Știri interne
Seminar despre diaconie
În perioada 10-12 martie, la Sighișoara s-a desfășurat seminarul cu tema "Diaconia în România, astăzi - o provocare pentru Biserică și societate", organizat de Fundația "Konrad Adenauer" (Germania), Asociația Medical-Creștină "Lukas Spital" (Laslea) și Asociația Civică "Sighișoara durabilă". Au participat reprezentanți ai cultelor religioase recunoscute, ai ONG-urilor și ai mediului academic. Din Dieceza de Iași a participat Mons. Alois Fechet, vicar episcopal cu viața consacrată. Timp de trei zile, reprezentanți ai Bisericilor, ai grupurilor caritative, diaconice și filantropice, precum și personalități publice din domeniul de referință au dezbătut în cadrul acestor întâlniri cele mai importante puncte de legătură între Biserică și societate. Dintre concluziile exprimate, s-au reliefat voința de a aborda interconfesional problematica socio-medicală cu care se confruntă România și situația așezămintelor medicale creștine; unirea competențelor complementare în domeniul diaconal, filantropic și caritativ ale participanților în vederea unei solide fundamentări a gândirii sociale creștine în condițiile României de azi.
Sărbătoarea Cercetașilor
Cu prilejul aniversării nașterii fondatorului Scout, Robert Baden-Powel, grupul de cercetași din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești a organizat mai multe activități, printre care și "ceremonia promisiunii". Astfel, duminică, 20 februarie, 70 de tineri și tinere, înconjurați de sute de credincioși din parohia Pildești, și-au reînnoit promisiunea Scout. În cadrul sfintei Liturghii prezidate de pr. Petru Budău, opt tinere au promis pentru prima oară "să facă tot posibilul pentru a îndeplini datoriile față de Dumnezeu și față de țară, România, de a-i ajuta pe alții în orice situație și de a urma legea Scout". După depunerea promisiunii, noilor scoutiști le-a fost înmânată de către capii locali (Olimpia Dămoc și Alina Demișcă) cravata în culorile alb și roșu. În ziua de 26 februarie, liderii grupului de cercetași au organizat o zi de reculegere pentru tinerii Scout, când 20 de lideri și exploratori din Hălăucești și Pildești au avut ocazia să trăiască o experiență spirituală deosebită. (Fr. Jesus Sagredo)
Olimpiadă de religie
An de an, la Bacău, în perioada februarie-martie, se organizează la nivel de județ un concurs de creație religioasă la care sunt invitați să participe cei mai buni elevi liceeni de la obiectul religie. Astfel, sâmbătă, 26 februarie, la Colegiul Național "Ferdinand I", s-a desfășurat acest eveniment la care au participat 49 de elevi din clasele IX-XII de la toate liceele județului Bacău. Ei și-au susținut lucrările la cele trei secțiuni: "Sfânta Liturghie: cerul pe pământ"; "Virtutea și păcatul în literatura universală" și "Lumină lină: patima Domnului". Aceleași subiecte le-au avut și elevii de confesiune ortodoxă. Premiile I, cu cele mai bune lucrări, au fost câștigate de următorii elevi: Tamaș Maria (Bacău); Boca Simina (Onești); Dancă Daniela (Bacău); Matei Ioana (Bacău); Leahu Irina (Bacău); Surugiu Liliana-Loredana (Comănești). (Pr. Iacob Stolnicu)
Întâlnire SVP
În zilele de 11 și 12 martie a avut loc la Traian, întâlnirea anuală a Uniunii Asociațiilor Caritative "Sf. Vincențiu de Paul" din România, în care membrii ei (peste 400 de membri grupați în 40 de conferințe, în Dieceza de Iași fiind prezente aceste conferințe în Bălțați, Târgu Frumos, Tomești, Adjudeni, Onești, Iași, ultima fiind organizatoarea întâlnirii generale din acest an), s-au rugat și au dezbătut noutățile și problemele asociației. În a doua zi a întâlnirii, episcopul Petru Gherghel a celebrat Liturghia de încheiere. (Francisc Hușanu)
Campus ACC
În perioada 4-6 martie, a avut loc la casa părinților verbiți din Traian (Neamț) campusul Acțiunii Catolice a Copiilor. Au fost prezenți 44 de animatori din 20 de parohii. Ordinea de zi a cuprins: bilanțuri, mărturii, jocuri, precum și diverse momente de formare umană, catehetică, spirituală și specific ACC. Campusul s-a încheiat cu prezentarea bilanțului de către Claudia Budău, responsabila diecezană ACC, precum și de către Andreea Lupașcu, responsabilă zonală Bacău și secretara ACC. Au fost puse în discuție și probleme legate de participarea tinerilor diecezei la Köln pentru Ziua Mondială a Tinerilor, precum și date legate de Sărbătoarea Copiilor la nivel diecezan, care va avea loc la Săbăoani în ziua de 4 iunie. (Pr. Felician Tiba)
Întâlnire de formare
Sâmbătă, 5 martie, a avut loc în Comunitatea Iosefinilor din Roman prima întâlnire din acest an din cadrul cursului de formare pentru tinerii din împrejurimile Romanului. Aproximativ 100 de tineri din cele 18 parohii invitate au participat la această întâlnire, care a avut ca temă "Bucuria: veselia autentică". Tinerii au avut posibilitatea de a se ruga, a învăța, a lucra împreună, a discuta și a se cunoaște mai bine. Cântecele, voia bună, teatrul, cateheza, activitățile practice au încununat această zi. Următoarea întâlnire va avea loc în ziua de 9 aprilie. (Pr. Antonio Ferrari)
Zile de reculegere
În perioada 11-13 martie în Centrul de Cultură și Spiritualitate "Xaverianum" din Iași au avut loc trei zile de reculegere petrecute în ritmul vieții din Taizé: cu rugăciune de trei ori pe zi, cu adorația crucii și a sfântului sacrament, cu meditații și grupuri de discuții și împărtășire. Aceste zile de reculegere au fost organizate de Grupul Taizé "Xaverianum" și la ele au luat parte 43 de tineri catolici și ortodocși.
Consiliu AC
Dezbatere, analiză, organizare - acestea sunt caracteristicile Consiliului Diecezan al Acțiunii Catolice, desfășurat la Bacău "Fericitul Ieremia", în ziua de 12 martie. Întâlnirea a avut loc în casa Congregației "Maestre Pie Venerini" din localitate. Au participat aproximativ 30 de persoane, printre aceștia numărându-se membrii comitetului director, membrii consiliilor zonale, precum și o parte dintre asistenții spirituali AC. De asemenea, au fost prezenți și tineri invitați din Parohia Bacău "Fericitul Ieremia". Pe ordinea de zi a întâlnirii au stat următoarele puncte: 1. Analiza activităților AC desfășurate (pe sectoare și zone); 2. Formarea în cadrul asociației; 3. Ziua Mondială a Tineretului, Bacău, 1 mai; 4. Ziua Mondială a Tineretului, Köln, 11-21 august; 5. Sărbătoarea Copiilor, Săbăoani, 4 iunie; 6. Campus diecezan (perioadă, loc de desfășurare); 7. Adunarea de constituire ACRO, Blaj, 8-10 aprilie; 8. Discuții, sugestii, propuneri. (Anca Lucaci)
Lectori și acoliți
Duminică, 13 martie, la Institutul Teologic "Sf. Iosif" din Iași, în cadrul unei Liturghii solemne, 23 de studenți din anul IV și 17 studenți din anul V au fost instituiți lectori și, respectiv, acoliți. Acestea sunt două trepte importante în drumul formării spre sfânta Preoție. Au fost prezenți PS Aurel Percă, rectorul institutului alături de ceilalți părinți profesori din Seminar, preoți oaspeți, credincioși laici, rude și prieteni ai noilor lectori și acoliți. La finalul celebrării, PS Aurel Percă a transmis un cuvânt din partea PS Petru Gherghel și a ÎPS Ioan Robu. Aceștia i-au felicitat pe seminariști pentru acest pas din viața lor, i-au încurajat pe mai departe în drumul spre sfânta Preoție și i-au asigurat de rugăciunea lor.
Știri pe scurt
- 5 martie: La casa Fraților Școlilor Creștine din Iași a fost o zi de reculegere pentru tineri din Iași
- 5-6 martie: Vizită pastorală în Parohia Galbeni
- 12 martie: Concert de orgă susținut de Marcel Costea la ITRC Iași
- 12-13 martie: Vizită pastorală în Parohia Gioseni
- 21-23 martie: Exerciții spirituale pentru tineri la Casa "Maica Speranța" din Barticești
- Administrarea Mirului la Pustiana din 28 mai a fost reprogramată la 4 septembrie; la Fălticeni va fi în 2006.