Cât de importantă este o biserică?
M-am întrebat odată cum ar arăta o comunitate fără biserică, fără preot și mai ales fără Dumnezeu; să nu crezi în nimic decât în forțele proprii, să nu-ți fie frică de nimeni, să faci ce vrei și să nu răspunzi în fața nimănui despre faptele tale. Nici nu mi-am terminat bine gândurile că am fost deranjat de fiul meu care tocmai mi-a spart un geam cu mingea. Și bineînțeles că m-am supărat. Asta însemna bani, efort și de ce nu, lipsa de educație a copilului meu.
Aceste gânduri mi-au trecut prin minte atunci când, într-o zi, soția mea, întorcându-se de la sfânta Liturghie, mi-a spus că trebuie să contribuim cu o anumită sumă de bani pentru construirea unei biserici în comunitatea noastră. Atunci nu era decât o filială anexată unei parohii, iar preotul celebra sfânta Liturghie într-o încăpere îngustă și de cele mai multe ori neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioși care participau. Reacția mea spontană a fost una de refuz. Imediat mi-am zis: "Pentru casa mea nu a contribuit nimeni!" Și pentru că soția insista, pentru a nu crea neînțelegeri în familie, i-am promis că o să se rezolve. O amânam sperând că se va răzgândi, dar nu s-a răzgândit. Așa am ajuns la gândurile de mai sus și la întâmplarea cu geamul spart de fiul meu. Oricine va putea spune că era doar un copil și că oricui i se putea întâmpla. Și e adevărat, dar fiului meu tocmai îi spusesem să nu se joace cu mingea în acel loc. Înclin să cred că dacă ar fi ascultat nu ar fi spart geamul. Asta înseamnă că pe lângă sfaturile și îndemnurile mele, are nevoie de ceva mai mult, de cineva care să-l însoțească în fiecare moment și de care să asculte, să-i fie frică și să-l iubească așa cum ascultă, îi este frică și ne iubește pe noi, părinții săi. Are nevoie de un glas interior, de glasul conștiinței care nu este altcineva decât Dumnezeu. El este cel care ne apreciază prin mulțumiri sufletești atunci când facem un bine și ne mustră prin remușcări atunci când facem un rău. Așa am înțeles că trebuie să trezesc în fiul meu credința în Dumnezeu, credință pe care să construiesc puțin câte puțin copilul, adolescentul, tânărul și apoi omul matur din el.
Să vorbesc copilului meu despre Dumnezeu, mărturisesc că nu eram în stare. Știam câteva rugăciuni și atât. Gândeam că educația în general într-o familie trebuie să revină mamei, cu atât mai mult cea religioasă. Ignoram faptul că la botezul lui și eu am promis că îl voi educa în credința în care îl botezam.
Între timp am contribuit totuși la construirea bisericii.
Știu că pe lângă casă, familie și ceea ce fac prin serviciul meu, am mai făcut ceva, nu doar pentru acea comunitate, ci pentru Dumnezeu. Știu că în biserică vor intra mulți oameni, acolo se vor celebra tainele sfinte, tot acolo, preoții îi vor învăța pe oameni să facă bine, de acolo ni se va trage mântuirea. Cât de importantă este o biserică pentru o comunitate! Dacă altădată mă gândeam cum ar arăta o comunitate fără biserică, fără preot și fără Dumnezeu, acum, după ce am pus atâta suflet la bisericuța noastră, nici măcar nu-mi permit să mă mai gândesc la așa ceva. În paralel cu biserica a crescut și fiul nostru, ba mai mult, mai are un frățior și o surioară și, ca și de bisericuță, sunt mândru de ei. Fără biserică știu că suntem lipsiți de esențial. (Valentin)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba