Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sandro Botticelli - Nașterea mistică

Nașterea mistică (tempera pe pânză, 108,5 x 75 cm; Galleria degli Uffizi, Florența) este singurul tablou datat și semnat de Botticelli. Deasupra este scris în greacă: "Acest tablou l-am pictat eu, Alessandro, la sfârșitul anului 1500, pe timpul tulburărilor din Italia, la finalul timpului după timpul în care, conform cap. XI din sfântul Ioan, (a fost) a doua plagă a Apocalipsului, în timpul eliberării de trei ani și jumătate a diavolului; apoi va fi legat conform cap. XII și îl vom vedea (căzut) ca în prezentul tablou".

Tematica tabloului apare ca triumful divinității, configurat prin dansul celor 12 îngeri de deasupra, sub o cupolă de aur, simbol al luminii divine; ei poartă ramuri de măslin și fâșii de hârtie în mâini; în cădere sunt trei coroane, semnificând atât Sfânta Treime, cât și victoria. Pe fâșiile de hârtie e scris în latină: "Mărire în cer lui Dumnezeu", "Pace pe pământ oamenilor de bunăvoință", "Iată mielul lui Dumnezeu care ia asupra sa păcatele lumii".

Pictura este plină de simbolism: peisajul cu grota stâncoasă înconjurată de o pădure întunecoasă (refugiu pentru sfânta familie) și la care se ajunge pe o cărare întortocheată (semnul călătoriei spirituale); Fecioara e pictată în dimensiuni mai mari în raport cu celelalte personaje (dacă ar sta în picioare nu ar încăpea în grotă); se insistă pe culorile alb, roșu și verde, precum și pe numerele trei, șase și doisprezece.

Sfânta familie este în centru. Pruncul Isus este pictat și el în dimensiuni mai mari. Fecioara Maria, cu o mantie albastră și cu o tunică roșie, este aplecată în adorație asupra pruncului Isus. Ea este femeia din Apocalips care, zdrobindu-l pe diavol, a născut un fiu; este în același timp și simbol al Bisericii. Lumina dimineții care se arată printre copacii pădurii din fundal transmite speranța că se ivesc zorii unei noi ere.

Un bou (conform lui Isaia, acesta își cunoaște stăpânul) și un măgar (care cunoaște ieslea stăpânului) îl privesc. În stânga lui Cristos se văd Iosif și magii veniți din depărtare; un înger cu o ramură de măslin în mână le arată magilor pruncul din iesle; în dreapta sunt doi păstori cu coroane de ramuri pe cap; un înger le spune ceva și le arată pruncul.

În planul de jos, trei îngeri se îmbrățișează cu trei oameni în semn de împăcare și de unire a cerului cu pământul prin Cristos, dar și semn al întoarcerii omenirii pe calea cea dreaptă, întoarcere care face ca diavolii să fugă în abisurile pământului. Într-adevăr, cinci diavoli sunt prăbușiți în crăpăturile pământului sau sunt străpunși de propriile lor furci.

Pe acoperișul din paie al staulului sunt trei îngeri îngenuncheați care citesc din Cartea Sfântă; profețiile Vechiului Testament se împlinesc. Ramuri de măslin abundă, ca semn al împăcării lui Dumnezeu cu omul, al păcii și al copacului vieții.

Cei trei îngeri de pe acoperiș ca și ceilalți trei care se îmbrățișează cu oamenii fac referință, prin îmbrăcămintea lor, la predicile de Crăciun ale lui Savonarola (1493 și 1494) care îi îndemna pe locuitorii Florenței să facă din oraș un nou Nazaret, reunindu-se spiritual în jurul ieslei unde Fecioara supraveghea pruncul ajutată de trei copile identificabile cu virtuțile teologale: credința (alb), speranța (verde), dragostea (roșu).

Tabloul transmite ideea eliberării omului și a păcii aduse prin Cristos. Un îndemn pentru oameni să se întoarcă la valorile spirituale ale trecutului, abandonând căile rele. În același timp, pictura pare să exprime un sentiment de teamă și un îndemn la speranță: teamă de sfârșitul lumii și de judecată, speranță că toți cei buni (oamenii îmbrățișați de îngeri) vor fi primiți în împărăție.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat