Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Tehnici moderne în tratamentul stomatologic

Ca să ai o dantură sănătoasă și o igienă bucală adecvată nu uita de controlul stomatologic de rutină, necesar o dată la șase luni. Dacă ești norocos și nu a apărut vreo carie, acest control se poate finaliza cu un detartraj cu ultrasunete, ce permite curățarea depunerilor de tartru și cu un periaj dentar special care va completa curățarea dinților.

Cariile dentare
O simplă carie, indiferent cât de întinsă ca suprafață, poate fi rezolvată cu noi materiale de obturație, cum este amelogen universal (o rășină compozită ce permite refaceri coronare perfect fizionomice și rezistente în timp).

În cazul în care o simplă obturație nu mai e posibilă, se confecționează coroana dentară artificială a dintelui respectiv, aceasta se fixează prin cimentare pe dintele distrus. Pentru o foarte bună fizionomie, culoare naturală a coroanei și rezistență la abraziune, se recomandă porțelanul sau materiale compozite.

Lipsa dinților
În această situație, există două metode de tratament:
- Puntea dentară reprezintă două microproteze (coroane) fixate pe dinții alăturați spațiului edentat (dinte lipsă), sudate între ele printr-o coroană.
- Implantul dentar este soluția cea mai spectaculoasă, care nu afectează dinții alăturați, condiția fiind ca suportul osos să permită stabilitatea și osteointegrarea acestuia.

Printr-o tehnică chirurgicală ușoară, rapidă și nedureroasă (sub anestezie locală), implanturile se introduc în osul mandibular sau în maxilar, înlocuind rădăcina dintelui lipsă. După șase luni, pe implant se înșurubează bontul dentar din aliaj de titaniu, biocompatibil, pe care se va cimenta o coroană fabricată în laborator.

Dinți înghesuiți
Cea mai nouă tehnică este șlefuirea formei dintelui și refacerea acestuia cu rășini compozite. Uneori, rezultatul e de scurtă durată și se pierde o cantitate mare de substanță dentară.

O altă tehnică de aliniere a dinților - și cea mai indicată - este aparatura ortodontică fixă, la indicația și sub controlul medicului ortodont, până la obținerea rezultatului dorit (alinierea dinților) și apoi menținerea rezultatului obținut (contenția).

Dinți colorați sau lipsă de substanță
Dacă în perioada de dezvoltare a dinților copilul a urmat un tratament cu tetraciclină sau a suferit tulburări de metabolism, atunci dinții vor erupe cu pete maronii sau cu lipsă de smalț.

Aceste defecte se pot repara prin fațetare cu fațete din porțelan. Dinții sunt șlefuiți ușor pe fața care se vede, se ia amprenta și se confecționează fațeta din porțelan în laborator. Cu ajutorul cimenturilor compozite fotopolimerizabile, se lipește fațeta pe suprafața dintelui, redând aspectul plăcut și funcționalitatea acestuia.

Dr. Doina-Lucia Amza, medic primar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat