Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Rugăciune și solidaritate

Asia de sud-est

A trecut mai bine de o lună de la acea dimineață de 26 decembrie 2004 când s-a abătut tragedia asupra mai multor țări din sud-estul Asiei. Până acum au fost anunțate peste 250.000 de victime și mulți dispăruți. Valurile au înghițit, persoane, case, bunuri materiale... Copii orfani, oameni rămași singuri, durere, suferință... Canalele de televiziune au purtat în casele din întreaga lume imagini ale valurilor și ale dezastrelor provocate. Termenul japonez "tsunami" a devenit universal.

Durerea lasă spațiu reflecției. Mă folosesc în cele ce urmează și de gândurile din omilia card. Angelo Sodano de la predica Liturghiei din 24 ianuarie pentru victimele cataclismului din Asia de sud-est.

Omul s-a simțit încă o dată mic în fața complexității planetei în care trăim. Mulți au privit și privesc cerul căutând răspunsuri la atâtea întrebări care se nasc mai ales în momentele de durere. Alții s-au întrebat cum oamenii, care au fost capabili să ajungă pe lună, care au trimis atâtea sonde spațiale în univers, au devenit neputincioși în fața unor asemenea dezastre.

Dacă "tsunami" ar fi avut loc pe coastele unei țări bogate, cu siguranță bilanțul victimelor ar fi fost mult mai mic. Între cutremur și venirea valurilor au trecut câteva ore. Se verifică încă o dată că și în dezastre sărăcia agravează suferințele pentru cei care nu pot avea sisteme de prevenire și de protecție. Dincolo de apelul la sensibilitatea noastră pentru a fi solidari, cele întâmplate în Asia strigă spre responsabilii comunității internaționale de a se implica din timp în diminuarea sărăciei.

Mulți se întreabă dacă mesajul creștin are vreun răspuns în fața enigmei durerii. Răspunsul este da, Dumnezeu îi iubește pe oameni. Expresiv este răspunsul pe care un scriitor l-a așezat pe buzele lui Cristos, căruia i s-a adresat un călător sărac căzut în noroi. "Unde ești, Dumnezeul meu", a strigat pelerinul scufundat în noroi. Imediat a auzit o voce misterioasă care i-a răspuns: "Sunt cu tine în noroi". Dumnezeu îl însoțește pe om în orice clipă a vieții.

"Am căutat de unde vine suferința, spune sfântul Augustin, dar nu am găsit" (Confesiuni 7,7,11). Mai târziu a găsit răspuns privind la Cristos, care a venit în lume pentru a-i spune omului că este iubit de Dumnezeu.

Conciliul Vatican II ne spune că Isus Cristos nu a suspendat suferința, nu a vrut nici măcar să dezvăluie misterul: a luat-o asupra lui, și aceasta este destul pentru a-i înțelege întreaga valoare. Siguranța că "cine crede în el chiar dacă moare va trăi" îi susține pe creștini în călătoria lor pe pământ, știind că viața nu e decât un pasaj spre eternitate.

Sfântul Părinte s-a rugat pentru victimele dezastrului din Asia de sud-est, participând la durerea fraților din acele zone, invitându-i pe toți la opere concrete de solidaritate pentru popoarele lovite.

În ziua de 8 ianuarie, PS Petru Gherghel, reluând mesajul Conferinței Episcopale Române, a semnat o scrisoare specială "către parohiile și institutele de viață consacrată din Dieceza de Iași", care cere "o zi de rugăciune pentru victimele catastrofei și o colectă specială pentru ajutorarea supraviețuitorilor" din sud-estul Asiei.

Cele trei minute de tăcere declarate în Europa s-au transformat pentru lumea catolică din România în ziua de 23 ianuarie în timp de rugăciune. Rugăciune ca Dumnezeu să-și deschidă brațele pentru a-i primi pe cei decedați și să asculte gemetele și plânsul celor afectați de catastrofă în Asia de sud-est, dând mângâiere pentru cei rămași în durere.

"Ne solidarizăm și noi cu acești oameni încercați de suferință, se spune în scrisoare, și, la chemarea Sfântului Părinte, propunem pentru ziua de duminică, 23 ianuarie, o zi de rugăciune pentru victimele catastrofei și o colectă specială pentru ajutorarea supraviețuitorilor. În această zi, în toate diecezele din țara noastră toți credincioșii se vor solidariza cu acești oameni încercați prin rugăciuni speciale și prin colecta propusă".

Multe lucruri scapă înțelegerii rațiuni umane, dar ochiul credinței îl face pe credincios să înțeleagă că Dumnezeu este mereu alături de noi.

"În seara vieții noastre vom fi judecați despre iubire", spune sfântul Ioan al Crucii (Cuvinte de lumină și de iubire, nr. 57).

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat