, un instrument valid și legitim de comuniune eclezială, un instrument pentru reînnoirea la care Duhul Sfânt invită constant, un text de referință pentru elaborarea de catehisme locale și, în fine, un model de înculturare a credinței revelate. De aceea, CBC, depozitul credinței, este unic.

- Era cu adevărat necesară scrierea CBC și a Compendiului?
Papa a susținut că după marea secularizare petrecută în lume, era nevoie de o formă condensată - în aproape 990 de pagini - a ceea ce Biserica crede, trăiește, celebrează și se roagă. Acesta a fost un dar enorm pe care papa Ioan Paul al II-lea l-a făcut Bisericii. Acum, elaborarea Compendiului reflectă atitudinea maternă a Bisericii, care este întotdeauna mamă și învățătoare, pentru a folosi o expresie a papei Ioan al XXIII-lea. Gestul arată intenția clară de a pune acest depozit de credință la îndemâna oamenilor. Aici se vede grija maternă a Bisericii de a oferi o versiune mai redusă, adică o sinteză a depozitului de credință, neschimbat și neschimbabil. Omul poate să îl țină îndeaproape, pe noptieră, sau în geantă. Este disponibil în două formate: unul mai mare și unul mai mic, tocmai ca să se poată alege formatul cel mai potrivit pentru transport.

- Ați avut parte de critici în elaborarea Compendiului?
Da. Prima întrebare de care m-am temut a fost: "De ce s-a omis aceasta din Compendiu și nu aceasta?" Desigur, multe lucruri au trebuit lăsate afară, după cum arată numărul paginilor: cele 982 au fost reduse la 205 de pagini mici, într-un format mai mic decât cel al CBC. Fără îndoială munca de sinteză presupune riscuri. Au existat și acuze că în această lucrare papa Ioan Paul al II-lea își continuă "propaganda prolife". Evident, Catehismul promovează viața. Criticile nu pot veni decât de la cei care nu pot înțelege că acest Compendiu, sinteză a CBC, nu poate să își contrazică sursa pe care o sintetizează. Invit mass-media să înțeleagă Compendiul nu ca pe ceva publicitar, ci ca pe o sinteză a credinței Bisericii.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat