Sfințire de biserică la Bacău
Consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Sfinții Petru și Paul" din Bacău au avut loc duminică, 20 noiembrie, solemnitatea Isus Cristos, Regele Universului. Episcop consacrator a fost PS Petru Gherghel. Au fost prezenți: PS Aurel Percă, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS Ioachim Băcăoanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Romanului, 90 de preoți și peste 5.000 de credincioși.
Pe treptele din fața bisericii a avut loc deschiderea celebrării. PS Petru Gherghel i-a salutat pe toți arătând că evenimentul sfințirii bisericii din Bacău este unul dintre cele mai importante: este o încununare a muncii și a efortului multor persoane; prin mărimea sa, biserica este numită "catedrală", aceasta și pentru faptul că Bacăul a fost odinioară centru episcopal. "Bacăul este, fără îndoială, un punct de referință în istoria Bisericii din Moldova, a spus Preasfințitul; reprezintă unul dintre cele mai vechi centre catolice ale Moldovei".
Pr. Ștefan Erdeș a prezentat un scurt istoric al lucrărilor, scoțându-i în evidență pe cei care au contribuit la înălțarea bisericii. Lucrările au început în luna iunie a anului 1990, când episcopul de Iași a sfințit piatra de temelie. Arhitectura noii biserici este o combinație între clasic și modern, având 52 m lungime, 44 m lățime, 77 m înălțime, cu tot cu crucea din turn.
Cuvântul de învățătură a fost ținut de ÎPS Ioan Robu, care a vorbit despre semnificația sărbătorii. L-a felicitat pe PS Petru Gherghel pentru noua biserică și a povestit că își amintește cum, pe timpul când era profesor la Seminar, credincioșii din Bacău au ajutat la construcția Seminarului, crescând ei înșiși ca Biserică. S-a adresat apoi credincioșilor: "Dacă va fi vreodată să nu știți unde să vă spuneți păsul, veniți aici, în această biserică, în fața altarului și spuneți-i lui Cristos prezent...; sfințim această biserică astăzi ca să învățăm să bătătorim drumul spre ea, spre Isus prezent, ca să știm că există un loc, că există cineva care ne așteaptă, care ne primește oricând".
"Nu a fost ușor, a fost o luptă curajoasă. Dumnezeu care e mereu cu noi a făcut să izbăvim..., sperăm că tot cu el vom izbândi mai departe", a spus PS Petru Gherghel la finalul Liturghiei. L-a felicitat pe pr. Ștefan Erdeș care în afară de biserica nou sfințită a început și a terminat și alte construcții de biserici: Bacău "Fer. Ieremia", Bacău "Sfânta Cruce", Lespezi, casa tineretului, mănăstiri... După ce s-a citit decretul de sfințire a bisericii, păstorul diecezei a oferit crucea diecezană comemorativă părintelui Ștefan Erdeș și l-a ales consilier de onoare al episcopiei pentru probleme de construcții bisericești.
În cuvântul său PS Ioachim Băcăoanul a spus: "Doresc să dau expresie bucuriei care mă animă în aceste momente, în această zi de toamnă târzie, când s-a invocat harul Duhului Sfânt peste acest lăcaș de închinare care este un loc de întâlnire cu Dumnezeu și o poartă a cerului", subliniind că prezența Preasfinției sale este un semn de prețuire față de cele două comunități care-și duc viața în urbea Bacăului păzită de Dumnezeu.
S-au dat apoi distincții și diplome de onoare pentru cei care au contribuit la ridicarea lăcașului de cult.
"Sunt bucuros pentru acest lăcaș ridicat din cărămidă, beton și oțel, dar mai mult mă bucur pentru bisericile pe care sper că le-am construit în sufletele oamenilor împreună cu colaboratorii", a declarat pr. Ștefan Erdeș, cel care a coordonat lucrările bisericii "Sfinții apostoli Petru și Paul". (CC)