La fereastra casei Tatălui
Ioan Paul al II-lea
Vestea trecerii la Tatăl a lui Ioan Paul al II-lea a marcat întreaga lume. S-au transmis mesaje de condoleanțe, au fost decretate zile de doliu și s-au organizat rugăciuni speciale pentru cel ce s-a aflat la cârma Bisericii timp de mai bine de 26 de ani.
Trupul neînsuflețit al papei a fost transferat din Palatul Apostolic în bazilică prin Piața "Sf. Petru" luni, 4 aprilie; a fost primit cu aplauze. În procesiunea care l-a însoțit au fost peste 2.000 de preoți, sute de episcopi și aproximativ 70 de cardinali. Sute de mii de persoane s-au așezat în rând pentru a-i aduce un ultim omagiu. Unii au sosit în Vatican încă din dimineața zilei de luni, iar alte câteva milioane au continuat să sosească în zilele următoare.
Funeraliile s-au desfășurat vineri, 8 aprilie. Liturghia a fost prezidată de cardinalul Joseph Ratzinger și a fost celebrată în limba latină. "Putem fi siguri - a încheiat cardinalul omilia - că iubitul nostru papă stă acum la fereastra casei Tatălui, ne vede și ne binecuvântează". La finalul Liturghiei, mulțimea a aplaudat și a exclamat: "Santo subito!", exprimându-și dorința ca papa să fie sanctificat cât mai curând. A urmat "ultima recomandare"; după Litania tuturor sfinților, cardinalul Camillo Ruini a rostit o rugăciune specială, apoi a urmat un cânt intonat de reprezentanții Bisericilor Orientale și un moment de rugăciune personală în tăcere. După cântarea "Îngerii să te conducă în paradis" și după rugăciunea finală, sicriul papei a fost dus în Grotele Vaticanului, fiind așezat în același loc în care odinioară s-a aflat trupul fericitului papă Ioan al XXIII-lea. Conform unei vechi tradiții, trupul Sfântului Părinte a fost așezat în trei sicrie: unul din lemn de chiparos, un altul din zinc, iar cel exterior din lemn de nuc.
Au urmat nouă zile (novendiali) de doliu, cu celebrări euharistice speciale. O dată cu moartea papei, începea așa-numita perioadă sede vacante (expresie folosită pentru a indica perioada de timp în care Scaunul Apostolic este vacant).
Joi, 7 aprilie, a fost dat publicității testamentul papei (în poloneză și italiană) și a fost stabilită data conclavului, pentru meditațiile prevăzute în constituția apostolică Universi Domini gregis fiind numiți ca predicatori pr. Raniero Cantalamessa și card. Tomas Spidlik.
Luni, 18 aprilie, după Liturghia specială celebrată în bazilica "Sfântul Petru" pentru alegerea suveranului pontif, după-amiază cei 115 cardinali electori au intrat în conclav în Capela Sixtină pentru alegerea noului păstor al Bisericii.
***
Conclav
Conclav" provine din latinescul concláve - cameră închisă cu cheia - și înseamnă atât locul unde se adună cardinalii pentru alegerea unui nou papă și unde locuiesc zi și noapte până la terminarea alegerii, cât și adunarea cardinalilor care aleg. În primul mileniu papa era ales de preoții și credincioșii laici din Roma. Papa Nicolae al II-lea a decis, în anul 1059, că au dreptul de a-l alege pe papă numai cardinalii și episcopii. În anul 1179, papa Alexandru al III-lea a rezervat acest drept în mod exclusiv Colegiului Cardinalilor. Actualmente, cardinalii care au împlinit vârsta de 80 de ani nu mai pot face parte din conclav. În conclavul care avea să aleagă noul papă au intrat 115 cardinali din 52 de țări (58 din Europa, 20 din America Latină, 14 din America de Nord, 11 din Africa, 10 din Asia și 2 din Australia și Pacific).