Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Cristos, unica temelie

Rugăciune pentru unitatea creștinilor

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor (18-25 ianuarie) ne invită să reflectăm împreună, să implorăm unii pentru alții binecuvântarea lui Dumnezeu și să căutăm modalități de a crește împreună în unitate. Tema aleasă pentru 2005 este: "Cristos, unica temelie a Bisericii" (cf. 1Cor 3,1-23).

Celebrarea octavei pentru unitatea Bisericii a început în 1908, la inițiativa lui Paul Wattson. În cursul lunii ianuarie, în diferite țări, creștinii se întâlnesc pentru a se ruga împreună pentru unitatea Bisericilor, în cadrul unor celebrări speciale.

Începând din 1968, pentru săptămâna de rugăciune este elaborat un text. Proiectul inițial al textului pentru anul 2005 a fost propus de un grup de membri ai Comitetului Teologic al Consiliului Ecumenic al Bisericilor din Slovacia. Versiunea definitivă a fost realizată în Slovacia, în reuniunea unui grup internațional format din membri ai Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și ai Comisiei "Credință și Constituție" a Consiliul Ecumenic al Bisericilor.

De mai bine de zece ani, Bisericile din Slovacia au cunoscut o perioadă de reînnoire, după ce timp de 40 de ani au trăit într-o situație politică în care era împiedicată răspândirea lor și era limitată mărturia lor în societate. Acesta este fundalul reflecțiilor și al celebrărilor în săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor din acest an.

Pentru pregătirea temei din acest an, grupul pregătitor a analizat textul din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Corinteni (3,1-23) și a reflectat asupra câtorva chestiuni: Care este temelia pe care se construiește noua "existență" a Bisericii? Există un spațiu de credință în unitate în cadrul procesului de credință al comunităților confesionale? Care sunt mijloacele pentru a întări slujirea Bisericii?

A crește în credință înseamnă a crește în unitate. Credința este un dar pentru toate Bisericile. Sfântul Paul califica Biserica din Corint drept "trupească"; îi numea pe corinteni "copii", pentru că le lipsea unitatea. De aceea, Biserica trebuie să reflecteze în ce măsură creșterea în spiritul unității este autentică și să înțeleagă necesitatea rugăciunii, pentru ca toți creștinii să crească în credință, iar această creștere să fie marcată de unitate și de înțelegere reciprocă.

Umilința în slujire este izvor de unitate. Sfântul Paul insistă asupra faptului că misiunea lui este aceea de a sluji, pentru ca ceilalți să fie chemați la credință (cf. 1Cor 3,5). El nu exercită această slujire numai prin puterile proprii, ci o realizează conform darurilor primite de la Domnul. Slujirea va aduce roade dacă va avea la bază cooperarea. Umilința în slujire va constitui mijlocul potrivit pentru a înțelege unitatea.

A construi în slujire înseamnă a construi pe unica temelie. În Biserică există o diversitate de daruri și slujiri, oferite de Duhul Sfânt pentru binele tuturor și pentru unitatea Bisericii (cf. 1Cor 12,4). Ele trebuie folosite cu înțelepciune pentru a zidi Biserica și pentru a construi punți ca semn de unitate în Cristos. Biserica trebuie să se simtă responsabilă înaintea lui Dumnezeu și a celorlalți în slujire. Toți creștinii sunt invitați să trăiască uniți în Duhul Sfânt, care îi unește pe toți în Cristos, unica lor temelie. Din păcate, de-a lungul timpului, în Biserică au apărut numeroase diviziuni întemeiate pe dezacord; în loc să împărtășească același spirit și același scop, creștinii au muncit unii împotriva altora. Acest rezultat este rodul unei lumi în care individualismul și dorința de întrecere sunt considerate ca semne de înțelepciune. Dimpotrivă, sfântul Paul a proclamat mesajul lui Cristos, care s-a umilit acceptând slăbiciunile noastre până la moarte.

Ca slujitori, suntem uniți atunci când înțelegem că slujirea noastră începe în Cristos și se îndreaptă spre Dumnezeu, care a pus temelia credinței noastre și este originea unității noastre.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat