Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Cristos, unica temelie

Între 18 și 25 ianuarie s-a celebrat Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor. În centrul celebrărilor s-a aflat tema "Cristos, unica temelie a Bisericii" (cf. 1Cor 3,1-23).

În Iași, marți, 18 ianuarie, în catedrala ortodoxă "Sf. Gheorghe" s-au adunat credincioși, călugări, călugărițe și preoți din ambele Biserici. Printre aceștia, mulți tineri, studenți și elevi. Alături de ÎPS Daniel, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, au stat PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iași, și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Celebrarea a însemnat rugăciune, ascultarea textelor sfinte și cântare împreună. Au cântat credincioșii din Biserica Ortodoxă și cei din Biserica Romano-Catolică reprezentați de corul catedralei. Cuvântul de învățătură a fost ținut de PS Petru Gherghel.

"Trebuie să ne bucurăm și să-l preamărim pe Dumnezeu că ne oferă și anul acesta posibilitatea de a ne uni în rugăciune și reflecție pentru a aduce astfel contribuția noastră la rugăciunea lui Cristos care a dorit și dorește ca ucenicii săi, poporul său cel nou, Biserica, să fie una... Îl rugăm astăzi cu toții să ne facă să înțelegem aceste adevăruri fundamentale și această apartenență a noastră la Cristos pentru a putea face ca Biserica să fie locul întâlnirii noastre cu el, vița, izvorul și temelia întregii noastre existențe creștine", a spus păstorul Diecezei de Iași.

Miercuri, 19 ianuarie, întâlnirea ecumenică a avut loc în catedrala romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului". Cuvântul de învățătură a fost ținut de ÎPS Daniel. Închiderea a fost la biserica romano-catolică "Sf. Anton", marți, 25 ianuarie, cu participarea PS Aurel Percă. Anul trecut această perioadă de rugăciune a început într-o biserică romano-catolică. Potrivit tradiției alternanței, anul acesta a început într-o biserică ortodoxă și s-a încheiat într-o biserică romano-catolică.

În toate bisericile s-au făcut rugăciuni speciale pentru unitatea creștinilor. După datele care au ajuns la redacție, au avut loc întâlniri ecumenice la Iași, Târgu Frumos, Roman, Răducăneni, Fălticeni, Huși, Bacău, Onești...

La Târgu Frumos, creștinii și preoții din ambele Biserici s-au întâlnit sâmbătă, 22 ianuarie, în biserica catolică, iar apoi duminică, 23 ianuarie, în biserica ortodoxă. La Roman a avut loc joi, 20 ianuarie, o sesiune ecumenică specială cu participarea episcopului Petru Gherghel, a pr. Ion Ciuraru, provincialul franciscanilor și a câtorva preoți ortodocși. În programul organizat de Centrul de Cercetarea Ecumenică și Dialog Interreligios "Pax et Unitas" din cadrul Institutului Franciscan din Roman au fost incluse conferințe ținute de preoți și profesori, catolici, ortodocși și luterani. La Răducăneni au avut loc întâlniri ecumenice în zilele de duminică, 23 ianuarie, în biserica ortodoxă "Sf. Dumitru", și duminică, 30 ianuarie, în biserica romano-catolică "Ss. Apostoli Petru și Paul". La Fălticeni, în biserica romano-catolică "Sf. Anton de Padova", a avut loc duminică, 23 ianuarie, o celebrare ecumenică la care a fost prezent și PS Aurel Percă. La Bacău a avut loc o întâlnire ecumenică la Casa "Sf. Monica" a Surorilor Oblate Asumpționiste, sâmbătă, 22 ianuarie, la care au participat persoane consacrate, un grup de tinere romano-catolice și ortodoxe, precum și preoți din ambele Biserici. La Onești, au avut loc întâlniri la Casa "Domus Mariae" (18 ianuarie), în biserica ortodoxă "Nașterea Maicii Domnului" (23 ianuarie) și în biserica romano-catolică "Ss. Apostoli Petru și Paul" (25 ianuarie). Au participat preoți din ambele Biserici, frați capucini, persoane consacrate și un număr mare de credincioși catolici și ortodocși.

Care este temelia pe care se construiește noua "existență" a Bisericii? Există un spațiu de credință în unitate în cadrul procesului de credință al respectivelor comunități confesionale? Care sunt mijloacele pentru a întări slujirea Bisericii? Sunt întrebări asupra cărora creștinii au reflectat în întâlnirile care au avut loc în perioada 18-25 ianuarie.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat