Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Ședințe decanale
Cele zece decanate ale Diecezei de Iași au organizat ședințe pentru alegerea decanilor și a membrilor consiliului prezbiteral. La ședințe, de fiecare dată a participat unul dintre episcopi. În afară de alegeri, s-a făcut o informare cu privire la Anul Euharistiei (în mod deosebit scrisoarea pastorală semnată recent de PS Petru Gherghel), cateheză, Ziua Tineretului din vară de la Köln, probleme administrative. Întâlnirile s-au desfășurat după următorul program: 3 februarie: la Suceava și Roman; 5 februarie: la Izvoarele și Iași; 8 februarie: la Bacău și Onești; 10 februarie: la Moinești și Piatra Neamț; 11 februarie: la Ploscuțeni și Gioseni. Conform normelor, alegerile de decani sunt consultative, un ajutor pentru episcop care îi va numi până la 15 martie. De asemenea, în cursul lunilor ianuarie și februarie 2005 în fiecare parohie a fost constituit Consiliul Pastoral Parohial, iar până la 1 mai 2005 se va elabora un regulament de organizare în vederea coordonării activităților pastorale și administrative din cadrul curiei diecezane. Până la 15 august 2005 se va redacta cartea Sinodului. Conform Statutului, în Consiliul Prezbiteral vor fi 32 de membri, 16 sunt de drept; câte un paroh din fiecare decanat și doi vicari din întreaga dieceză au fost aleși de către preoți; patru membri vor fi numiți de către episcop.

Sit și revistă
În ziua de 31 ianuarie, când Biserica celebrează amintirea sfântului Ioan Bosco, comunitatea salezienilor din România a inaugurat un sit care îmbogățește și mai mult patrimoniul de informații din domeniul religios catolic. Este vorba de situl www.donbosco.ro, care oferă informații despre Congregația Salezienilor. Începând din aceeași zi, presa catolică din România s-a îmbogățit cu o nouă revistă: "Animatorul după inima lui don Bosco". Editată de părinții salezieni din România, revista dorește a fi un adevărat instrument de formare pentru toți animatorii. În paginile primului număr, părinții salezieni sugerează "idei, propuneri, atenții, tehnici..., un material pentru formarea spirituală, umană și pedagogică a unui animator... și multe alte lucruri utile...".

Noi lideri Scout
În ziua de 19 februarie 2005 la Bacău, în Parohia "Sfânta Cruce", a avut loc Consiliul Național al Scoutiștilor Catolici. Au fost aleși noii lideri naționali: Lucian Pal și Cristina Bogleș. Tot cu această ocazie s-a stabilit data exercițiilor spirituale pentru lideri și exploratori: 31 martie - 3 aprilie, desigur în locații diferite. (Irina Manea)

Valoarea vieții
Sâmbătă, 26 februarie, în biserica "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman peste 300 de tineri din toate parohiile orașului mușatin s-au întâlnit cu reprezentanți ai Centrului de Ajutor pentru Viață și au dezbătut tema "Viața, o valoare imensă". Întâlnirea a fost organizată de parohia gazdă, în colaborare cu preoții iosefini și a fost moderată de parohul comunității, pr. Alois Moraru. Reuniunea a început printr-un gest simbolic: fiecare tânăr a adus o lumânare aprinsă și a așezat-o la picioarele unui crucifix, după care a primit un pliant și un mesaj biblic. A urmat o prezentare amplă a problematicii vieții, realizată de profesoarele Mariana Sofronie și Maria Gherghel. Un interes aparte l-au constituit dezbaterile libere în cadrul cărora tinerii au pus întrebări și au primit răspunsuri. În continuare a fost vizionat filmul "Viața, un miracol" și s-au dezbătut diferite probleme legate de avort și anticoncepționale. Întâlnirea s-a încheiat cu recitarea unor rugăciuni conduse de pr. Fabio Volani.

Administrarea Mirului
În anul 2005, în Dieceza de Iași, sacramentul Mirului se va administra după următorul program: 15 mai - Iași "Sf. Anton"; 16 mai - Adjudeni; 21 mai - Tuta; 28 mai - Pustiana; 4 iunie - Barticești; 5 iunie - Roman "Sf. Tereza"; 11 iunie - Izvoare (Bacău); 12 iunie - Bacău "Sf. Cruce"; 18 iunie - Roman "Fer. Ieremia"; 19 iunie - Bacău "Fer. Ieremia"; 25 iunie - Târgu Ocna; 2 iulie - Barați; 3 iulie - Arini; 9 iulie - Bălușești; 10 iulie - Pildești; 16 iulie - N. Bălcescu; 17 iulie - Tămășeni; 23 iulie - Roznov-Dochia; 24 iulie - Gioseni; 30 iulie - Brusturoasa; 31 iulie - Hălăucești; 6 august - Prăjești; 7 august - Oituz; 13 august - Schineni; 14 august - Valea Seacă; 27 august - Chetriș; 28 august - Sagna; 3 septembrie - Faraoani; 4 septembrie - Fălticeni; 10 septembrie - Gherăești; 11 septembrie - Galați; 17 septembrie - Solonețu Nou; 18 septembrie - Gura Humorului; 24 septembrie - Slobozia; 25 septembrie - Florești; 2 octombrie - Horlești.

A trecut la Domnul
În seara zilei de 3 februarie 2005, a trecut la Domnul părintele Francisc Gârleanu. Ultimii ani i-a petrecut la sediul Episcopiei Romano-Catolice din Iași în calitate de șef al biroului personal și arhivar. S-a născut la 5 octombrie 1941, la Hălăucești, din părinții Nița și Iosif. A făcut parte dintr-o familie numeroasă: zece frați; tatăl său a fost dascăl. Primele șapte clase le-a absolvit în satul natal. A făcut clasa a VIII-a la Școala de Cantori din Alba-Iulia, continuând studiile la Iași. În 1959 a început cursurile la Institutul Teologic. A absolvit cursurile de teologie în 1965. A fost sfințit preot la 26 iunie 1966, la Iași, de către PS Petru Pleșca. În prima parte a preoției comuniștii i-au interzis să-și desfășoare misiunea sacerdotală. Începând cu decembrie 1966 a lucrat ca vicar parohial la Poiana Negri. La 1 iulie 1967 este angajat în postul de cântăreț la Piatra Neamț. De abia la 1 martie 1969 i se recunoaște calitatea de preot vicar la Piatra Neamț. La 1 martie 1974 este numit vicar la Bacău. La 1 aprilie 1975 a fost numit paroh de Horlești, păstorind această comunitate timp de 13 ani pană la 1 iunie 1988. Din cauza bolii i s-a aprobat pensionarea și s-a retras la Seminarul din Iași predând la Școala de Dascăli și ajutându-i și pe studenți ca spiritual. În anul 1990 a venit la centrul episcopal din Iași, ocupându-se cu probleme administrative de personal, în prima perioadă ajutând și la biroul parohial sau la spovezi. A fost numit șef al serviciului personal și arhivar la 1 martie 1991. Din anul 1992 a fost numit director al Școlii de Cântăreți Bisericești "Sfânta Cecilia" pe care a coordonat-o până la 1 octombrie 1995. Starea sănătății s-a agravat tot mai mult; în cele din urmă Domnul l-a luat dintre noi. Trupul neînsuflețit al părintelui a fost depus în episcopie; duminică dimineața, 6 februarie, a fost depus în catedrală; după Liturghia de la ora 11.00 a fost transportat la Hălăucești. Înmormântarea a avut loc luni, 7 februarie, la Hălăucești.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Pe scurt
- 28 ianuarie: Academie tomistă la Seminarul din Iași
- 28 ianuarie: Concert simfonic sub bagheta maestrului Ovidiu Balan în capela Institutului Teologic Franciscan din Roman
- 5-6 februarie: Vizită pastorală în Parohia Gherăești
- 6 februarie: Ziua Vieții Consacrate sărbătorită solemn în localitățile Iași, Traian, Bacău și Onești
- 6 februarie: 120 de copii din Parohia Barticești au depus adeziunea pentru Acțiunea Catolică
- 24 martie: Liturghia crismei va fi la Bacău centru (ora 10.30).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat