Surpriza Paștelui
Spune, ai primit vreodată un ou-surpriză? Da, exact, un ou-Kinder! Oricum, chiar dacă nu ai primit niciodată un ou-Kinder, fără îndoială că știi cum arată: e un ou de ciocolată învelit în staniol, în interiorul căruia se află un alt ou din plastic în care se găsește o surpriză. Ideea oului-Kinder e destul de veche, iar unele din figurinele-surpriză au câștigat între timp valoare colecționară, fiind vândute, cumpărate sau obținute la schimb. Există chiar și vitrine speciale pentru păstrarea acestor figurine. Iar ultima noutate este că în fiecare al șaptelea ou-Kinder se află în miniatură unul dintre eroii trilogiei Stăpânul inelelor. De ce-ți spun toate acestea? Simplu: recent am primit și eu un ou-Kinder. Era chiar după ce vizionasem împreună cu niște prieteni filmul lui Mel Gibson, The Passion of the Christ. Oul îl primisem intenționat, ca să-mi amintească de film - o ilustrație modernă a Paștelui.
În Vinerea Mare, Isus a murit pe cruce. Trupul lui fusese zdrobit (la fel cum de atunci încoace, an de an, e zdrobită coaja oului roșu în dimineața de Paști: "Cristos a înviat!" "Adevărat a-nviat!"). Ucenicii lui erau derutați, înspăimântați de evenimentele care se derulaseră cu atâta repeziciune. Dar surpriză! Această zdrobire avea să dezvăluie întregului univers ceva inedit, ceva cu totul neașteptat: Dumnezeu intervine și îl învie pe Isus din morți. Isus trăiește din nou, însă de data aceasta ca Domn al domnilor și Rege al regilor. Nu, nu este un spot publicitar de Paști, ci are de-a face în mod nemijlocit cu mine și cu viața mea. Acest Isus cu trupul zdrobit, mort și înviat, ascunde ceva extrem de prețios în jertfa sa de pe cruce: e vorba de iertarea vinei mele, împăcarea mea cu Dumnezeu, împreună cu speranța învierii și a vieții veșnice. Un vechi proverb german spune: "Așa cum puiul iese din găoacea oului, așa a desferecat Isus porțile mormântului." Biruința lui Dumnezeu asupra morții, viața nouă - iată ce sărbătorim de Paști! Cum nu poate coaja oului să țină captiv puiul înlăuntrul ei, la fel nu pot mormântul și moartea să-l țină captiv pe Cristos cel răstignit.
Dumnezeu l-a înviat din morți, l-a readus la viață, dar nu la vechea viață, ci la o nouă viață. "Coaja" mormântului s-a spart în noaptea învierii. Cristos a înviat! Isus e viu și el trăiește în vecii vecilor! Asta vrea să ne amintească oul de Paști, devenind astfel un simbol și pentru viața mea. Deoarece Isus a frânt boldul morții, a zdrobit puterea morții, mormântul nu mă mai poate ține nici pe mine în captivitate. Deoarece Isus a pătruns prin moarte la viață, sărbătoarea Învierii înseamnă și pentru mine intrarea în noua viață.
Aceasta este speranța Paștelui, bucuria Învierii. Așa cum coaja oului nu poate ține ferecat puiul, tot așa moartea nu mă mai poate ține ferecat nici pe mine. De fapt, nu doar moartea, dar nici îngrijorarea, nici suferința.
Acesta este mesajul oului dăruit sau primit de Paști, fie el de ciocolată sau de marțipan, înroșit cu frunze de ceapă sau încondeiat cu artă și migală, fiert sau suflat, ascuns în iarba crudă sau așezat cu grijă într-un coșuleț de nuiele.
"Așa cum iese puiul din găoacea oului, așa a desferecat Isus porțile mormântului". Fie ca și pentru tine, oriunde te-ai afla, aceste sărbători sfinte să fie pline de pace, bucurie, lumină și speranță. Sărbători binecuvântate! Cristos a înviat!
(După Heinrich Schmidt și Ulrich Mack, prelucrare, HeartStrings, Însemnări din vale, 14 aprilie 2004)