Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem...

* Maria Burlacu (Prăjești). "Mă adresez revistei "Lumina creștinului" cu o rugăminte: aceea de a ne rezerva și nouă, fidelilor abonați ai revistei, mai mult spațiu la rubrica "Poșta redacției", acolo unde nu demult existau două pagini; mulți creștini își scriau opiniile lor, îndemnuri în rugăciuni și mai mult decât atât doreau să debuteze cu poezii atât de frumoase ce ne mișcau inimile. Vă rugăm să luați măsuri la acest aspect și să găsiți soluții; sunt creștini cu valori spirituale și dorim să-i păstrăm. De aceea vă recomand să renunțați la rubrica Pentru copii cu acea istorioară: "Goana după aur". Vă rog să înțelegeți că pe majoritatea cititorilor nu-i interesează această istorioară morală, mai ales pentru cei din mediul urban. De ce nu înlocuiți cu rugăciuni sau poezii aceste două pagini? În plus, copiii au revista lor! Faceți un sondaj și veți afla câți creștini citesc "Goana după aur" sau "Ouă de Paști". Cu siguranță veți afla adevărul. Vă scriu în numele a mai multor cititori, care evident doresc acest lucru. Nu vă supărați, dar acesta e adevărul, faceți o schimbare, vă sugerăm din suflet. Dacă ați observat a scăzut numărul de abonamente, pentru că cei care vă scriu primesc răspuns după multă vreme de așteptare. Cu speranța că veți lua în considerație toate aceste aspecte, vă mulțumesc pentru înțelegere... Căutați soluții și dați-ne și nouă ceea ce este al nostru, dreptul la dialog, dreptul la opiniile noastre și rezervați-ne și nouă mai mult spațiu și veți avea mai mulți abonați".
Am citit cu atenție cele sesizate de dv. și vă mulțumim pentru cele scrise. Am dori să luați în considerare faptul că reducerea rubricii "Poșta redacției" de la două pagini la una (o dată la două luni), s-a făcut nu pentru a vă lua "un drept ce vă aparține", ci din cauza faptului că cei care scriu la redacție nu acoperă de fiecare dată două pagini. Vă asigurăm totodată că toate scrisorile care au ajuns la redacție au primit răspuns. În altă ordine de idei, faptul că nu vă place o rubrică din revistă nu înseamnă că nu place nimănui. În general, rubricile se înființează sau se desființează în funcție de interesul cititorilor. Pagina copiilor prezintă în continuare interes pentru copii, profesori de religie și persoane în vârstă. Cu privire la numărul abonaților el nu a scăzut, ci a rămas constant. Însă nu numărul de abonamente contează, ci faptul că vestea cea bună ajunge în casele și în inimile unor oameni și prin intermediul acestei reviste. Oricum, vă asigurăm în continuare că de fiecare dată scrisorile venite de la cititori își vor găsi spațiu în revistă.

* Ioan Cojan (Traian, NT). "Timpul sfânt al Postului Mare ne propune să reflectăm și să medităm mai profund la chinurile pe care le-a îndurat Isus până la răstignirea și moartea sa pe cruce. Ne cuprinde groaza ori de câte ori ne amintim când printr-o revelație Isus i-a spus sfintei Brigitta: "Fiica mea, am primit în trupul meu 5.480 de lovituri!" Tot printr-o revelație făcută din partea Domnului nostru Isus Cristos, sfântului Bernard, abate, i-a spus: "O rană adâncă de pe umăr care a fost provocată din cauza purtării crucii mi-a provocat cele mai mari dureri și suferințe chiar mai multe decât celelalte răni cauzate prin biciuire". Iconografia ni-l prezintă pe Isus răstignit pe cruce fără ca Isus să aibă pe trupul său semnele rănilor pricinuite prin biciuire, dar este bine să mergem cu gândul mai departe, aprofundând în mod mai atent și să încercăm să ne dăm seama cât de îngrozitor și cât de jalnic arăta trupul lui Isus răstignit pe cruce în urma miilor de lovituri primite de la călăi în timpul pătimirii sale. O dată cu minunea învierii lui Isus din morți trebuie să remarcăm și miracolul vindecării rănilor lui Isus de pe trupul său cel sfânt. Isus păstrându-și numai rănile de la mâini și picioare și cea din coasta sa. Prin aceste răni a voit să-i convingă pe apostoli că el este cu adevărat același Isus care a fost răstignit pe cruce, care a murit și a fost înmormântat, că a treia zi a înviat din morți și că toate acestea s-au întâmplat după cum el le-a spus".
Păstrăm convingerea că cele scrise de dv. au fost meditate de cât mai mulți în timpul sfânt al Postului Mare.

* Liliana Adam (Luizi-Călugăra). "Uneori mă gândesc cât de repede și frumos poate să lucreze mâna lui Dumnezeu. De multe ori îmi pun întrebări la care nu pot răspunde imediat, dar nu după mult timp, spontan, aflu răspunsul. Atunci știu că e lucrarea lui Dumnezeu.

De fiecare dată, când sufletul îmi este întristat și chipul răvășit, simt o mângâiere asupra mea. Atunci îmi dau seama că sigur e lucrarea lui Dumnezeu. Sunt absolut sigură că Dumnezeu lucrează pentru oameni și prin oameni pentru ca oamenii între ei să formeze o lume un pic mai bună. Preoții sunt slujitorii lui Dumnezeu trimiși în toată lumea să-l vestească pe Cristos cel răstignit și înviat tuturor acelora care nu-l cunosc. Copiii și tinerii din parohia noastră sunt foarte uniți. În fiecare seară după sfânta Liturghie ne întâlnim și stăm de vorbă cu păstorii din parohia noastră. Ne spunem unii altora bucuriile, năzdrăvăniile și chiar tristețile noastre. Iată! Și aici a lucrat Dumnezeu! Cel puțin eu m-am atașat așa de mult de preoți că mereu îi mulțumesc lui Dumnezeu că avem așa păstori, pentru că exemplul și credința lor m-au ajutat cel mai mult. Acest ajutor l-am primit, văzându-i cum se abandonează în Dumnezeu și se vede că această abandonare îi păzește de toate. De la ei am învățat să mă abandonez în Dumnezeu în luptele grele ale vieții mele, când sufletul îmi este întristat și chipul răvășit. Mă abandonez în mâinile lui Dumnezeu și totodată ascult glasul duios care vorbește neîncetat cu mine. Prin asta mi-am dat seama că acest lucru lasă semne pentru viitor în viața unui om chemat să fie urmaș al apostolilor. M-a impresionat și totodată m-am bucurat că numele meu a apărut pentru prima oară în revista "Lumina creștinului". Odată am reflectat asupra cuvintelor "Lumina creștinului" și mi-am dat seama că într-adevăr Dumnezeu este lumina creștinilor care-l urmează și-l caută pe el. "Lumina creștinului" nu sunt doar două cuvinte simple neînsemnate, ci sunt chiar niște cuvinte magice care înseamnă mult pentru cel ce le înțelege, și știe să meargă pe urmele luminii care este Cristos și care luminează pentru toți. Revista "Lumina creștinului" îmi exprimă dorința de a afla cât mai multe lucruri".
Apreciem cele semnalate de tine și că ai avut curajul să ne scrii. Continuă să vezi în toate lucrarea lui Dumnezeu. Suntem convinși că împreună cu noi se bucură și preoții din comunitatea din care faci parte pentru că sămânța semănată de ei începe să încolțească în suflete. Așteptăm să ne mai scrii.

* Anton Moisin (Victoria). "Apel la acțiune comună împotriva genocidului avorturilor. Mișcarea "Buna-Vestire" pentru ocrotirea copiilor nenăscuți, care dorește oprirea crimei avorturilor în România, vă adresează un apel de suflet pentru a strânge semnături în favoarea unei legi antiavort. Dorim totodată o lege a familiei, care să protejeze și să sprijine puternic din punct de vedere financiar mama și copilul (gradat, în funcție de numărul de copii al fiecărei mame). Ne preocupăm statornic și de educarea tineretului pentru viața de familie, așa încât tinerii să refuze avortul deoarece așa le cere învățătura creștină. În acest scop vă puteți procura cartea "Ocrotirea copiilor nenăscuți" prin poștă, cu plata ramburs (costă 12 RON, plus cheltuielile de expediție) pe adresa autorului: pr. dr. Anton Moisin, str. Stadionului, 10/4, jud. Brașov, 505700-Victoria). Semnăturile antiavort se pot trimite tot pe adresa mea. Dacă doriți să sprijiniți și efortul educativ, puteți trimite o contribuție oricât de modestă, financiară, pentru tipărirea lucrării "Reforma educației școlare" (în care un loc special este acordat educării pentru viața de familie, la finele liceului)".
V-am publicat scrisoarea în întregime cu speranța că lupta dv. pentru ocrotirea vieții va aduce victorii.

* Gheorghe Feru (Satu-Nou, BC). Credem că sunteți de acord că a fi membru al Bisericii presupune participare la viața Bisericii atât spiritual, cât și material. Pentru a vă lămuri cu privire la problemele legate de nași, rugăciuni pentru răposați și taxe vă recomandăm să citiți Cartea sinodală și instrucțiunile care apar pentru aplicarea Cărții sinodale. Le puteți împrumuta de la părintele paroh. Tot de la Sfinția sa puteți cere lista cu taxele de care sunteți interesat. Iată, de exemplu, ce este notat la punctul 6 al Instrucțiuni cu privire la liturgie: "Practica mai multor perechi de nași sau martori nu este canonică". Sau la nr 11: "Cazurile speciale despre care se vorbește în Cartea sinodală la nr. 79 (păcătoșii publici, cei în neregulă cu căsătoria și sinucigașii) vor fi tratate și rezolvate cu prudență și caritate pastorală, înmormântarea se va celebra, fiind o formă de rugăciune pentru răposați, de mângâiere a Bisericii față de rude și un moment de cateheză pentru participanți. Dacă există vreun dubiu să fie consultat ordinariul locului".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat