Comuniune în rugăciune
Ziua Universitarilor Europeni
Sâmbătă, 5 martie, s-a desfășurat Cea de-a III-a Zi a Universitarilor Europeni, ca pregătire pentru Ziua Mondială a Tineretului (Köln, 16-21 august). Cu ajutorul Centrului de Televiziune al Vaticanului s-a intrat în legătură cu catedrale și biserici din nouă orașe, printre care și Bucureștiul, în care universitarii s-au adunat pentru o priveghere de rugăciune mariană. În catedrala "Sf. Iosif" din București au fost prezenți reprezentanți ai tinerilor din toate diecezele catolice din România. Din Dieceza de Iași a participat o delegație de tineri coordonată de pr. Iosif Enășoae și pr. Iulian-Valerian Ianuș.
Promovată de Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa, Ziua Universitarilor Europeni are ca scop facilitarea contactului dintre universitarii și studenții din diverse capitale și centre de cercetare europene.
Cu prilejul Zilei Universitarilor Europeni desfășurată anul trecut la Roma în perioada 8-11 decembrie, rugăciunea Rozariului și privegherea mariană din timpul Postului Mare prin satelit a reunit delegații naționali ai universitarilor europeni aflați la Vatican cu alți universitari și studenți aflați la Praga, Nicosia, Gniezno (Polonia), Vilnius, Liubliana, Budapesta și Bratislava. Ca o continuare a întâlnirii universitarilor din anul 2004, pentru acest an, Biroul Pastorației Universitare a propus studenților ca moto spiritual: "Cercetarea intelectuală și științifică, o cale pentru a-l întâlni pe Cristos". În acest an, Bucureștiul universitar catolic, unde s-au aflat delegați și reprezentanți ai pastorației universitare și din alte dieceze din România, a fost în legătură prin satelit cu celelalte centre universitare europene: Bari, Zagreb, Tirana, Madrid, Londra, Lisabona, Kiev și Berlin. Printre cei care au prezidat întâlnirile de rugăciune în diferite orașe au fost: Josip Bozanic, Antonio Maria Rouco Varela, Jose da Cruz Policarpo, Lubomyr Husar și Maximilian Sterzinsky. În catedrala din București rugăciunea a fost prezidată de ÎPS Ioan Robu.
Privegherea de rugăciune a reprezentat o stațiune spirituală pregătitoare a Zilei Mondiale a Tineretului, care se va desfășura la Köln în perioada 16-21 august.
"Iubiți tineri, să fiți stimulați întotdeauna de dorința de a descoperi adevărul despre viața voastră", a scris papa Ioan Paul al II-lea în mesajul său adresat universitarilor europeni. "Fie ca rațiunea și credința să fie cele două aripi care să vă ducă la Cristos, adevărul lui Dumnezeu și adevărul omului. În el veți găsi pace și bucurie. Fie ca Isus Cristos să fie centrul întregii voastre vieți. Aceasta este urarea mea cea mai sinceră, pe care o fac din inimă tuturor, însoțind-o cu rugăciunile mele".
Privegherea de rugăciune mariană în timpul Postului Mare are la origine o tradiție începută de papa Ioan Paul al II-lea și este legată de transmiterea în direct, în fiecare sâmbătă, a rugăciunii Rozariului recitat de papa. El a dorit să-și asocieze în rugăciune, pe calea undelor radio, și alte parohii din Roma. Intenția s-a bucurat de un mare succes și, treptat, legătura prin radio s-a efectuat cu alte parohii din diecezele învecinate. În cele din urmă, rugăciunea Rozariului de sâmbătă a fost transmisă alternativ împreună cu diverse parohii din Italia.
La inițiativa Biroului Pastorației Universitare de pe lângă Conferința Episcopilor Europeni (CEE), tradiția transmiterii prin radio a recitării Rozariului din capela particulară a Sfântului Părinte a fost înlocuită pentru prima dată în anul 2004 cu o legătură prin satelit. Scopul transmisiunii a fost acela de a sublinia rolul fundamental al academicienilor și a universitarilor care doresc să facă prezentă datoria catehetică de predicare a evangheliei și de continuă evanghelizare.
Rugăciunea Rozariului și privegherea mariană transmise prin satelit au marcat în acest fel atât începutul unei noi tradiții, cât și semnul încheierii Celei de-a III-a Zile a Universitarilor Europeni.