Adolph Kolping
Industrializarea din secolul al XIX-lea din Germania a adus mulți oameni de la sate în orașe, unde s-au confruntat cu noi provocări pentru credința lor. Părintele Adolph Kolping (1813-1865) a început să se ocupe de pastorația acestora, sperând să-i păstreze în credința catolică și să nu treacă prin drama altor muncitori din Europa industrializată, care se îndepărtaseră de la credință.
Adolph Kolping s-a născut la 8 decembrie 1813 în localitatea Kerpen, lângă Köln. Între anii 1829 și 1837 a fost calfă la meșterii pantofari din împrejurimile orașului Köln. Dorind să iasă din acest mediu, în vara anului 1841, Kolping a început studiile de teologie la Universitatea din München. La 13 aprilie 1845 a fost sfințit preot, implicându-se activ în pastorația tinerilor muncitori din Köln, oferindu-le asistență celor nevoiași și luptând pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă.
Pentru a-i susține pe oameni în rezolvarea numeroaselor probleme cauzate de revoluția industrială, în anul 1849, A. Kolping a înființat la Köln "Societatea Tinerilor Muncitori", numită și "Asociația Calfelor", o organizație catolică, educațională și orientată spre acțiune. În anul 1856, o filială a acestei societăți își începea activitatea și în St. Louis (Missouri, SUA). Nouă ani mai târziu erau peste 400 de filiale în întreaga lume. O dată cu trecerea timpului, Organizația Kolping s-a dezvoltat tot mai mult, ajungând o societate internațională răspândită în peste 60 de țări, cu aproximativ 600.000 de membri. În ciuda acestei creșteri și a schimbărilor din societate, Organizația Kolping și-a păstrat obiectivele inițiale, având ca principal scop găsirea unor soluții pentru rezolvarea numeroaselor probleme sociale.
Devoțiunea pentru chemarea primită și hotărârea de a-și continua munca l-au făcut pe pr. Kolping să-și neglijeze sănătatea, lucru care a contribuit la moartea sa prematură, la 4 decembrie 1865, la vârsta de numai 51 de ani.
La 8 august 1906, cardinalul Anton-Joseph Gruscha, arhiepiscop de Viena, multă vreme prieten și confident al pr. Kolping, a făcut primii pași în canonizarea acestuia. În acest sens, cardinalul a înmânat o petiție detaliată arhiepiscopului de Köln, cardinalul Fischer, pentru începerea procesului de beatificare a lui A. Kolping. Circumstanțele timpului, atât politice, cât și religioase, nu au permis continuarea procesului, însă după terminarea Celui de-al Doilea Război Mondial, aceste eforturi au fost reluate.
În timpul vizitei sale în Germania din anul 1980, papa Ioan Paul al II-lea a vizitat mormântul părintelui Kolping din biserica minorită din Köln. Referindu-se atunci la semnificația celor beatificați și la prezența sfinților în viața noastră, printre altele, Sfântul Părinte sublinia că "avem nevoie de modele ca Adolph Kolping în Biserica de astăzi". La 22 ianuarie 1991, papa Ioan Paul al II-lea semna documentele pentru beatificarea părintelui Adolph Kolping. Ceremonia de beatificare, la care au participat membri ai Organizației Kolping din Europa, America, Africa, Asia și Oceania, a avut loc la Roma, la 27 octombrie 1991, în chiar anul împlinirii a 100 de ani de la publicarea enciclicei Rerum novarum a papei Leon al XIII-lea.
Moștenirea pe care ne-a lăsat-o pr. Adolph Kolping este munca sa de o viață și idealurile sale, dar cel mai important, exemplul său în recunoașterea propriei vocații, pe care a împlinit-o în mod aparte. Astfel, nici un obstacol nu este prea mare de depășit, dacă avem credință, muncim din greu și suntem dispuși să facem sacrificii. În Europa, Organizația Kolping contribuie la consolidarea ideii europene și cooperează intensiv cu Consiliul Europei, Uniunea Europeană și Parlamentul European. Datorită angajamentului internațional, Organizația Kolping a primit statut consultativ la Consiliul Economic și Social al Națiunilor Unite și a fost admisă pe lista specială a Organizațiilor Internaționale Nonguvernamentale a Oficiului Internațional al Muncii.
Emanuel Imbrea