Clemens von Galen
Cardinalul Clemens August von Galen (1878-1946) a fost pentru poporul german un adevărat profet al speranței în timpurile dureroase ale Celui de-al Doilea Război Mondial. A luptat împotriva ororilor săvârșite de guvernul nazist și a încălcării drepturilor omului și ale Bisericii. Pentru curajul cu care i s-a opus până și lui Adolf Hitler, a fost supranumit "Leul de Münster". La 20 decembrie 2003, papa Ioan Paul al II-lea l-a declarat "venerabil".
Clemens August von Galen s-a născut la 16 martie 1878, la Burg Dinklage, în Oldenburg (Germania). După studiile gimnaziale, a urmat cursurile de filozofie la Fribourg (Elveția) și cele de teologie la Innsbruck și Münster, fiind hirotonit preot la 18 martie 1904. În anul 1906 a devenit capelan al bisericii "Sf. Matthias" din Berlin, iar în anul 1919 a fost numit paroh la aceeași biserică. În anul 1929 a fost numit paroh la biserica "Sf. Lambert" din Münster, iar la 28 octombrie 1933 a fost consacrat episcop de Münster.
Activitatea sa pastorală s-a desfășurat sub semnul unei profunde credințe în prezența lui Cristos în Euharistie și a evlaviei deosebite față de sfânta Fecioară Maria, care i-au oferit curajul și forța de a se opune regimului nazist și ideologiei susținute la acea vreme de național-socialiști. În predici și scrisori pastorale, episcopul de Münster a denunțat discriminările existente și nedreptățile săvârșite de regimul nazist.
În ianuarie 1937, episcopul Clemens August von Galen a fost invitat la Roma de papa Pius al XI-lea pentru o analiză a situației din Germania și pregătirea enciclicei Mit brennender Sorge (14 martie 1937).
În trei predici fulminante ținute în zilele de 13, 20 iulie și 3 august 1941, episcopul Clemens von Galen a denunțat gravele nedreptăți și crimele comise de regimul lui A. Hitler, primind supranumele de "Leul de Münster". La 18 februarie 1946, papa Pius al XII-lea îl numea în Colegiul Cardinalilor. Întors la Münster la 16 martie, a fost primit de credincioși cu mult entuziasm. Însă la 22 martie 1946, cardinalul von Galen se stingea din viață în urma unei boli. Zece ani mai târziu (22 octombrie 1956), episcopul Michael Keller iniția procesul său de beatificare. Cu ocazia călătoriei în Germania, în luna mai 1987, papa Ioan Paul al II-lea a vizitat catedrala din Münster și s-a rugat la mormântul cardinalului.
Apărător neobosit al Bisericii, cardinalul Clemens von Galen rămâne și astăzi o imagine vie a bunului păstor și un adevărat model de sfințenie.
Emanuel Imbrea
***
Din predicile cardinalului Clemens von Galen
* "Dreptatea este singura temelie solidă a oricărui stat. Dreptul la viață, la inviolabilitate și la libertate este partea indispensabilă a oricărei ordini morale a societății... Statul este îndreptățit să restricționeze aceste drepturi..., dar statul este numai îndreptățit să facă aceasta împotriva celor care au încălcat legea... Un stat care încalcă această graniță stabilită de Dumnezeu și permite ca oameni nevinovați să fie pedepsiți, își subminează autoritatea și respectul pentru suveranitatea proprie în conștiința cetățenilor" (Predica din 13 iulie 1941, biserica "Sfântul Lambert").
* "Dragi credincioși..., orice s-ar întâmpla, țineți dreaptă credința catolică, așa cum a fost revelată de Dumnezeu și transmisă de înaintașii noștri!" (Predica din 20 iulie 1941, Liebfrauenkirche).
* "O Doamne, fă ca toți să cunoaștem..., înainte de a fi prea târziu, lucrurile care țin de pacea noastră! Preasfântă inimă a lui Isus..., dă-ne harul să căutăm mereu ceea ce este plăcut înaintea ta și să renunțăm la ceea ce nu-ți place, ca să rămânem în iubirea ta și să găsim pacea pentru sufletele noastre" (Predica din 3 august 1941, biserica "Sfântul Lambert").