Utile
Ordonanță de urgență privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului
Art. 1. Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei nașterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit... beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap de până la trei ani, precum și de o indemnizație lunară în cuantum de 800 RON (8.000.000 ROL).
În cazul celor 12 luni se includ și perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situații:
a) și-au însoțit soțul/soția trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;
b) au beneficiat de indemnizație de șomaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condițiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, perioade de stagiu de cotizare pe bază de contract de asigurare socială;
g) au beneficiat de indemnizația lunară prevăzută la al. 1.
Art. 2. Începând cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul indemnizației este de 600 RON (6.000.000 ROL).
Art. 3. În perioadele în care beneficiarii drepturilor prevăzute la art. 1 al. 1 realizează venituri profesionale supuse impozitului pe venit, se acordă un stimulent în cuantum lunar de 300 RON (3.000.000 ROL), situație în care plata indemnizației de 800 RON (8.000.000 ROL) se suspendă.
Începând cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul stimulentului lunar este de 100 RON (1.000.000 ROL).
Art. 4. Începând cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul alocației de stat pentru copii este următorul:
a) 200 RON (2.000.000 ROL) lunar, în situația copiilor în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani în cazul copiilor cu handicap;
b) cel acordat conform art. 3 al. 1 din legea nr. 61/1993, în situația copiilor în vârstă de peste doi ani, respectiv trei ani în cazul copiilor cu handicap.
Curier juridic
* Ramona D. (Iași). "În anul 1999 am divorțat de soțul meu, iar prin hotărârea de divorț mi-a fost încredințat minorul rezultat din căsătorie, pârâtul fiind obligat la plata unei pensii de întreținere. De la data divorțului și până în prezent soțul meu, deși lucrează, nu a plătit deloc pensie de întreținere, în ciuda faptului că am mai promovat și două acțiuni de majorare a pensiei de întreținere".
În baza art. 305, lit. c, Cod penal, aveți posibilitatea să promovați o plângere penală împotriva soțului dv. pentru săvârșirea infracțiunii de abandon de familie, deoarece conform dispozițiilor textului menționat mai sus "neplata cu reacredință, timp de două luni, a pensiei de întreținere stabilită pe cale judecătorească se pedepsește cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă". În timpul procesului părțile se pot împăca, iar acțiunea penală se stinge.
* Mihaela Antoci (Iași). "În anul 2004 m-am judecat la Judecătoria Iași într-un proces de partaj de bunuri comune. Atunci am fost mulțumită de hotărâre deoarece mi-a fost atribuit mie apartamentul și am fost obligată să achit fostului meu soț o sumă de bani mică pentru că eu am avut o contribuție la dobândirea bunului de 80%. În anul 2005 am dorit să vând acest apartament, dar la notariat s-a constatat că numele meu a fost trecut greșit, în loc de Antoci figurez Antohi. Mai mult, trebuie să fac dovada că am achitat banii soțului meu, dar acesta nu este de găsit".
În ceea ce privește greșeala din hotărâre, urmează să formulați o cerere de îndreptare a erorii materiale strecurate în hotărârea dv. la Judecătoria Iași. Dosarul va fi înaintat judecătorului care a soluționat cazul, iar acesta printr-o încheiere dată în camera de consiliu va îndrepta eroarea materială și va dispune ca în hotărâre să fie trecut corect numele dv. Această cerere nu se timbrează. În cazul în care fostul soț nu este de găsit, aveți posibilitatea să consemnați prin executorul judecătoresc suma cuvenită lui la CEC și să prezentați această dovadă la notariat.
Mihaela Ciobanu, avocat