Sfințirea catedralei din Iași
Consacrarea altarului și sfințirea catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" au avut loc marți, 1 noiembrie, solemnitatea Tuturor Sfinților. Liturghia care a început la ora 11.00 a fost prezidată de PS Petru Gherghel; au concelebrat 23 de episcopi, peste 200 de preoți din dieceză și din afara acesteia și peste 3.500 de persoane.
Au participat oaspeți din străinătate, oficialități, numeroși credincioși, catolici și ortodocși, persoane consacrate. Toți au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru că "dorința exprimată de înaintașii noștri de a fi ridicat în Iași un lăcaș adaptat noilor cerințe ale momentului s-a materializat". Printre invitații de seamă s-au numărat: ÎPS Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din România, episcopi din Italia, Polonia, Elveția, Norvegia, Germania, Austria... Oaspete de seamă ajuns în timpul Liturghiei a fost și ÎPS Daniel, mitropolit ortodox al Moldovei și Bucovinei.
În fața noii catedrale, după salutul nunțiului apostolic s-a dat citire scrisorii semnate de card. Angelo Sodano prin care Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea își exprimă felicitările și dorința "ca moștenirea creștină transmisă din generație în generație, trăită și în timpul tristei perioade de asuprire, să contribuie la edificarea în mod trainic a împărăției lui Dumnezeu".
Pr. Dumitru Gabor, cel care a coordonat din anul 1996 lucrările, a dat citire unui scurt istoric al momentelor care au dus la ridicarea lăcașului de cult.
Orga clasică (din Germania), cu trei manuale, un pedalier, 3.882 de tuburi și 43 de registre, a răsunat pentru prima dată umplând spațiul catedralei.
La predică, nunțiul apostolic a vorbit despre semnificația consacrării catedralei. "Fericiți noi cei care ne-am adunat aici în numele lui Cristos, cuvântul vieții și pâinea vieții, care ne fac părtași de sfințenia în Dumnezeu, așa cum sunt toți sfinții pe care îi sărbătorim astăzi". A arătat cum catedrala permite credincioșilor să-l întâlnească pe Cristos, fiind comparată cu ieslea din Betleem, cenaclul din Ierusalim, calvarul pe care a murit Cristos, înmormântarea și învierea și cenaclul unde a coborât Duhul Sfânt.
La piciorul altarului construit în formă de potir s-au așezat relicve ale sfinților.
"Astăzi, cu ajutorul lui Dumnezeu, ne bucurăm la această mare și sfântă sărbătoare", a spus Preasfințitul Gherghel în cuvântul său de la finalul sfintei Liturghii, apreciind efortul celor care au lucrat. În acest sens, PS Aurel Percă a citit lista celor care au primit diploma de onoare sau de merit. A vorbit apoi PS Reinhard Lettmann, episcop de Münster (Germania), unul dintre binefăcătorii catedralei, care și-a exprimat bucuria prezenței la sărbătoare. Prelatul Albert Holenstein, un alt binefăcător al noului lăcaș, a subliniat că acum poate să spună ca Simeon "Acum slobozește, Doamne, pe servitorul tău în pace", pentru că și-a văzut lucrarea la care a pus mult suflet terminată. ÎPS Daniel, în cuvântul său, exprimându-și bucuria, a spus că apropierea catedralei de mitropolia ortodoxă e semn de unitate.
Ziua sfințirii catedralei a fost marcată și printr-un concert de muzică sacră. Cele trei coruri au susținut concertul la ora 17.00, în noua catedrală. Tot cu această ocazie s-a tipărit și s-a lansat cartea Catedrala romano-catolică Iași. De asemenea, la subsolul catedralei a fost o expoziție de fotografii cu momente legate de catedrala nouă și de cea veche.
Pr. Cornel Cadar