Inițiative AC
Ștafeta rugăciunii
Ziua de 9 februarie, Miercurea Cenușii, este prima zi a Postului Mare, timp de rugăciune și pocăință, de pregătire pentru sărbătoarea Învierii Domnului. În cadrul Adunării Generale a Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași, desfășurată la Bacău în ziua de 30 octombrie 2004, s-a propus "Ștafeta rugăciunii". Prin aceasta se dorește ca membrii asociației să experimenteze mai mult decât oricând importanța rugăciunii personale, dar și a celei în grup la nivel asociativ. Această inițiativă presupune că toți membrii asociației (copii, tineri, adulți), precum și toți cei interesați din parohie să pregătească împreună un moment de rugăciune care se poate desfășura pe parcursul unei zile sau doar pentru câteva ore, în funcție de timpul și posibilitățile fiecărei parohii. Prin implicarea mai multor parohii se realizează un lanț al rugăciunii pe întreaga perioadă a Postului Mare. Deoarece anul 2005 este Anul Euharistiei, e de preferat să se promoveze adorația, dar se poate alege orice alt tip de rugăciune în care să se regăsească întreaga comunitate: citirea și meditarea Sfintei Scripturi, Calea sfintei cruci, Rozariul etc. Conform programării trimise în parohii, Ștafeta rugăciunii începe în Miercurea Cenușii și se încheie în Duminica Floriilor, zi în care se sărbătorește la nivel parohial Ziua Tinerilor. Pentru a trăi mai intens această sărbătoare, Consiliul Director al AC sugerează ca în toate parohiile membre și simpatizante AC să se facă în această zi adorație.
Portavocea cuvântului lui Dumnezeu
Anul asociativ 2004-2005, având ca temă "Euharistia" (cu motoul: "Cine mănâncă trupul meu și bea sângele meu, are viață veșnică și eu îl voi învia în ziua de apoi" - In 6,54), îi conduce pe membrii și simpatizanții AC să mediteze Evanghelia după sfântul Matei din care se proclamă în acest an liturgic. Pentru o aprofundare cât mai rodnică, în cadrul AC a pornit inițiativa: "Acțiunea Catolică, portavocea cuvântului lui Dumnezeu". Fiecare parohie, conform programării trimise în parohii, va aprofunda la data prevăzută capitolele precizate din Evanghelia după sfântul Matei. Se va citi la nivel de grup textul propus, urmând să se aleagă: Lectio divina, meditații, poezii, cântece, piese de teatru etc. Inițiativa începe în ziua de 6 februarie și se desfășoară pe parcursul întregului an.
* * *
Din analiza situației depunerii adeziunii în Acțiunea Catolică pentru anul asociativ 2004-2005 și din datele prezentate de președinții zonali și de sector rezultă următoarele:
- ACC (Acțiunea Catolică a Copiilor) este prezentă în 19 parohii, având un număr de 699 copii și 125 de animatori; parohie simpatizantă: Horgești;
- ACT (Acțiunea Catolică a Tinerilor) este prezentă în 42 de parohii, cu un număr de 811 membri; parohii simpatizante: Horgești, Sarata, Valea Seacă, Roman "Fericitul Ieremia", Izvoarele, Câmpulung Moldovenesc, Fărcășeni, Iași "Sf. Anton", Săveni;
- ACA (Acțiunea Catolică a Adulților) este prezentă în 14 parohii, cu un număr de 242 membri. În anul asociativ 2004 - 2005, după primele date sosite din parohii, Acțiunea Catolică este prezentă în 45 de parohii ale diecezei și are 1.877 de membri. Șapte parohii sunt simpatizante.