Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Scrisoare pastorala -

Anul Sfintei Scripturi

Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi (In 1,14).

Dând ascultare Domnului nostru Isus Cristos, care a cerut apostolilor săi și întregii Biserici să vestească evanghelia la toată făptura - "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura; cine va crede și se va boteza, se va mântui; cine nu va crede, se va osândi" (Mc 16,15),

urmând cu fidelitate pe sfinții părinți, întreaga tradiție a Bisericii și, mai ales, precizările Conciliului Vatican II în constituția dogmatică Dei verbum din 18 noiembrie 1965, care spune: "Biserica a venerat întotdeauna dumnezeieștile Scripturi, după cum a venerat și însuși trupul Domnului, neîncetând, mai ales în liturgia sacră, să primească pâinea vieții, atât de la masa cuvântului lui Dumnezeu cât și de la aceea a trupului lui Cristos și să o dea credincioșilor" (DV 21) și care declară despre acest cuvânt: "Viu este cuvântul lui Dumnezeu și lucrător" (Evr 4,12), care are puterea să zidească și să dea moștenire printre toți cei sfinți (cf. Fap 20,32), luând în considerare sugestiile propuse de membrii Consiliului Prezbiteral și, mai ales, dorințele membrilor Consiliului Pastoral Diecezan, din ziua de 14 noiembrie a.c., pentru stabilirea și desfășurarea unui program pastoral pentru primul an de după încheierea Sinodului Diecezan, după ce am analizat acest lucru cu responsabilii diferitelor oficii pastorale din cadrul curiei noastre episcopale, facem cunoscut că am decis și am stabilit ca, pe parcursul anului liturgic 2005-2006, să dedicăm toată grija și iubirea noastră Sfintelor Scripturi, alegând ca temă și subiect pentru întreaga noastră preocupare pastorală cuvântul lui Dumnezeu, pentru ca, prin vestirea mântuirii, lumea să creadă, crezând să spere și sperând să iubească (Sf. Augustin, De catehisandis rudibus, 4, 8).

Cu această scrisoare a noastră facem cunoscut tuturor preoților, persoanelor consacrate, tuturor instituțiilor bisericești existente pe teritoriul diecezei noastre și, mai ales, tuturor credincioșilor noștri că, începând cu prima duminică din Advent, 27 noiembrie 2005, se deschide și se inaugurează Anul Sfintei Scripturi, care se va încheia în ultima duminică a anului liturgic, în solemnitatea lui Cristos, Regele Universului, 26 noiembrie 2006.

Cu speranța că toți fiii și fiicele Bisericii vor îndrepta gândul lor și, mai ales, vor orândui viața lor după cuvântul dătător de viață al Sfintei Scripturi, prezentăm tuturor următorul Plan pastoral, cu sugestiile, recomandările și precizările detaliate pentru o activitate și o muncă spirituală rodnică și binecuvântată.

Planul pastoral 2005-2006

Cadrul general

În prima duminică din Advent se va întroniza Sfânta Scriptură, spre venerarea tuturor credincioșilor, la loc de cinste, în fața altarului sau lângă altar, după formularul atașat, în fiecare biserică parohială sau filială, în toate capelele instituțiilor de învățământ și formative, în casele călugărilor și ale călugărițelor.

La toate Liturghiile cum popolo se va evidenția cuvântul Domnului, prin omiliile obișnuite și prin catehezele ce vor fi prezentate din partea Oficiului pentru Cateheză și a Oficiului pentru Evanghelizare și Pastorație Biblică, explicându-se astfel, pentru edificarea tuturor, textele biblice prescrise de normele liturgice, precum și bogăția cărților sfinte, cu un interes mărit și cu mai mare bucurie.

În tot timpul anului liturgic se vor ține cateheze speciale, după obiceiul nostru tradițional, diferitelor categorii de credincioși: copiilor, tinerilor, precum și adulților.

Celebrările cuvântului lui Dumnezeu și vecerniile cu adorația sfântului sacrament vor fi pregătite folosindu-se cu precădere textele, psalmii și rugăciunile biblice.

Pentru o mai detaliată prezentare a caracterului biblic al tuturor acțiunilor și inițiativelor ce pot și trebuie să se desfășoare pe parcursul acestui an biblic, se va ține cont de următoarele dispoziții, sugestii și recomandări, cerând fiecărui preot, fiecărei persoane consacrate, fiecărui operator pastoral să le aplice cum va crede mai bine și cu mai mult folos.

Cadrul special
A. La nivel diecezan

1. Trebuie găsite acele argumente și motivații care să-i determine pe toți operatorii pastorali să fie conștienți de ceea ce oferă credincioșilor pentru a ajunge la scopul propus pentru acest An al Bibliei. Este necesară o convingere personală înainte de a găsi acele modalități de a-i instrui pe ceilalți.

2. Pentru a ajunge la finalitatea Anului Sfintei Scripturi se impun mai multe soluții: îndepărtarea prafului de pe cărțile din bibliotecă, redescoperirea valorii Bibliei, promovarea lectio divina în cât mai multe parohii și grupuri, răspândirea cărților cu textul Noului Testament etc.

3. Este necesar și va fi de mare folos ca, în foarte scurt timp, să se întocmească sau să se propună un material bibliografic accesibil formatorilor din toate domeniile pastorale, care să stea la baza elaborării temelor, catehezelor și celorlalte inițiative ce se vor derula pe parcursul acestui an liturgic.

4. La nivel general se va stabili organizarea unor "sărbători ale Bibliei", în cadrul cărora să se îndrepte toată atenția spre cuvântul Domnului, în prezența unor reprezentanți ai parohiilor, ai comunităților de călugări și ai institutelor de învățământ.

5. Oficiul pentru Evanghelizare și Pastorație Biblică este chemat să pregătească o serie de comunicări, pe care să le prezinte în cadrul unor întruniri ale preoților. În acest sens, ar fi benefic să se organizeze cursuri pentru învățarea unor metode de aplicare a lectio divina.

6. Oficiul pentru Cateheză se va strădui să elaboreze un set de cateheze pentru diferite categorii de credincioși, în colaborare cu oficiile pastorale specifice: adulți, familii, tineri, copii.

7. Responsabilii cu promovarea zilelor de reculegere pentru preoți, persoane consacrate și laici, precum și cei din seminarii vor stabili ca temă centrală pentru aceste momente: Sfânta Scriptură - izvorul sfințeniei.

8. Centrul Cultural Catolic, Oficiul pentru Pastorația Universitară etc. vor organiza întâlniri și dezbateri ecumenice pe teme biblice.

9. Oficiul pentru Comunicații Sociale va căuta diverse modalități de a prezenta importanța cuvântului lui Dumnezeu în ziua de azi prin intervenții scrise sau verbale: în publicațiile bisericești și laice, la Radio Iași, la posturile TV etc. Același oficiu va indica pentru a fi folosite în cateheză: filme documentare care tratează cărțile Bibliei, filme și picturi cu tematici biblice; în vara anului 2006 va organiza un curs pentru cei care sunt implicați în mass-media în parohii și pentru doritori în care se vor explica tehnicile scrierii și tehnoredactării unei reviste, precum și utilizarea mass-media în lumina principiilor biblice.

10. Celebrarea Zilei Tineretului la nivel diecezan și a Zilei Copilului va trebui să constituie un apogeu al catehizării tinerei generații. Pentru aceasta este necesară o implicare mai asiduă a asistenților parohiali, zonali și diecezani.

11. În cadrul orelor de religie se va insista mai mult pe fundamentele biblice ale materiilor propuse de programa școlară. Deși Sfânta Scriptură este propusă spre dezbatere copiilor de clasa a IV-a, nu trebuie ca studierea Bibliei de către elevi să se rezume doar la câteva noțiuni simple și abstracte. În acest sens se vor crea "cercuri biblice" și se vor lansa diverse teme biblice la concursuri și chiar olimpiade etc.

12. Ar fi foarte util dacă s-ar putea elabora de către specialiști un material care să prezinte foarte succint, eventual chiar pe întrebări și răspunsuri, temele cele mai delicate ale Bibliei.

13. Pentru a permite o mai bună aprofundare a textelor scripturistice propuse la Liturghiile feriale, să se opteze pentru lectio continua, chiar și în cazul comemorărilor obligatorii, dar nu și în sărbători sau solemnități.

14. Deoarece multe texte biblice au intrat în cântul bisericesc, ar fi bine ca în acest an liturgic să se promoveze cântările cu tematică biblică. Ar putea fi inițiate chiar diverse concursuri de creație, pentru a stimula compunerea de poezii și cântece cu asemenea subiecte. Acestea ar fi ca un rod al Anului Sfintei Scripturi.

B. La nivel decanal (zonal)

1. La întâlnirile decanale ale preoților să se abordeze mai întâi o temă biblică, iar în orașele mari unde activează mai mulți preoți se vor introduce ore de rugăciuni lunare cu părți din Liturgia orelor și lectio divina.

2. În colaborare cu Oficiul pentru Evanghelizare și Pastorație Biblică, să se organizeze pe decanate întâlniri cu teme biblice, la care să participe reprezentanți din toate parohiile.

3. La campusurile pentru copii, tineri și adulți, să se aprofundeze rolul cuvântului lui Dumnezeu în viața omului.

4. Pelerinajele au un rol important în trăirea credinței. Ar fi bine să se inițieze mai multe pelerinaje interparohiale care să fie motivate de teme biblice.

5. În cadrul unor parohii e bine să se inițieze seminarii, întâlniri de rugăciune și meditații, la care să participe cei care doresc să aprofundeze mesajul biblic. Trebuie să ne rugăm cu Biblia, nu numai să o studiem.

C. La nivel parohial

1. Așa cum am precizat la început, în prima duminică din Advent, când începe noul an liturgic - Anul Sfintei Scripturi -, în toate bisericile și capelele se va face întronizarea Bibliei, care va rămâne în preajma altarului până la finele anului liturgic. Se va folosi, de preferință, Sfânta Scriptură (Lecționarul timpului liturgic, Biblia editată de Biserica Greco-Catolică sau de Biserica Ortodoxă).

2. În toate comunitățile parohiale și filiale se va prezenta o cateheză sistematică cu tema Sfintei Scripturi. Aceste cateheze se vor prezenta săptămânal diferitelor grupuri parohiale - adulți, tineri, copii etc. - după programul propriu fiecărei categorii, conform recomandărilor din partea Oficiului pentru Cateheză.

3. Stabilim ca în acest an pastoral să se prezinte 12 teme (una pe lună) cu tematică biblică, pregătite de către Oficiul pentru Evanghelizare și Pastorație Biblică. Omiliile catehetice cu aceste teme biblice se vor prezenta în duminica a treia a fiecărei luni.

4. Așa cum dorește și actualul Sfânt Părinte, în cadrul diferitelor întâlniri de preoți, persoane consacrate și credincioși, se va promova practica rugăciunii pe teme biblice numită și lectio divina. Oficiul pentru Pastorația Liturgică și Sacramente împreună cu Oficiul pentru Evanghelizare și Pastorație Biblică vor pregăti și vor prezenta diferite modele de rugăciune biblică, adaptate timpului liturgic, având ca bază experiența acumulată în seminariile teologice și în mănăstirile din dieceză.

5. Acolo unde este posibil, să se organizeze un "cerc biblic" (preoți, persoane consacrate, profesori de religie, alți laici) pentru aceia care doresc să afle mai multe date despre Biblie. Ar fi benefică fondarea unor astfel de "cercuri" în școli. Prin copii, mesajul biblic ar putea intra foarte ușor în multe familii.

6. Întrucât există deja Noul Testament în versiune românească, pus la dispoziție de diferite edituri catolice, se va insista ca în fiecare familie să existe o asemenea carte. Ea poate fi oferită chiar de preoți cu ocazia binecuvântării familiei sau cu ocazia administrării sacramentului Mirului.

7. Acolo unde se consideră oportun, se poate propune întronizarea Bibliei și în unele familii.

8. Ar fi bine ca, în fiecare familie, cu ocazia binecuvântării ei de către preot la începutul anului civil, să se ofere un mic bilețel cu un verset din Biblie, care să constituie un fel de moto al activității ei în cursul anului.

9. La catehezele pentru instruirea părinților și nașilor la Botez, precum și a mirilor la Căsătorie să se facă referință la izvoarele biblice ale sacramentelor ce urmează a fi celebrate.

10. Adorația euharistică din anul acesta să fie alimentată de texte din Sfânta Scriptură. De asemenea, va fi de mare utilitate practica recitării Liturgiei orelor împreună cu credincioșii laici.

11. Se pot elabora foi duminicale sau lunare care să cuprindă diverse mesaje biblice. Acestea ar putea fi oferite și celor care nu pot veni la biserică.

Având aceste prescrieri, sugestii și recomandări, lăsându-ne pătrunși de lumina Duhului Sfânt promis de însuși Cuvântul făcut trup, sperăm că vom reuși astfel în anul acesta pastoral să descoperim cu toții marele tezaur al revelației divine, marele dar al cuvântului lui Dumnezeu capabil să ne inspire o trăire creștină autentică, să ne fie lumină și ghid pe drumul credinței și să ne familiarizeze cu această hrană atât de benefică și necesară pentru sufletul nostru.

Vom redescoperi, așadar, că toată Scriptura este "inspirată de Dumnezeu și este de folos spre a învăța, spre a mustra, spre a îndrepta, spre a deprinde la dreptate, pentru ca omul să fie desăvârșit, pregătit pentru toată fapta cea bună" (2Tim 3,16-17).

Închei această scrisoare pastorală cu cuvintele Conciliului Vatican II: "Astfel, prin citirea și prin studierea cărților sfinte, "cuvântul lui Dumnezeu să alerge și să fie preamărit" (2Tes 3,1) și comoara revelației încredințată Bisericii să umple tot mai mult inimile oamenilor. După cum din frecventarea asiduă a misterului euharistic (pe care l-am meditat în anul ce a trecut n.n.) sporește viața Bisericii, tot astfel se poate spera un nou impuls de viață spirituală dintr-o creștere a venerației față de cuvântul lui Dumnezeu care "rămâne în veac" (Is 40,8; cf. 1Pt 1,23-25)" (Dei verbum, 25).

Cu dragostea și binecuvântarea noastră arhierească,

Iași, 20 noiembrie 2005

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat