Curier juridic
- Alfons Solomon (Iași). "...în actuala situație de după alegeri, este vreo posibilitate de a fi redeschis acest dosar penal S.A.F.I. și de a fi rejudecată cauza? George Danielescu, administratorul societății financiare S.A.F.I., să fie obligat să plătească deponenților banii înapoi cu dobânzile aferente până în acest moment; cum se poate afla adresa unei părți implicate într-un proces?..."
Am citit cu atenție scrisoarea dv. și, după cum bine știți, în situația dv. mai sunt în țară mii de oameni. Vă mărturisesc sincer că nu cunosc dosarul S.A.F.I. decât de la televizor sau din presă, nefiind implicată în dosar nici în calitate de parte vătămată, nici în calitate de apărător al vreunei părți din proces. Din ceea ce mi-ați scris dv., administratorul societății financiare S.A.F.I., George Danielescu, a fost achitat în mod definitiv și irevocabil, dar nu ați precizat și textul de lege sau motivul în baza căruia a fost achitat. Împotriva acestei decizii penale, dv. nu mai aveți nici o cale ordinară de atac, ci doar puteți adresa un memoriu procurorului general al României, pe baza căruia acesta ar putea formula un recurs în anulare (art. 409-414, Cod procedură penală). Doar în condițiile în care acest recurs ar fi admis de Înalta Curte Supremă de Justiție și Casație ar mai fi o șansă de modificare a hotărârii definitive și irevocabile. În ceea ce privește cea de-a doua solicitare prin care doriți să cunoașteți adresa lui George Danielescu, vă informez că aceasta este la dosarul de la instanță. Procedural, părțile sunt citate la adresa indicată în cursul urmăririi penale. În cazul în care inculpatul sau altă parte implicată își schimbă domiciliu, este obligată să informeze organul de cercetare sau instanța de judecată despre noua adresă pentru a fi citată în mod corect. Instanța, în situația în care nu a fost realizată procedura cu una dintre părțile implicate în proces, poate solicita Serviciului de Evidență Informatizată de la ultimul domiciliu al părții, noua adresă a acestuia.
- B. Gh.Z. (Oituz). "Tata a avut o suprafață de teren de 12 prăjini. Când s-a format I.A.S. -ul, i s-a luat acest teren și a primit în schimb 7 prăjini în alt loc. Acest teren l-am primit ca zestre, dar, din cauza regimului de atunci, nu l-am putut lua; după moartea tatălui, am vândut acest teren de 7 prăjini unei persoane, dându-i și titlul lotului. Acum mă întreb dacă această persoană a plătit doar pentru 7 prăjini sau și pentru lotul de 12 prăjini".
În paginile acestei reviste am solicitat de mai multe ori ca, în problemele legate de terenuri, să fie trimise o dată cu scrisoarea și copii xerox de pe actele despre care se face vorbire pentru un răspuns corect și complet. Neavând actele necesare, există posibilitatea ca, după consultarea acestora, răspunsul să fie diferit de cel pe care urmează să-l primiți prin intermediul revistei. Dacă dv., împreună cu mama și fratele dv., ați vândut suprafața de 7 prăjini, atunci nu mai aveați dreptul să vi se reconstituie dreptul de proprietate cu privire la această suprafață de teren, întrucât la data intrării în colectiv terenul era în proprietatea cumpărătorului și era trecut pe rolul agricol al acestuia. Eventual, în funcție de actul încheiat între tatăl dv. și I.A.S. ați fi putut solicita reconstituirea dreptului de proprietate pentru diferența de 5 prăjini de teren, în condițiile în care din actul de schimb nu rezultă că s-a renunțat la această suprafață. În nici într-un caz nu i se poate reconstitui cumpărătorului dreptul de proprietate atât pentru suprafața de 7 prăjini, cât și pentru suprafața de 12 prăjini.
- G.D. (Roman). "În anul 2002, prin hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, mi-au fost încredințați spre creștere și educare cei doi copii. În prezent, locuiesc în Italia, iar copiii sunt înscriși la școală și grădiniță. Dacă doresc să vin în țară împreună cu copiii, este necesar consimțământul soțului meu?"
În baza legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, "deplasarea copiilor în țară și în străinătate se realizează cu înștiințarea și cu acordul ambilor părinți; orice neînțelegeri între părinți cu privire la exprimarea acestui acord se soluționează de către instanța judecătorească". Astfel, în condițiile în care doriți să mai luați copiii în Italia, este necesar acordul tatălui copiilor exprimat printr-o declarație autentică dată la notariat. Dacă acesta nu este de acord, atunci va trebui să promovați o acțiune judecătorească prin care să solicitați instanței de judecată să dea o hotărâre care să țină loc de consimțământul tatălui.
Mihaela Ciobanu, avocat