Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Promovarea păcii
În prima zi a anului 2005, în cadrul sfintei Liturghii din bazilica "Sf. Petru" din Vatican, fiind și Cea de-a 38-a Zi Mondială a Păcii (cu tema "Nu te lăsa învins de rău, ci învinge răul prin bine"), au participat la Liturghie ambasadori din cele 174 de țări care au legături diplomatice cu Sfântul Scaun. Sfântul Părinte a adresat un salut special reprezentanților diplomatici ai țărilor "lovite într-un mod deosebit în aceste zile de enormul cataclism ce s-a abătut asupra lor". În predica sa, papa a arătat că Ziua Mondială a Păcii "constituie o invitație pentru creștini și pentru toți oamenii de bună voință pentru a reînnoi angajarea lor hotărâtă pentru zidirea păcii". Au fost rostite printre altele rugăciuni pentru ca teroriștii să înțeleagă faptul că "violența nu va rezolva vreodată problemele demnității, vieții și libertății oamenilor".

Papa în 2004
În decursul anului 2004, peste 2,2 milioane de credincioși și pelerini au participat la întâlniri publice cu Sfântul Părinte, potrivit statisticilor publicate de Sfântul Scaun. Un total de 504.600 de persoane au participat la cele 48 de audiențe generale de miercuri. La audiențele speciale acordate unor grupuri de pelerini din întreaga lume, papa a primit 197.200 de persoane. Alți 523.000 de pelerini au participat la celebrările liturgice prezidate de papa. Un total de 1.007.000 de pelerini s-au adunat în Piața "Sfântul Petru" în duminici și în sărbători pentru a se ruga Angelus cu Sfântul Părinte. Numărul nu include sutele de mii de oameni care au mers să îl vadă în timpul celor două călătorii internaționale: Lourdes (Franța) în luna august 2004 și la Berna (Elveția). În agenda anului 2005, în afara programului obișnuit, sunt înscrise: publicarea în primăvară a cărții: "Memorie și identitate: conversație între milenii", pe temele cheie ale secolului al XX-lea; în august: Ziua Mondială a Tineretului la Köln (Germania); în octombrie: Sinodul Episcopilor, pe tema Euharistiei.

Noi beatificări
La 24 aprilie 2005, în bazilica "Sf. Petru" din Vatican, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea o va beatifica pe Maria Crocifissa Curcio, fondatoarea Congregației Surorile Carmelite Misionare "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", congregație prezentă și în România la Luncani, jud. Bacău. Între cei care urmează a fi beatificați în acest an se numără: Charles de Foucauld (1858-1916), un cercetător francez care a devenit călugăr; cardinalul Clemens August von Galen (1878-1946), "Leul de Muenster" care a vorbit împotriva lui Hitler; și 13 martiri care au murit în timpul persecuțiilor din anii 1920 din Mexic.

Mass-media și pacea
"Promovarea înțelegerii între popoare este modul în care mass-media slujesc cauza păcii", spune papa Ioan Paul al II-lea în Mesajul pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale care va avea loc la 8 mai 2005 cu tema: "Mijloacele de comunicare socială: în slujba înțelegerii dintre popoare". "Tehnologiile moderne dispun de posibilități fără precedent pentru săvârșirea binelui, pentru răspândirea adevărului mântuirii noastre în Isus Cristos și pentru promovarea armoniei și a reconcilierii", scrie Sfântul Părinte. "Totuși, utilizarea lor greșită poate provoca un rău nemăsurat, generând neînțelegere, prejudecată și chiar conflict", adaugă în textul dat în șase limbi de către Biroul de Presă al Vaticanului în ziua de luni, 24 ianuarie, în sărbătoarea Sfântului Francisc de Sales, patronul jurnaliștilor. Mass-media sunt "principalul instrument informativ și formativ, de îndrumare și de inspirație pentru comportamentele individuale, familiale, sociale", continuă papa, spunând că "mass-media au un potențial enorm pentru a promova pacea și pentru a construi punți de dialog între popoare".

Lagărele naziste
Arhiepiscopul Celestino Migliore, observatorul permanent al Sfântului Scaun pe lângă Națiunile Unite, a participat, la 24 ianuarie, la adunarea generală a ONU, pentru a comemora a 60-a aniversare de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste de către trupele aliate. "Delegația mea, a spus arhiepiscopul Migliore, se bucură de această ocazie de rememorare a eliberării lagărelor naziste, pentru că omenirea nu trebuie să uite de teroarea pe care o poate inspira omul; de răul extremismului politic arogant și al mașinațiunilor sociale". "Într-un secol marcat de catastrofe provocate de om, lagărele morții sunt o amintire specială a inumanității omului și a capacității lui de a face rău. Cu toate acestea trebuie să ne amintim că omenirea este capabilă și de lucruri bune, de sacrificiu personal și de altruism", a spus arhiepiscopul.

Misionari uciși
Cel puțin 15 misionari catolici au suferit o moarte violentă, iar alții doi au fost uciși de răpitorii lor în decursul anului 2004, conform unei statistici publicate de Congregația Vaticanului pentru Evanghelizarea Popoarelor. Această listă anuală include preoți, persoane consacrate și cateheți laici care au fost uciși în diferite circumstanțe, în timp ce încercau să răspândească evanghelia. Africa a înregistrat cel mai mare număr: cinci preoți, un călugăr și o călugăriță. În America Latină au murit cel puțin trei preoți: în Mexic, Guatemala și Chile, pe lângă unul în Columbia. În Asia, din cauza tensiunilor fundamentaliste, trei tineri catolici din Pakistan au fost bătuți până la moarte sub acuzații false sau sub presiunea de a-i face să renunțe la credință; în India un preot a fost găsit mort după ce a fost amenințat pentru că vizita familii de hinduși. În Europa, a fost ucis un preot din Bosnia-Herțegovina.

Premii cinematografice
În fiecare an au loc sute de festivaluri de film în întreaga lume. Doar câteva sunt importante și intră în categoria competițiilor recunoscute de Federația Internațională a Producătorilor de Film. Aceste festivaluri își desemnează un juriu oficial alături de care este abilitat și un juriu desemnat de Organizația Internațională de Presă (FIPRESCI). La multe dintre festivaluri, Asociația Catolică Mondială pentru Comunicare (SIGNIS) este prezentă cu un juriu propriu sau în cadrul unui juriu ecumenic. Aceasta a devenit deja o tradiție, care la Festivalul de la Cannes a început din 1947. Doar aceste trei jurii - juriul oficial, juriul FIPRESCI și juriul ecumenic (SIGNIS) sunt abilitate să acorde premii unor filme din competițiile oficiale. În cadrul festivalului de la Veneția, desfășurat în perioada 1-11 septembrie 2004, juriul SIGNIS a decernat premiul său filmului "Toate iernile din lume", realizat de Greg Zglinski (A Whole Winter without Fire). Juriul a considerat că în acest film tematica suferinței împărtășite de elvețieni și de refugiații din Kosovo a fost prezentată cu o stilistică riguroasă și clară. Juriul a acordat și o mențiune filmului BINJIP, realizat de Kim Ki-Duk (Coreea), o poveste simbolică a unui tânăr care locuiește în case părăsite. Dintre membrii juriului de la Veneția a făcut parte și Marius Șopterean din România.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat