Victoria sublimă a iubirii
"Într-adevăr, atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său, unul-născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viața veșnică" (In 3,16).
Taina Sfintei Treimi, ca și aceea a întrupării Fiului lui Dumnezeu, sunt întemeiate pe iubirea dumnezeiască. Cine iubește, împlinește voința celui care îl iubește. Pe tot parcursul vieții sale pământești, Isus, trimisul Tatălui, realizează misiunea care i-a fost încredințată: a-l face cunoscut pe acela care este iubirea. Tot ceea ce săvârșește în favoarea celor năpăstuiți este expresia iubirii care îl caracterizează. Evanghelistul Ioan, relatând episodul învierii lui Lazăr, menționând participarea lui Isus la întristarea profundă a celor din anturajul celui decedat, subliniază: "Isus a lăcrimat", ceea ce i-a făcut pe iudei să spună: "Iată, cât de mult îl iubea!" (In 11,35-36).
Știind că activitatea sa publică va fi de scurtă durată, că va avea de îndurat obtuzitatea și răutatea cărturarilor și a fariseilor care vor cere condamnarea sa la moarte, Isus îi previne pe ucenici despre sfârșitul său tragic, pe care îl acceptă cu smerenie și ascultare, spunându-i Tatălui său: "Îndepărtează de la mine potirul acesta, însă nu ceea ce vreau eu, dar ceea ce vrei tu" (Mc 14,36). Iar voia Tatălui a fost ca sângele "Mielului nevinovat" să spele omenirea de păcate, pentru că nimeni nu are o iubire mai mare ca acela care își dă "viața ca răscumpărare pentru cei mulți" (Mc 10,45).
După ce a împlinit opera împăcării neamului omenesc cu creatorul său, Isus spune pe cruce: "Tată, în mâinile tale încredințez sufletul meu" (Lc 23,46), știind că iubirea divină îi va readuce la viață trupul ucis, cum, de altfel, a și spus-o mai înainte, de mai multe ori, ucenicilor săi: "A treia zi va învia" (Mc 9,31). Cu adevărat, de aproape două mii de ani, în întreaga lume răsună cel mai puternic, convingător, încurajator și statornic ecou: Cristos a înviat! Și cum iubirea nemărginită, triumfătoare, a voit să fie mereu vie în sufletele creștinilor, ea a devenit euharistică. Reactualizată zilnic pe sfintele altare prin cuvintele "Moartea ta o vestim, Doamne, și învierea ta o mărturisim", ea constituie totodată imnul continuu de preamărire a Sfintei Treimi: "Prin Cristos, cu Cristos și în Cristos, ție, Dumnezeule, Tată atotputernic, în unire cu Duhul Sfânt, toată cinstea și mărirea în toți vecii vecilor. Amin".