Conciliul Vatican II: 40 de ani
Pentru a marca împlinirea a 40 de ani de la încheierea, promulgarea constituțiilor, decretelor și declarațiilor Conciliului Vatican II, la solicitarea păstorului diecezei, sub coordonarea Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași și a Academiei Catolice "Sfântul Augustin", la Traian s-au desfășurat cursuri de formare teologico-pastorale pentru preoți în trei serii: 9-10 noiembrie, 16-17 noiembrie și 23-24 noiembrie.
În ziua de 8 decembrie se împlinesc 40 de ani de când s-a încheiat cel mai mare Conciliu din istoria Bisericii: Conciliul Vatican II.
În ianuarie 1959 Sfântul Părinte Ioan al XXIII-lea anunța pentru prima dată proiectul său de a convoca un conciliu. În mai 1959 suveranul pontif instituia o comisie care să se consulte cu toți episcopii, cu toți superiorii călugărești și cu toate facultățile catolice de teologie din lume. Programul temelor de tratat la conciliu avea să fie stabilit conform răspunsurilor primite de la consultanți; iar răspunsurile reformulate în 8.972 de propoziții, au fost grupate tematic în mai multe scheme ce aveau să fie studiate treptat în sesiunile Conciliului Vatican II, convocat oficial la 25 decembrie 1961 cu întreitul scop de a reînnoi Biserica, de a-i uni pe creștini și de a intra în dialog cu lumea.
Conciliul a fost încheiat de papa Paul al VI-lea în anul 1965. Au rezultat 16 documente conciliare: trei declarații, patru constituții și nouă decrete.
Dieceza de Iași a marcat acest frumos aniversar prin trei serii de cursuri "remember Conciliul Vatican II" organizate din inițiativa PS Petru Gherghel, cu sprijinul profesorilor de la Institutul Teologic din Iași.
Personal am fost convocat să particip la seria a II-a în zilele de 16-17 noiembrie. Deși pe parcursul anilor de seminar am citit și studiat cele 16 documente ale Conciliului Vatican II, totuși eram doritor să particip la aceste cursuri motivat de importanța conciliului pentru viața Bisericii Universale și locale, de nevoia de împrospătare a învățăturii Bisericii și mai ales de interesul de a mă raporta - și aceasta nu singur - ca preot, după 21 de ani de pastorație împliniți, la mesajul neepuizat și "inepuizabil" al marelui Conciliu din Vatican.
Am fost aproximativ 70 de preoți de vârste diferite care, poate cu nostalgie, am retrăit viața de studenți în fața celor care ne-au fost profesori sau colegi și chiar elevi și studenți.
Am căutat să înving lipsa exercițiului de a fi elev, gândurile străine, sau de ce nu, plictiseala, și am urmărit expunerile pr. Claudiu Dumea, pr. Eduard Ferenț, pr. Wilhelm Dancă, pr. Lucian Farcaș, pr. Ștefan Lupu și pr. Mihai Patrașcu și am participat la discuțiile care au urmat, coordonate de pr. Wilhelm Dancă în prima zi și de pr. Ștefan Lupu și Lucian Farcaș în a doua zi.
Din tot ce-am auzit, am reținut că lucrările conciliului au urmărit "aggiornarea" Bisericii lui Cristos prin deschiderea ferestrelor Bisericii și aerisirea ei cu ajutorul suflului Duhului Sfânt.
Din tot ce-am discutat, am putut să constat că, deși Conciliul Vatican II a pătruns târziu în mediul nostru românesc, deși este așa de puțin cunoscut și trăit, totuși împlinirea celor 40 de ani este un bun prilej pentru a reînnoi Biserica și a face din noi mesageri convinși și curajoși ai învățăturii lui Cristos și ai Bisericii sale în mileniul trei.
Prezența celor doi episcopi, Petru și Aurel, pe tot parcursul celor două zile ne-a făcut să ne simțim uniți în aceeași dorință de a face ca mesajul Conciliului Vatican II să fie cunoscut și practicat în dieceza noastră.
Pr. Pavel Chelaru